Gabriel Zetea (PSD, deputat)
„Azi avem energie mai scumpă ca în Germania".
Fals
Barometru Factual
Energie
Data verificării: 15.02.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: Realitatea Plus

Context

În urma dezbaterii prelungite legate de criza energetică din spațiul comunitar și de măsurile prin care statul român își asumă intervenția în piața energiei, deputatul Gabriel Zetea a afirmat, într-o emisiune televizată, în data de 7 februarie: „Primim mesaje de la antreprenori că își vor închide afacerile. Soluția este revenirea la piața reglementată. Azi avem energie mai scumpă ca în Germania“.

În declarația completă, Zetea se referă la electricitate.

Ce verificăm?

Dacă prețul mediu al energiei de pe piața din România este mai mare decât prețul mediu de pe piața omoloagă a Germaniei.

Verificare

Pentru anul 2022 nu există (deocamdată) statistici oficiale în România pentru prețul mediu la consumatorul final (reprezentând o medie a prețului pentru consumatorii persoane fizice și juridice). Estimarea pentru Germania este de 34,64 cenți/kWh; o analiză concurentă poate fi consultată aici, unde estimarea este de 36,19 cenți/kWh.1.

Antreprenorii – pe care Gabriel Zetea îi amintește – au un consum estimat mai mare decât consumatorii casnici, iar prețurile, chiar dacă nu perfect identice, sunt asemănătoare cu contractele pentru care există oferte în piață. Pentru consumatorii industriali, problema depinde de tensiunea la care se livrează. Nu ne vom referi la consumatorii industriali mari (cum ar fi Alro Slatina), care își negociază contractele independent.

Dacă vom compara cele mai mici oferte din prezent pentru contractele nou-încheiate, vedem că media Germaniei pentru cele mai mici trei oferte din cele mai mari 10 orașe era de 40 cenți/kWh (în 5 februarie). În 9 februarie, valoarea medie a aceluiași indice pentru un consum anticipat de 2400 de kWh anual (sau 200 de kWh lunar), calculată cu ajutorul acestui comparator de profil, crește la 0,44 euro/kWh. 

În cazul României, dacă sistemul de referință rămâne constant (i.e. consumul anticipat este de 2400 de kWh anual și comparăm cele mai bune trei oferte pentru cele mai mari 10 orașe pentru contracte de cel puțin un an), folosind comparatorul de pe site-ul agenției de reglementare ANRE, media prețului energiei electrice per kWh este de 0,23 euro/kWh.

Ca atare, prețul din România este mai mic decât cel din Germania

O analiză unitară metodologic poate fi consultată și pe Eurostat, cu date despre prețurile domestice la energie pentru primul semestru al anului 2021, urmând ca la sfârșitul lunii aprilie să fie publicate și datele care vizează al doilea semestru. 

Este totuși important de subliniat că tendința creșterii prețurilor la electricitate în România este acută, prețul mediu pentru consumul folosit în analiza de mai sus suferind o scumpire de aprox. 77% față de media anilor 2018-2021, exceptând în calcul al doilea semestru al anului 2021.

Concluzie

Declarația deputatului Gabriel Zetea este falsă. Deși prețurile sunt pe un trend crescător, totuși, ofertele în vigoare în luna februarie, pentru consumatori finali, sunt semnificativ mai mici în România (aproape jumătate din media ofertelor din Germania).

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.