Nicușor Dan (independent, Primarul General al Municipiului București)
L-am auzit (nr. Călin Popescu Tăriceanu), spunea că România trebuie să devină a şaptea putere economică a Europei. Am auzit lucrul acesta şi acum patru ani, cred că l-am auzit şi acum opt ani, nu mai sunt sigur, şi noi tot pe poziţia 27 suntem.
Fals
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 28.11.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Sinteza zilei

Context

Nicușor Dan, consilier general al municipiului București și candidat din partea USR pentru Camera Deputaților, a fost prezent în emisiunea Sinteza zilei de la Antena 3, unde a declarat:

 

L-am auzit (nr. Călin Popescu Tăriceanu), spunea că România trebuie să devină a şaptea putere economică a Europei. Am auzit lucrul acesta şi acum patru ani, cred că l-am auzit şi acum opt ani, nu mai sunt sigur, şi noi tot pe poziţia 27 suntem.

 

Ce verificăm?

A câta puterea economică a Uniunii Europene este România.

Verificare

Există mai multe feluri de a măsura puterea economică a unei țări. În mod uzual și pentru a putea face o comparație facilă cu alte țări se folosește ca indicator PIB-ul nominal exprimat într-o monedă de largă circulație (euro/usd).

Pentru a verifica informațiile oferite de Nicușor Dan, am căutat pe Eurostat PIB-ul statelor UE și PIB-ul statelor UE pe cap de locuitor. Astfel, am găsit:

 

Observăm, așadar, că Nicușor Dan face o confuzie între puterea economica a unei țări și avuția fiecăruia dintre cetățenii ei referire la locul ocupat de România. Trebuie menționat că atunci când se face referire la puterea economică a unei țări indicatorul folosit este PIB-ul acelei țări (ex:Centre for economics and business research, chiar și Programul economic ALDE intitulat România – cea de a șaptea putere economică a Europei). De asemenea, cei doi indicatori au clasamente diferite în ceea ce privește statele UE, după cum urmează:

 

PIB(milioane euro) – 2015

  1. Germania – 3,032,820.0
  2. Marea Britanie – 2,577,280.1
  3. Franța – 2,181,064.0
  4. Italia – 1,642,443.8
  5. Spania – 1,075,639.0 

17. România –  160,352.8

 

PIB(euro) per cap de locuitor – 2015

  1. Luxembourg – 89,900
  2. Irlanda – 55,100
  3. Danemarca – 47,800
  4. Suedia – 45,600
  5. Olanda – 40,000
  6. ….

27. România – 8,100

 

Pentru a înțelege mai bine diferența dintre cei doi indicatori, vom lua exemplul Chinei și al Luxembourg-ului. China este una dintre cele mai mari puteri economice ale lumii, fiindcă are un PIB foarte mare. Chinezii nu sunt nici pe departe cei mai bogați pentru că acest PIB se împarte la o populație uriașă. La polul opus, Luxembourg-ul este un stat cu cetățeni foarte bogați, dar nu este o putere economică deoarece are un PIB foarte mic și nu poate concura cu statele mari.

 

Concluzie

Declarația lui Nicușor Dan este falsă. Candidatul USR folosește un alt indicator economic față de cel uzual, atunci când vorbește despre puterea economică a României.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.