Marko Bela (UDMR)
„Nu am fost în toate guvernele”
Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 18.03.2014
www.factual.ro

Context

În cadrul ședinței comune a Camerei Deputaţilor și Senatului din 4 martie 2014, premierul Ponta a cerut un vot de încredere al Parlamentului pentru schimbarea compoziției politice a cabinetului său de miniștri. Fostul președinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Markó Béla, a vorbit despre participarea acestei formațiuni la guvernare după anul 1990, afirmând:

“(…) în ultima vreme se repetă cu o anumită obsesie că UDMR a fost în toate guvernele postrevoluționare din România. Nu am fost în toate guvernele, din păcate. (…)”

Ce verificăm?

Dl. Markó Béla spune că UDMR nu a făcut parte din toate guvernele de după Revoluție. Ținând cont că este un reproș constant adus Uniunii de către politicieni și mass-media, verificăm spusele domnului Markó Béla și prezența UDMR la guvernare.

Verificare

Care sunt faptele

Dacă socotim toate modificările de guvern și perioadele de interimat existente după căderea regimului Ceaușescu și revenirea la pluralismul politic garantat de art. 8 al Constituției României adoptată în 1991, România a avut în total șaptesprezece cabinete de miniştri. Al 17-lea este guvernul Ponta III, aflat momentan în exercițiu.

În primele trei guverne Petre Roman (1989 – 1991), în guvernul Theodor Stolojan (1991 – 1992) și în guvernul Nicolae Văcăroiu (1992 – 1996), Frontul Salvării Naționale, respectiv PDSR, a guvernat singur.

Uniunea Democrată a Magharilor din România a intrat pentru prima oară la guvernare în cabinetul Victor Ciorbea (1996 – 1998) și a rămas alături de Convenția Democrată Română în cabinetele următoare, ale lui Radu Vasile (1998 – 1999) și Mugur Isărescu (1999 – 2000).

Guvernul Năstase (2000 – 2004) s-a bucurat de susținerea UDMR în Parlament, dar maghiarii nu au făcut parte din cabinetul de miniștri. UDMR nu a condus nici un portofoliu în cei patru ani de guvernare PSDR/PSD + PUR.

Între 2004 și 2008, Uniunea a fost partener de coaliție în guvernele Călin Popescu-Tăriceanu I și II, ca și în guvernele Emil Boc I și II (2008 – 2012). La fel și în scurta perioadă de guvernare a premierului Mihai Răzvan Ungureanu (feb. – apr. 2012).

Pentru UDMR au urmat doi ani de opoziție, pentru ca din data de 5 martie 2014 să redevină parte a guvernului, în actualul cabinet Ponta III.

Concluzie

Fostul președinte al Uniunii, Markó Béla, are dreptate. Maghiarilor de la UDMR le lipsesc participări în primele guverne postrevoluționare (Petre Roman I, II și III, Theodor Stolojan și Nicolae Văcăroiu), în guvernul Năstase și în guvernele Ponta I și II. Uniunea a făcut parte din nouă cabinete de miniştri după anul 1990, din totalul de şaptespreceze.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.