Tudorel Toader (Fost Ministru al Justiției)
Pe de o parte raportăm cu valori mari, prejudicii mari, dar când se duce procesul acela la capăt și dacă l-ai căutat la capătul dosarului, vom vedea că la unele confiscarea e doar pe hârtie și nu-i una efectivă. Presupunem că indisponibilizarea e efectivă, se termină procesul, i-ai confiscat suma de bani sau imobilul echivalent… problema, după părerea mea, e de lege aici (...) banii ăia și românii nu știu treaba asta, banii ăia care se confiscă (...) unde se duc banii ăia? Românul crede că banii ăia se întorc la bugetul statului. Banii ăia se duc 20% la Ministerul Educației, 20% la Ministerul de Interne, 15% la Justiție, 15% la ANABI, agenția aceea care... plus încă 20%, să facem educație juridică, prevenție și așa mai departe (...) După părerea mea, banii aceia trebuie să se întoarcă de unde au fost luați, adică de la bugetul statului.
Fals
Barometru Factual
Justitie
Data verificării: 05.04.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena Play

Context

Invitat în cadrul emisiunii Sinteza zilei, de la Antena 3, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat:

 

Pe de o parte raportăm cu valori mari, prejudicii mari, dar când se duce procesul acela la capăt și dacă l-ai căutat la capătul dosarului, vom vedea că la unele confiscarea e doar pe hârtie și nu-i una efectivă. Presupunem că indisponibilizarea e efectivă, se termină procesul, i-ai confiscat suma de bani sau imobilul echivalent… problema, după părerea mea, e de lege aici (…) banii ăia și românii nu știu treaba asta, banii ăia care se confiscă (…) unde se duc banii ăia? Românul crede că banii ăia se întorc la bugetul statului. Banii ăia se duc 20% la Ministerul Educației, 20% la Ministerul de Interne, 15% la Justiție, 15% la ANABI, agenția aceea care… plus încă 20%, să facem educație juridică, prevenție și așa mai departe (…) După părerea mea, banii aceia trebuie să se întoarcă de unde au fost luați, adică de la bugetul statului.

 

Ce verificăm?

Care este destinația prejudiciului și a confiscării în cazul unei condamnări.

Verificare

 

Stabilim înţelesul fiecărui termen juridic folosit după cum urmează:

 

  • Prejudiciu înseamnă paguba produsă prin infracţiune (ex. banii din bugetul de stat folosiţi ilegal),
  • Instrument al infracţiunii înseamnă bunurile folosite pentru săvărşirea unei infracţiuni (ex. un autoturism cu care se transportă drogurile), iar
  • Produs al infracţiunii sunt beneficiile economice dobândite ca urmare a săvârşirii infracţiunii (ex. apartamentele şi casele cumpărate din banii obţinuţi din traficul de fiinţe umane).

 

Pentru o înțelegere mai bună a declarațiilor ministrului de Justiție trebuie să facem o distincţie între recuperarea prejudiciului şi confiscare. Astfel:

  1. Prejudiciile se recuperează prin acţiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal (Cod de procedură penală- art. 19). Dacă o instituţie sau autoritate publică este prejudiciată, instanţa poate dispune repararea prejudiciului. În acest caz, banii echivalenți cu sumele prejudiciate se reîntorc în bugetul de stat (mai exact, în bugetul instituției care a fost prejudiciată direct de fapta penala comisa).

 

  1.  Confiscarea specială şi confiscarea extinsă se pot dispune cu privire la beneficiile economice dobândite prin sau din infracţiune şi pentru bunurile folosite pentru săvârşirea infracţiunii. În acest caz, bunurile şi banii echivalenți cu sumele confiscate sunt reutilizaţi în scop social, conform Legii nr. 318/2015:

 

Art. 37

(1) Sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile şi imobile, după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare, se alocă, pe baza bilanţului anual prezentat de Agenţie, astfel:

 

  • 20% pentru Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice;
  • 20% pentru Ministerul Sănătăţii;
  • 15% pentru Ministerul Afacerilor Interne;
  • 15% pentru Ministerul Public;
  • 15% pentru Ministerul Justiţiei;
  • 15% pentru asociaţii şi fundaţii cu obiect de activitate în domeniul social şi pentru academii de ramură înfiinţate în baza unei legi speciale.

 

Observăm că sumele rezultate din valorificarea bunurilor mobile şi imobile, după rămânerea definitivă a hotărârii de confiscare, se duc în proporție de 85% către instituții de stat, ceea ce înseamnă că în definitiv aceste sume se întorc către bugetul de stat.

 

Concluzie

Ministrul Justiției încurcă prejudiciile cu confiscările, în consecință, declarația este falsă. Prejudiciile produse instituţiilor şi autorităţilor publice se întoc în bugetul de stat. Ceea ce a fost luat din bugetul de stat se reîntoarce în bugetul de stat, adică exact ce spune ministrul că ar trebui să se întample și nu se întamplă.

Doar bunurile confiscate provenite din activităţi infracţionale (beneficiile economice ale infracţiunii) sunt redate societăţii prin reutilizare socială şi finanţarea unor proiecte de educaţie, sănătate etc., în măsura în care sumele nu sunt folosite integral pentru despăgubirea victimelor infracţiunii.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.