După anunțarea planului de înarmare e Europei, „ReArm Europe”, de către președinta Comisiei Europene și summitul de la Londra din 2 martie, candidatul Victor Ponta a afirmat, în emisiunea de pe postul Kanal D „40 de întrebări”, moderată de Denise Rifai:
„Toate aceste summit-uri, discuții, povești, că atât a făcut Europa pentru Ucraina, summit-uri.”
Ce au făcut Uniunea Europeană și statele membre pentru Ucraina, de la începutul războiului.
De la începutul războiului din Ucraina, organismele Uniunii Europene au început susținerea economică și militară a țării invadate de Rusia.
Formele de susținere acordate Ucrainei sunt împărțite pe 7 capitole, conform Uniunii Europene:
|
|
|
|
|
|
|
Totalul sprijinului
De la începutul războiului de agresiune al Rusiei și până pe 18 martie 2025, sprijinul total al UE pentru Ucraina a ajuns la 135,4 miliarde euro, inclusiv 1,5 miliarde de euro provenite din veniturile activelor imobilizate rusești. Această sumă cuprinde:
Pe lângă aceste ajutoare se mai numără:
Găzduirea refugiaților
Încă din februarie 2022, statele membre ale Uniunii Europene au primit refugiați ucraineni care își părăseau țara din cauza invaziei ruse. Uniunea Europeană a pornit imediat „Platforma Solidarității”, prin care cetățenii ucraineni își puteau lua informațiile oficiale pentru refugiul în UE. A fost activat și mecanismul „REACT-EU” prin care statele membre puteau accesa fonduri din bugetul general al UE pentru oferirea de servicii gratuite de protecţie specială pentru copii, acces la educaţie, acces la asistenţă medicală, acces la locuri de muncă, acces la cazare şi locuinţe.
Bugetul REACT-EU în 2022 a fost de 10 miliarde de euro, dintre care 3,4 miliarde de euro special pentru statele cu graniță comună cu Ucraina. Bugetul REACT-EU în prezent ajunge la puțin peste 50 de miliarde de euro. „Acţiunea de coeziune pentru refugiaţii din Europa” (CARE) programul care permite sprijinirea statelor membre și regiunile în furnizarea de asistență de urgență pentru persoanele care fug de invazia Rusă din Ucraina.
Rutele solidarității 2022
Uniunea Europeană a stabilit rute clare pentru TIR-urile ucrainene ce transportau produse agricole, în special grâu, pentru a debloca exporturile și economia după asedierea și bombardarea porturilor de la Marea neagră de către armata rusă.
Rutele solidarității au ajutat Ucraina să exporte 174 de miliarde de tone de bunuri și să importe în jur de 70 de miliarde de tone de bunuri de la echipamente militare la ajutoare umanitare. Sumele care au trecut prin economia Ucrainei cu ajutorul acestor rute au fost de aproximativ 210 miliarde de euro.
Sancțiunile asupra Rusiei
Uniunea Europeană a impus Rusiei o amplă serie de restricții și sancțiuni.
-Sancțiuni împotriva persoanelor fizice, a întreprinderilor și a organizațiilor
–Suspendarea Acordului UE de Facilitare a Vizelor cu Rusia
–Interdicții de import și export
–Măsuri de servicii financiare și de afaceri
–Sancțiuni în domeniul transporturilor
–Sancțiuni pentru produsele cu dublă utilizare
UE își coordonează sancțiunile cu alți aliați și parteneri internaționali importanți, cum ar fi Statele Unite, Regatul Unit, Coreea de Sud, Elveția, Japonia, Australia, Canada, Noua Zeelandă și Norvegia.
Drumul European al Ucrainei
Ucraina a solicitat aderarea la UE la sfârșitul lunii februarie 2022, În iunie 2022, Comisia și-a prezentat avizul cu privire la cerere, iar Ucrainei i s-a acordat statutul de țară candidată la UE de către toate statele membre ale UE în aceeași lună.
Mecanismul de facilitare
Sprijinirea redresării, reconstrucției și drumului Ucrainei către aderarea la UE, s-au distribuit aproximativ 50 de miliarde de euro acești bani sunt folosiți pentru: sprijinirea societății ucrainene, reforme, investiții în sectorul privat, servicii publice neîntrerupte, redresarea, reconstrucția și modernizarea Ucrainei.
Tragerea la răspundere a Rusiei
Încălcările dreptului internațional.
UE se angajează ferm să se asigure că toate infracțiunile internaționale comise în și împotriva Ucrainei nu rămân nepedepsite:
-17 State Membre UE au deschis deja investigații naționale pentru infracțiunile internaționale comise în Ucraina
-6 State Membre UE Polonia, Letonia, Estonia, Slovacia, România şi Lituania fac parte din Echipa Comună de Investigaţii susţinută de Eurojust, alături de Ucraina Curtea Penală Internaţională (CPI) şi Europol
-5 State Membre UE Polonia, Letonia, Estonia, România și Lituania participă la Centrul Internațional pentru Procurarea Crimei de Agresiune împotriva Ucrainei (ICPA), împreună cu Ucraina și cu implicarea strânsă a CPI
Reconstrucția Ucrainei
Fondul UE pentru Ucraina (UE4U) a fost înființat în 2023 ca parte a unei inițiative mai ample a UE pentru Ucraina. Fondul vizează accelerarea sprijinului Băncii Europene de Investiții pentru cele mai urgente nevoi de infrastructură ale Ucrainei și sprijinirea economiei sale.
UE4U este în momentul de fata finanțat de către 15 state europene: Belgia Croaţia Cipru Danemarca Estonia Finlanda Franța Italia Letonia Lituania Luxemburg Olanda Polonia Slovacia Spania
Acest buget însumează fonduri de 403 milioane de euro cu investițiile totale preconizate sprijinite de aproape 1 miliard de euro
Poziția Ucrainei față de UE
În data de 6 martie, într-un summit european la Bruxelle Uniunea Europeană și-a reafirmat suportul pentru Ucraina după vizita nereușită a lui Zelensky în Washington D.C.. După acest simmit președintele Ucrainei a afirmat „[Ucraina] Nu suntem singuri” și totodată a mulțumit Uniunii Europene și liderilor statelor membre.
Declarația candidatului Victor Ponta este falsă. Atât Uniunea Europeană, cât și statele membre au ajutat Ucraina pentru a face față invaziei ruse, atat cu sprijin social pentru refugiați, cât și sprijin militar sau financiar.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT