Nicușor Dan (independent, Primarul General al Municipiului București)
Legea spune că societățile care sunt în insolvență nu pot să obțină licența. RADET-ul nu va putea accesa cele 180 milioane de euro.
Adevărat
Barometru Factual
Mediu de afaceri
Data verificării: 24.10.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook USR

Context

În sedința Consilului General al Municipiului București din data de 11 octombrie 2016, consilierul general Nicușor Dan și primarul general Gabriela Firea au avut o discuție în contradictoriu pe tema fondurilor europene pentru termoficare, după cum urmează:

 

Nicușor Dan: Legea spune că societățile care sunt în insolvență nu pot să obțină licența. RADET-ul nu va putea accesa cele 180 milioane de euro.

 

Gabriela Firea: Tot ce ați spus dumneavoastră acum, precum și în declarațiile anterioare, sunt numai lucruri neadevărate(…) Mai spuneți că în acest moment prin insolvență fondurile europene de peste 180 milioane de euro de la UE sunt în totalitate puse în pericol pentru că societatea este în insolvență. Vă informez cu respect, aplicantul este primăria, nu regia.

 

De altfel, primarul general al capitalei a mai făcut o asemenea declarație pe 3 octombrie 2016 în urma unei vizite la Bruxelles:

 

(…)Procedura insolventei nu va afecta in niciun fel capacitatea de absorbtie a fondurilor eurpene pentru reteaua de termoficare din Bucuresti.

 

Ce verificăm?

Dacă legea prevede că insolvența RADET-ului duce la imposibilitatea accesării fondurilor europene pentru proiectul major de termoficare în Municipiul București.


Verificare

Informații cu privire la accesarea fondurilor europene adresate rețelelor de termoficare găsim pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene la Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020). Astfel, în ceea ce privește Municipiul București avem în vedere Axa Prioritară 7 – Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate, cu obiectivul 7.2 Creşterea eficienţei energetice în sistemul centralizat de furnizare a energiei termice în Municipiul Bucureşti.

 

În Ghidul Solicitantului specific Axei Prioritare 7, în dreptul solicitantului pentru obiectivul 7.2 apare Municipiul București. Dar, în același ghid, la secțiunea Eligibilitatea proiectului, găsim:

 

Solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții de natură instituţională, legală şi financiară:

 

  1. f) Operatorul/operatorii serviciilor de termoficare dețin licența de operare pentru transportul și/sau distribuția agentului termic pentru populaţie, după caz
  • Probează cu statutul și licența de operare

 

Deși în momentul de față R.A.D.E.T București nu deține o licență din partea Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice(ANRSC), așa cum reiese de pe site-ul instituției, încercăm să vedem care sunt condițiile în care R.A.D.E.T București poate obține licența de operare necesară dosarului de obținere a fondurilor europene de către Municipiul București.

 

În Regulamentul din 11 iulie 2007 privind acordarea licenţelor în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice, observăm:

 

Articolul 14

A.N.R.S.C. nu acordă licenţe dacă solicitantul se află în una din următoarele situaţii:

  1. a) s-a instituit procedura reorganizării judiciare sau a falimentului;

 

Procedura insolvenţei este o procedură “umbrelă” care include şi procedura de reorganizare şi/sau pe cea de faliment. Prin urmare, relaţia dintre celelalte două sub-proceduri (faliment şi reorganizare), pe de o parte, şi procedura insolvenţei, pe de altă parte, este cea de la parte la întreg.

 

După momentul deschiderii acestei proceduri de insolvenţă urmează, de regulă, o perioadă de timp (denumită “perioadă de observaţie”) în care administratorul judiciar analizează situaţia juridică şi patrimonială a societăţii pentru a determina dacă sunt perspective reale pentru salvarea societăţii, pe baza unui plan de reorganizare, sau, după caz, dacă societatea trebuie lichidată, deoarece aceasta nu mai poate fi revitalizată.(sursă)

 

Reorganizarea, faza de observație și falimentul sunt etape ale procedurii de insolvență. Există o regulă de interpretare a normei juridice ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus – dacă legea nu distinge, nici noi nu trebuie să distingem, care se aplică în cazul de față.

 

Concluzie

Declarația lui Nicușor Dan este adevărată, legislația în vigoare spune că insolvență înseamnă, teoretic, anularea sau imposibilitatea obținerii licenței operatorului de servicii comunitare. În aceste condiții, declarația Gabrielei Firea este falsă.

 

Trebuie să precizăm că deși solicitantul fondurilor europene este Municipiul București, ghidul precizează că operatorii serviciilor de termoficare trebuie să aibă licență de funcționare de la ANRSC. În momentul de față, R.A.D.E.T București nu are licență și nu are cum să primească în condițiile insolvenței, așa cum reiese din Regulamentul din 11.07.2007.

 

Cu toate astea, nu este exclus ca ANRSC să licențieze RADET, chiar și în condițiile insolvenței, din moment ce a mai prelungit licența unui operator aflat în insolvență. Într-o speță asemănătoare, ANRSC nu a anulat licența operatorului gropii de gunoi Glina, companie care a intrat în insolvență, astfel că, menținând-o pe durata în care compania a fost în insolvență, a ales să se poziționeze în contradicție cu legea.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.