Siegfried Mureșan (Europarlamentar PNL)
De la milionul de locuri de muncă promis de Ponta în 2012, am ajuns să avem 1 milion de lucrători mai puțin în economie.

Mai țineți minte milionul de locuri de muncă promis în 2012 de Guvernul PSD condus de Victor Ponta? Iată rezultatul, la 5 ani de la promisiune: populația activă ocupată - care cuprinde, pe lângă salariați, și pe patroni, liber-profesioniști și agricultori - a scăzut cu 1 milion de persoane, de la 9,3 milioane de persoane în 2012, la 8,3 milioane de persoane în 2017, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), asta în timp ce numărul salariaților în economie a stagnat, la 6,3 milioane de persoane [...]. Guvernul PSD - ALDE ne promite, iată, din nou, de data aceasta prin intermediul Comisei Naționale de Prognoză, că va crea 1 milion de noi locuri de muncă în 5 ani, până în 2021. Aceeași minciună ca acum 5 ani! Cum știm că Guvernul PSD - ALDE ne minte din nou? Pentru că acționează în totală contradicție cu această promisiune luând exact acele măsuri care descurajează crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea mediului de afaceri: a tăiat investițiile publice și schimbă cadrul fiscal de pe-o zi pe alta, ceea ce sperie și ține departe potențialii investitori, iar actualii investitori români și străini trag semnale unul după altul și avertizează Guvernul că deciziile sale vor duce la stagnarea creșterii economice și a creării de noi locuri de muncă. Nu putem avea locuri de muncă noi fără investiții noi, dar Guvernul a redus investițiile la un minim istoric și asta ca să folosească banii pentru creșteri de salarii nesustenabile.”

Parțial Adevărat
Barometru Factual
Munca
Data verificării: 02.10.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpress

Context

În cadrul unei declarații politice remise agenției Agerpres și publicate și pe pagina sa de Facebook, luni, 25 septembrie 2017, eurodeputatul Siegfried Mureșan a susținut următoarele:

 

De la milionul de locuri de muncă promis de Ponta în 2012, am ajuns să avem 1 milion de lucrători mai puțin în economie.

Mai țineți minte milionul de locuri de muncă promis în 2012 de Guvernul PSD condus de Victor Ponta? Iată rezultatul, la 5 ani de la promisiune: populația activă ocupată – care cuprinde, pe lângă salariați, și pe patroni, liber-profesioniști și agricultori – a scăzut cu 1 milion de persoane, de la 9,3 milioane de persoane în 2012, la 8,3 milioane de persoane în 2017, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), asta în timp ce numărul salariaților în economie a stagnat, la 6,3 milioane de persoane […]. Guvernul PSD – ALDE ne promite, iată, din nou, de data aceasta prin intermediul Comisei Naționale de Prognoză, că va crea 1 milion de noi locuri de muncă în 5 ani, până în 2021. Aceeași minciună ca acum 5 ani! Cum știm că Guvernul PSD – ALDE ne minte din nou? Pentru că acționează în totală contradicție cu această promisiune luând exact acele măsuri care descurajează crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea mediului de afaceri: a tăiat investițiile publice și schimbă cadrul fiscal de pe-o zi pe alta, ceea ce sperie și ține departe potențialii investitori, iar actualii investitori români și străini trag semnale unul după altul și avertizează Guvernul că deciziile sale vor duce la stagnarea creșterii economice și a creării de noi locuri de muncă. Nu putem avea locuri de muncă noi fără investiții noi, dar Guvernul a redus investițiile la un minim istoric și asta ca să folosească banii pentru creșteri de salarii nesustenabile.”

 

Ce verificăm?

1. Dacă Guvernul Ponta a promis în 2012 un milion de locuri de muncă
2. Cum a evoluat populația activă în ultimii cinci ani?
3. Nivelul investițiilor publice în ultimii 10 ani.

Verificare

  1. Viziunea USL asupra guvernării s-a concretizat în timpul campaniei electorale din 2012 în mai multe documente ce vizează temele fundamentale, printre care şi viziunea asupra economiei (programul poate fi consultat aici). Aici putem regăsi promisiunea legată de creşterea numărului locurilor de muncă:

Este aşadar adevărat că Guvernul Ponta a promis (cel puţin) un milion de locuri de muncă în 2012.

 

2. Am consultat datele INS despre forţa de muncă; dintre acestea, ne interesează mai ales evoluţia populaţiei active ocupate, la care Siegfried Mureşan face referire. Datele pentru anul 2017 se referă numai la primul trimestru.

Putem observa o scădere a numărului aferent populaţiei active ocupate de 282000 de persoane, din 2012 până în primul trimestru al anului în curs (la nivelul populaţiei active, scăderea înregistrată este de 428000 persoane). Deşi populaţia activă ocupată însumează, conform ultimelor date, aproximativ 8,3 milioane de persoane, aceasta nu a înregistrat în anul 2012 valoarea de 9,3 milioane, aşa cum susţine Siegfried Mureşan, ci 8,6 milioane (9,3 milioane fiind valoarea aferentă populaţiei active).

Această declarație a lui Siegfried Mureșean este, așadar, parțial adevărată.

 

  1. Pentru a vedea care sunt cheltuielile de investiţii, am consultat Bugetul general consolidat aferent fiecărui an din perioada selectată, documentele fiind disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Investiţiile sunt reprezentate, în principal, în capitolul bugetar dedicat cheltuielilor de capital; tot ca investiţii pot fi considerate proiectele finanţate din fonduri rambursabile sau din fonduri nerambursabile sau cele finanţate din fonduri europene, aşa că am inclus aceste domenii în tabelul de mai jos, în care am analizat perioada 1 ianuarie-31 august pentru fiecare dintre anii vizaţi (execuţia bugetară la 31 august este cea mai recentă pentru anul curent):

Urmărind procentul din PIB care corespunde investiţiilor, putem observa că acesta s-a diminuat considerabil în 2017 faţă de 2012. Mai mult, trendul este unul majoritar descendent în ultimii ani (cu excepţia lui 2015, când, procentual vorbind, investiţiile erau uşor mai mari faţă de anul precedent, la 31 august). Cu toate acestea, la momentul actual, cheltuielile de investiţii sunt similare cu cele din perioada corespondentă a anului trecut, raportate la PIB.

 

Concluzie

Prima afirmație a lui Siegfried Mureșan este adevărată, celelalte două sunt doar parțial adevărate. Programul USL prevedea crearea unui milion de locuri de muncă, iar din 2012 și până astăzi, atât populația ocupată a României, cât și nivelul investițiilor au scăzut aproape constant.


Cu toate acestea, cel puțin în ceea ce privește cifrele avansate, Siegfried Mureșan este inexact – populația activă ocupată din România nu a scăzut chiar cu un milion de persoane, iar cuantumul investițiilor din 2017 este similar cu aceeași perioadă din 2016.

În concluzie, Siegfried Mureșan primește un verdict general de parțial adevărat pentru recenta sa declarație politică.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.