Liviu Dragnea (PSD)
Programul nostru de guvernare [...] a produs şi 7% creştere economică, cea mai mare din lume în 2017.
Parțial Fals
Barometru Factual
Economie
Data verificării: 14.03.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena 3

Context

În cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, la postul de televiziune Antena 3, Liviu Dragnea a declarat (link Youtube):

 

Tot programul nostru de guvernare, hulit, întors pe toate părţile, dar care produce efecte – a produs şi 7% creştere economică, cea mai mare din lume în 2017.

Ce verificăm?

Ce creștere economică a avut România în 2017 și dacă aceasta este cea mai mare din lume.

Verificare

Conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, creșterea economică a României (exprimată în creșterea reală a PIB) în anul 2017 a fost de 7%.

Pentru a vedea dacă această rată de creștere este cea mai mare din lume în 2017, am folosit cele mai recente date (octombrie 2017) oferite de Fondul Monetar Internațional, România se află pe locul 28 cu o creștere economică reală de 5,5% față de 2016. State precum Libia (55,1%), Macao (13,4%) si Etiopia (8,5%) se află în topul țărilor cu cea mai mare creștere economică.

Pentru a verifica dacă acest clasament se menține pe alte date mai recente, având în vedere că estimarea pentru România este sub analizele INS, observăm că:

Concluzie

Declaratia lui Liviu Dragnea este parțial falsă. România a avut într-adevăr o creștere reală a PIB impresionantă (7%, potrivit celor mai recente date), însă a spune că este cea mai mare din lume este o exagerare semnificativă. De asemenea, trebuie precizat faptul că nu se poate face o legătură certă între măsurile din programul de guvernare și această creștere economică, dar și faptul că doar acest indicator în sine nu înseamnă neapărat că stăm extraordinar din punct de vedere economic.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.