Sorin Bota (PSD)
A început ședința târziu și s-a terminat târziu. Dacă eram vara, dacă eram după 1 mai, era ziua încă la ora respectivă, așa că nu e noaptea ca hoții. [...] Vă spun doar că a fost în cursul zilei, mai târziu, s-a întunecat..
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 27.02.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Realitatea Tv

Context

Discutând despre protestele generate de OUG 13, deputatul PSD Sorin Bota a contestat un slogan folosit de protestatari: “Noaptea, ca hoţii!”. Invitat la Realitatea TV, Sorin Bota a declarat următoarele:

 

A început ședința târziu și s-a terminat târziu. Dacă eram vara, dacă eram după 1 mai, era ziua încă la ora respectivă, așa că nu e noaptea ca hoții. […] Vă spun doar că a fost în cursul zilei, mai târziu, s-a întunecat…

 

 

Ce verificăm?

Dacă vara ar fi fost zi la ora la care s-a adoptat OUG 13. Avem în vedere atât ora de desfăşurare a şedinţei de guvern în care ordonanţa a fost aprobată, cât şi ora la care a fost publicată în Monitorul Oficial.

Verificare

  1. Ora la care OUG 13 a fost adoptată de Guvernul Grindeanu:

 

Stenograma şedinţei de guvern din 31 ianuarie 2017, cea în care Cabinetul a aprobat Ordonanța de Urgență nr. 13, arată că Executivul s-a reunit la ora 21:30. După cum se poate observa din conţinutul documentului, şedinţa, anunțată drept una dedicată adoptării bugetului pentru anul 2017, a fost una scurtă.

 

După şedinţa de guvern în care a fost adoptată ordonanţa respectivă, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a participat, alături de ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, la o conferinţă de presă, care a început, conform înregistrărilor emisiei televiziunilor de știri, în jurul orei 21.48, cu un lung discurs al ministrului Ștefan.

 

Luând în calcul faptul că cei doi miniștri au coborât la declaraţii în fața presei puţin înainte de ora 22:00, putem considera că OUG 13 a fost adoptată undeva între 21:30 şi 21:45.

 

Pentru a verifica declaraţia deputatului PSD Sorin Bota, vom verifica dacă intervalul 21:30-21:45 poate fi considerat “zi” în timpul verii. Cum, conform dicționarului explicativ al limbii române, ziua reprezintă perioada dintre răsăritul şi apusul soarelui, vom căuta să vedem dacă soarele apune înainte sau după ora 21:30, începând cu data de 1 mai. Vom căuta aceste coordonate pentru Bucureşti.

 

Pentru început, vom consulta datele puse dispoziţie de către Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” cu privire la răsăritul şi apusul soarelui, începând cu 1 mai 2017, pentru Bucureşti, cu ajutorul calculatorului disponibil online.

2017 apus

 

Aceleaşi date apar pe alte site-uri, precum sunrisehour, ptaff, golden hour sau timeanddate. La momentul solstiţiului de vară, 21 iunie, soarele apune la ora 21:04, conform calculatorului menţionat anterior.

 

Am consultat şi Stellarium pentru a vedea cum arată cerul de deasupra Bucureştiului în data solstiţiului de vară (oficial cea mai lungă zi din an):
apus 2130

apus 2200

 

Deşi nu este vorba în totalitate de noapte, nu se poate vorbi în niciun caz despre zi.

 

Sorin Botea afirmă că “după 1 mai, era ziuă încă la ora respectivă”, iar datele de mai sus arată că afirmaţia sa este falsă.

 

           2. Ora publicării OUG 13 în Monitorul Oficial

 

Conform mai multor surse (1, 2, 3), OUG 13 a fost publicată în Monitorul Oficial între 01:10 şi 01:20, în data de 1 februarie. Consultând datele expuse anterior, considerăm că dacă nu putem vorbi per se de “zi” la ora 21:30, situaţia devine şi mai evidentă când discutăm despre ora 1.15.

 

Dacă tabelul de mai sus rămâne neschimbat și constituie principalul argument, vom completa cu o imagine a cerului la ora 01:00, în noaptea de 21 spre 22 iunie:
1 noaptea

 

Aşadar, în mod evident, afirmația rămâne falsă.

 

Concluzie

Afirmaţia lui Sorin Bota este falsă. Nu se poate vorbi de “zi” la ora 21:30 în București, întrucât „ziua” reprezintă intervalul între răsăritul și apusul soarelui, iar la București, chiar și în ziua solstițiului de vară, soarele apune la ora 21.04.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.