Raed Arafat
Asistăm la un moment istoric, în care pompierii și situațiile de urgență în general sunt considerate de importanță strategică pentru populație și pentru țară. La nivel național, s-au alocat fonduri fără precedent și aici vorbesc de aproape 600 de milioane de euro alocate situațiilor de urgență de către Guvern. Premierul a decis să le aloce din fonduri europene, să ne permită să ne dotăm cu tot ce este nevoie, să eliminăm tot ce este mai vechi de 30 de ani, de 25 de ani, să venim mai aproape și mai eficient de populație.
Fals
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 02.10.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpress

Context

Duminică, 1 octombrie 2017, Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a afirmat că:

“Asistăm la un moment istoric, în care pompierii și situațiile de urgență în general sunt considerate de importanță strategică pentru populație și pentru țară. La nivel național, s-au alocat fonduri fără precedent și aici vorbesc de aproape 600 de milioane de euro alocate situațiilor de urgență de către Guvern. Premierul a decis să le aloce din fonduri europene, să ne permită să ne dotăm cu tot ce este nevoie, să eliminăm tot ce este mai vechi de 30 de ani, de 25 de ani, să venim mai aproape și mai eficient de populație”.

Aceeași informație fusese anterior anunțată și de premierul Mihai Tudose, la finalul lunii iulie (“Este vorba despre materializarea unei discuţii pe care am avut-o cu Ministerul de Interne, cu doamna ministru, cu domnul Raed Arafat, plecând de la primul proiect, ce facem repede şi am ajuns, împreună, la decizia să fim înţelepţi – să nu ne mai cârpim şi în fiecare an să luăm câte ceva şi să fie un never ending story. Vă spun acum, suma este de 600 de milioane de euro. După ce ne-am revenit din şocul sumei am început să lucrăm, după două zile i-am dat vestea bună domnului doctor Raed Arafat că am găsit soluţia”).

Discuțiile porniseră de la un raport al Ministerului de Interne, realizat după tragedia prin care trei militari au murit și alții au fost răniți după ce s-au răsturnat cu un camion. Tot atunci, premierul Tudose spunea în ședința de Guvern de prezentare a raportului: ”Pentru etapa I de 15.385.000 de euro, domnule ministru de Finanţe, la rectificare vreau banii ăştia! Nu e cu da sau nu”.

Astfel, înțelegem de la premier și avem confirmarea de la Raed Arafat că aceste sume au fost ”găsite” acum și că ele vor fi acoperite din fonduri europene.

 

Ce verificăm?

Verificăm dacă, într-adevăr, Mihai Tudose a decis să aloce aproape 600 de euro din fonduri europene pentru dotarea sistemului pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Verificare

Sumele din fonduri europene pentru sistemul de situații de urgență sunt prevăzute în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, la Obiectivul specific ”Creşterea gradului de pregătire pentru intervenţiile la dezastre prin susţinerea autorităţilor implicate în managementul situaţiilor de criză”. Într-adevăr, suma este de aproape 600 milioane de euro pentru următorii ani. Acest proiect se regăsește în varianta finală aprobată a POIM, la pagina 162:

Problema este însă că aceste sume nu au fost ”găsite” în această vară și nici de către acest Guvern. Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și finanțarea acestui program pentru Inspectoratul/ Departamentul pentru Situații de Urgență au fost concepute și aprobate în timpul Guvernului Ponta. Programul a fost semnat oficial în 10 iulie 2015, de către premierul de atunci, Victor Ponta, și comisarul european Corina Crețu.

 

Mai mult decât atât, la rectificarea bugetară din luna septembrie nu pare că ar fi apărut niște bani de investiții noi la Ministerul Afacerilor Interne (de care aparține DSU), ci au fost chiar tăiate fonduri de peste 150 milioane de lei, atât de la capitolul de fonduri europene, cât și de la investițiile din bugetul național (cheltuielile de capital):

 

 

Concluzie

Afirmația lui Raed Arafat continuă o serie de afirmații înșelătoare transmise pe parcursul ultimelor luni în ceea ce privește dotarea sistemului de situații de urgență – deși România ar putea beneficia de proiecte de investiții de aproape 600 de milioane de euro în acest domeniu, sumele nu au fost identificate acum și nici nu sunt rodul eforturilor actualului guvern. Guvernul Ponta a semnat Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 prin care au fost obținute aceste fonduri europene. Mai mult, la rectificarea bugetară din septembrie 2017 au fost tăiate și nu alocate sume de bani din bugetul MAI. Afirmațiile acestuia sunt deci false.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.