Într-o intervenție care a avut loc în 17 februarie, după încercarea opoziției de a depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului, Diana Șoșoacă a declarat că fostul dictator Nicolae Ceaușescu a făcut „alfabetizarea României”.
„Dumneavoastră sunteți copilul unor părinți care au învățat într-unul dintre cele mai bune sisteme de învățământ pentru că Ceaușescu a fost cel care a făcut alfabetizarea României. Cred că și dumneavoastră aveți niște părinți care au avut niște locuri de muncă în niște întreprinderi, fabrici și uzine și instituții datorită faptului că regimul Ceaușescu a construit ceea ce aceste amibe și acești dezertori ai poporului român au încercat să distrugă și au și distrus”, a declarat Diana Șoșoacă.
Întrebată de abuzurile făcute de regimul comunist, în contextul în care a fost construit Canalul Dunăre – Marea Neagră, ea a replicat că „Și eu am avut (rude și bunici, n.red.), dar îl confundați pe Ceaușescu cu regimul sovietic și stalinist. Mai învățați, mai puneți mâna pe istorie”, a completat Șoșoacă.
Pentru declarații similare, reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a depus un denunț penal împotriva Dianei Șoșoacă. Ea este acuzată de săvârșirea infracțiunii de „promovare, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității şi de crime de război”, prevăzută și pedepsită de disp. art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002.
Care a fost evoluția ratei de alfabetizare în România în perioada regimului condus de Nicolae Ceauseșcu?
Ideologia comunistă a apărut în România la începutul secolului 19. În perioada 1947-1965, regimul a fost amprentat de influența sovietică, fiind condus, cu preponderență, de Gheorghe Gheorghiu Dej. După moartea acestuia, conducerea țării a fost preluată de Nicolae Ceauseșcu, al cărui regim a continuat până în 1989.
După 1948, când țara noastră a intrat în sfera de influență a Rusiei, a fost într-adevăr adoptat un program de alfabetizare, denumit „eradicarea neștiinței de carte”, care s-a încheiat în 1956 (v.p. 263 din studiul Alfabetizarea în cadrul educației adulților sub regimul comunist (1948-1956)).
În volumul România și Europa – Acumularea decalajelor economice 1500 – 2010, scris de istoricul Bogdan Murgescu, „se estimează că în 1948 mai erau în România circa 4 milioane de analfabeți, adică circa 29% din populația în vârstă de 7 ani sau mai mult” (v.p.386), iar la începutul anilor 90, rata de alfabetizare era de peste 90%. Cu alte cuvinte, când a ajuns la putere Nicolae Ceaușescu, rata de alfabetizare era deja undeva la 70%, dar a crescut într-adevăr la 90% până la finalul dictaturii sale. Detalii suplimentare despre evoluția sistemului de învățământ din țara noastră pot fi accesate în studiul Evoluția centenară a învățământului în România.
Potrivit datelor statista.com, în anul 1976 rata de alfabetizare la nivel mondial era de 65,59%. Mai multe informații despre acest subiect pot fi accesate într-un raport Unesco, care tratează subiectul pentru perioada 1950-2000.
Potrivit volumului „România un secol de istorie”, publicat în cadrul proiectului național RO-Centenar de Institutul Național de Statistică, rețeaua de unități de învățământ (grădinițe, școli primare și gimnaziale, licee și universități), a evoluat în felul următor:
Dacă în anul școlar (universitar) interbelic 1938/1939 – caracterizat ca un an cu o economie stabilă a României – au funcționat 159.000 unități școlare (universitare), din care: 16.000 grădinițe, 137.000 mii școli primare și gimnaziale, 408 licee, 224 școli profesionale și 16 instituții de învățământ superior public cu 33 facultăți, în anul școlar (universitar) 1948/1949 – anul caracterizat de o nouă reformă a învățământului – rețeaua de unități de învățământ cuprindea 191.000 de unități școlare, din care: 3.000 grădinițe, 148.000 școli primare și gimnaziale, 281 licee, 511 școli profesionale, 454 școli postliceale de specialitate și tehnice de maiștri și 47 instituții de învățământ superior public cu 129 facultăți.
Curba ascendentă a continuat și ulterior. Mai multe date despre ratele de alfabetizare ale țărilor din Europa pot fi accesate aici, aici sau aici.
Pentru a înțelege datele puse la dispoziție din acest articol trebuie menționat și faptul că unele dintre ar fi putut suferi modificări pentru a fi în concordanță cu discursul oficial din perioada comunistă prin care se anunța modelarea „omului nou” (vezi detalii și aici).
Ținând cont de aceste informații, afirmațiile Dianei Șoșoacă sunt false. Rata de alfabetizare în România era de aproximativ 70% în anul în care Nicolae Ceaușescu a devenit președintele țării, iar în 1990, după ce țara noastră a schimbat regimul, rata era de peste 90%.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT