Alexandra Păcuraru (ADN România )
„Am văzut studii și acei copii care au fost adoptați într-un cuplu de homosexuali, sunt copii care nu se mai regăsesc, copii care au nevoie de consultanță medicală, de psihiatrie în unele cazuri." (Min 34:25)

Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 20.12.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: PRIMA TV (Min 34:25)

Context

Într-un interviu electoral, candidata ADN România la alegerile prezidențiale, Alexandra Păcuraru, a spus că a citit studii despre copiii care sunt înfiați de cuplurile de homosexuali.

 

La minutul 33:52, moderatorul emisiunii o întreabă pe Alexandra Păcuraru dacă „are un mesaj pentru persoanele LGBT care au drept de vot și poate că îmbrățișează mesajul dumneavoastră”.

Eu le accept, înțeleg iubirea, dar să nu mă oblige pe mine, mamă de cinci copii, să le dau posibilitatea să adopte alți copii. Pentru că în momentul în care tu vrei să te iubești doar tu cu partenerul tău de același sex, înseamnă că tu ai ales că nu vrei să mai dai viață, vrei să te bucuri de viață așa cum este ea, atunci nu mai adopta, pentru că am văzut studii, nu făcute de amatori, ci de oameni specializați, și acei copii care au fost adoptați într-un cuplu de homosexuali sunt copii care nu se mai regăsesc, copii care au nevoie de consultanță, medicală, de psihiatrie, în unele cazuri”, spune Alexandra Păcuraru. 

Ce verificăm?

Dacă în România cuplurile de același sex pot adopta copii și ce arată studiile de specialitate referitoare la copiii adoptați de cuplurile de persoane de același sex.

Verificare

În România, Codul Civil interzice ca două persoane de același sex să adopte un copil. Acest lucru este specificat la art 462 alin 3 care arată că „Două persoane de același sex nu pot adopta împreună”.

Tot Codul Civil, la articolul 277, interzice căsătoria între două persoane de același sex:

  • (1) Este interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi sex.
  • (2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România.
  • (3) Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România.

Astfel, potrivit legislației în vigoare, în România două persoane de același sex care formează un cuplu nu pot adopta copii.

Pentru a adopta, un cuplu sau o persoană trebuie să îndeplinească mai multe condiții stipulate în Legea Adopției.

Cu toate acestea, legislația poate fi ocolită. Factual.ro a realizat un articol în care a arătat că în țara noastră există cel puțin un caz de adopție a unui copil de către o persoană homosexuală.

Prevederile legislative interzic următoarelor categorii de persoane să adopte copii:

  • – Au boli psihice sau un handicap mintal;
  • – Au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra unei persoane sau contra familiei, săvârșită cu intenţie;
  • – Au fost condamnate pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum de droguri;
  • – Sunt decăzute din drepturile părinteşti sau au un copil care beneficiază de o măsură de protecţie specială;
  • – Persoanele care doresc să adopte singure, dar ai căror soţi se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute mai sus.

În ce țări cuplurile de homosexuali pot adopta copii și ce arată studiile despre dezvoltarea acestor copii

Olanda este prima țară din Uniunea Europeană care a legiferat căsătoria între două persoane de același sex. Acest lucru s-a întâmplat în 2000, iar în anul următor aceste cupluri au avut posibilitatea să adopte copii.

Ulterior, legislații similare au fost adoptate și de alte țări cum ar fi Spania, Belgia, Franța sau Germania

Studiile despre dezvoltarea copiilor adoptați în familii homosexuale arată că aceștia au o dezvoltare similară cu cei crescuți în familii heterosexuale.

Spre exemplu, în mai multe cauze judecate la Curtea Supremă a Statelor Unite și care au avut ca obiect legitimitatea familiilor formate din parteneri de același sex de a adopta copii, Asociația Americană de Sociologie a concluzionat că există un consens clar în literatura științelor sociale care indică faptul că acei copii care sunt crescuți de părinți de același sex se au o evoluție care nu diferă de cea a copiilor crescuți în familii formate din parteneri heterosexuali.

Un alt studiu, care acoperă o perioadă de zece ani relevă aceleași concluzii ca și cele formate de Asociația Americană de Sociologie.

Un studiu în care au fost chestionați aproape 8.000 de copii care trăiesc în familii formate din parteneri de același sex arată că problemele întâmpinate de copii au fost cele legate de o ușoară formă frecvență redusă la participarea la cursuri, dar care a fost recuperată pe parcursul anilor școlari.

O analiză care vizează Olanda arată că „copiii din familii cu părinți de același sex depășesc copiii din familii cu părinți de sex diferit la mai mulți indicatori ai performanței academice, inclusiv scorurile standardizate la teste, ratele de absolvire a liceului și înscrierea la facultate. Astfel de avantaje se extind atât la copiii de sex masculin, cât și la copiii de sex feminin și sunt mai pronunțate în rândul copiilor din familiile de sex feminin decât bărbați cu părinți de același sex.” 

Alte studii care vizează acest subiect pot fi accesate aici sau aici.

Concluzie

Ținând cont de aceste informații, se poate afirma că declarațiile Alexandrei Păcuraru sunt false. Copiii adoptați în familiile formate din parteneri de același sex nu au nevoie de consiliere psihologică sau tratamente psihiatrice.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.