Nigel Farage (UKIP)
Toată lumea a venit în Marea Britanie legal și toate drepturile lor sunt protejate pe deplin. Acum am votat Brexit, am votat să respingem conceptul de cetățenie europeană, ne vom recăpăta pașapoartele și frontierele proprii. Aceste lucruri se vor schimba la un moment dat. Iar pe viitor, vom emite permise și vom fi mai stricti cu cifrele. Trebuie să înțelegeți perspectiva noastră, pentru că în acest moment se spun multe lucruri care demonizează Marea Britanie. Din 1950, am derulat o politică a emigrației în fostul imperiu, cu un net de 30.000 de oameni anual. Acum se ridică la o treime de milion anual și pur si simplu nu mai putem face față. Serviciile noastre publice pur si simplu nu mai pot face față. Deci, toată lumea care a venit până acum se află în Marea Britanie legal și e bine - nimic nu se va schimba în privința lor.
Parțial Fals
Barometru Factual
Externe
Data verificării: 04.07.2016
www.factual.ro

Context

Oricât și-ar dori Nigel Farage să scape de români via Brexit, pare că nu-i prea reușește. Dan Tapalagă, editor coordonator la HotNews, a dat nas în nas într-o bună dimineață de 29 mai 2016 cu liderul UKIP într-un restaurant din Bruxelles și l-a întrebat una alta despre Brexit și UE.

Ce verificăm?

Câți imigranți intră în Marea Britanie anual din UE și care este impactul acestora asupra serviciilor publice. Pentru aceasta, vom lua drept exemplu Sistemul Public de Sănătate (National Health Service)

Verificare

Dacă ne uităm pe datele Oficiul Național pentru Statistică din Marea Britanie, observăm că, deși într-adevăr numărul imigranților din statele membre UE este în creștere, numărul acestora în 2015 (când s-a atins vârful de până acum) este de aproximativ 270 000. Însă Nigel Farage face referire la valoarea netă a emigrației, ceea ce presupune că trebuie să ne uităm și la numărul de britanici care au emigrat. Astfel, observăm că în același an, aproximativ 85 000 britanici au emigrat, ceea ce duce media netă a migrației la 185 000 pentru cetățenii europeni, ceea ce face aproximarea de o treime de milion aproape dublă față de realitate.

grafic 1

Sursa: Office for National Statistics

De asemenea, pentru a analiza impactul asupra serviciilor publice britanice, trebuie să reținem din aceste date privind migrația și că numărul imigranților din țări UE este, deși în creștere, este încă mai mic decât cel al imigranților non-UE. Acest lucru presupune că ieșirea din UE nu va duce neapărat la o presiune mai mică pe serviciile publice având în vedere faptul că inclusiv imigranții din țări non-UE se află într-o creștere dacă ne uităm la datele din 2013 și din 2014 (pentru 2015, unde avem date provizorii, numărul pare să fie într-o ușoară scădere, dar prezintă o tendință similară cu migrația din țările UE).

 

Pentru a intra mai în detaliu ne putem uita la serviciile medicale (NHS a fost un argument important în campania celor care au susținut Brexit). Cu ajutorul colegilor de la FullFact.org, o platformă britanică similară cu Factual.ro, am descoperit un studiu foarte interesant, realizat chiar de către NHS. Proiecțiile acestora arată că un număr mai mare de imigranți din țări UE pune o presiune aproximativ egală cu cea a unui număr mai mare de imigranți din state non-UE. Însă aceste două elemente combinate nu aduc costuri adiționale pentru sistemul de sănătate publică britanic precum alte elemente precum îmbătrânirea populației, noile tehnologii medicale și tratamentul oferit cu ajutorul acestora sau elementele legate de creșterea prețurilor și a salariilor:

grafic 2

Sursa: Full Fact

Concluzie

Afirmațiile lui Nigel Farage sunt parțial false – cifrele privind imigranții din statele membre în UE sunt exagerate, iar datele oferite chiar de National Health Service arată că impactul financiar asupra serviciilor de sănătate publică generat de imigranți (UE și non-UE la un loc) este semnificativ mai mic decât alți factori care duc la o presiune financiară asupra sistemului.

 

*articol publicat și pe VICE România

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.