Ana Birchall (PSD)
Datele recente sunt extrem de îngrijorătoare, Banca Mondială estimează că peste 1 miliard de oameni trăiesc într-o sărăcie cruntă, cu mai puţin de 1 dolar pe zi.
Parțial Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 18.10.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Ana Birchall, deputat PSD, a publicat următorul comentariu pe pagina sa de Facebook, în contextul Zilei Internaţionale de Eradicare a Sărăciei:

 

Datele recente sunt extrem de îngrijorătoare, Banca Mondială estimează că peste 1 miliard de oameni trăiesc într-o sărăcie cruntă, cu mai puţin de 1 dolar pe zi.

 

Ce verificăm?

Dacă datele folosite de Ana Birchall sunt într-adevăr datele recente ale Băncii Mondiale.

Verificare

Pentru început, trebuie clarificat următorul aspect: limita de 1 dolar pe zi la care face trimitere Ana Birchall, folosită pentru a măsura procentul de persoane afectate de sărăcie, nu mai este de actualitate. Aceasta a fost modificată în conformitate cu paritatea puterii de cumpărare la 1,25 dolari în 2005 şi la 1,90 dolari în 2013. Aşadar, datele din cel mai recent raport al Băncii Mondiale pe acest subiect folosesc noul prag, nu pe cel indicat de deputatul PSD.

 

Raportul Băncii Mondiale publicat în 2016, bazat pe date din 2013 cu privire la subiectul sărăciei, arată că:

 

În 2013, anul celor mai recente date complete pe subiectul sărăciei la nivel mondial, se estimează că 767 de milioane de oameni trăiau sub pragul internaţional al sărăciei de 1,90 dolari/persoană pe zi. Aproape 11 oameni din 100 sau 10,7% din populaţia planetei trăiau în sărăcie conform acestui standard, în scădere cu 1,7% faţă de ultimul raport din 2012. Chiar dacă scăderea este observabilă, rata sărăciei rămâne inacceptabil de ridicată, ţinând cont de standardul de viaţă scăzut pe care îi oferă pragul de 1,90 dolari pe zi. (pag. 3)

Numărul persoanelor care trăiesc sub limita sărăciei este de 766,6 milioane la nivelul anului 2013 (nu 1 miliard), iar pragul la care face referire raportul Băncii Mondiale este de 1,90 dolari (nu de 1 dolar).

 

Datele citate de Ana Birchall nu sunt cele mai recente și nici metodologia nu este aceeași.

 

Concluzie

Chiar dacă transmite un mesaj corect din punctul de vedere al magnitudinii problemei sărăciei extreme la nivel global, declarația Anei Birchall este parțial falsă, cifrele avansate de aceasta nearătând un minim efort de a verifica cele mai recente date atunci când menționează cu claritate o anumită sursă.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.