Marcel Ciolacu (președinte PSD)
„Spor de calculator nu mai există în România de 20 de ani.”
Fals
Barometru Factual
Data verificării: 22.02.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: TVR (min. 22:54)

Context

După ce mai mulţi membri ai guvernului Cîţu au declarat că este nevoie de o reevaluare a sporurilor acordate angajaţilor de la stat, inclusiv prin eliminarea sporului pentru lucru cu calculatorul, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a spus în 16 februarie 2021 că de fapt acest spor nu se mai acordă de douăzeci de ani:

„Spor de calculator nu mai există în România de 20 de ani.”

De aceeaşi părere sunt şi alţi parlamentari ai Partidului Social Democrat, ca Marius Budăi, care a adăugat şi că nu există niciun spor acordat abuziv în sistemul bugetar.

Raluca Turcan, ministrul muncii, a declarat că sporul de calculator nu trebuie să existe, deşi în 2019 a fost iniţiatoarea unui amendament la legea bugetului prin care a cerut suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale cu 50 de milioane de lei pentru plata sporurilor pentru condiţii vătămătoare de lucru, printre care menţionează chiar sporul de calculator.

Ce verificăm?

Dacă se mai acordă sporul de calculator.

Verificare

Potrivit Legii-cadru 153/2017, personalul plătit din fonduri publice poate beneficia de patru categorii de sporuri:

  1. sporul pentru munca de noapte
  2. sporul pentru munca suplimentară
  3. sporul pentru persoanele cu handicap
  4. sporul pentru condiții de muncă.

Singura categorie unde ar putea fi încadrat sporul de calculator este cea a condiţiilor de muncă, care pot fi grele, vătămătoare sau periculoase.

Mărimea efectivă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi categoriile de personal beneficiare sunt stabilite prin regulament cadru pentru fiecare domeniu de activitate bugetară, conform articolul 23 din această lege:

 Sporul pentru condiții de muncă

Locurile de muncă și categoriile de personal, precum și mărimea concretă a sporului pentru condiții de muncă prevăzut în anexele nr. I-VIII și condițiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară […].

Aşadar, în teorie, „sporul de calculator” nu ar trebui să existe, cel puţin dacă nu considerăm lucrul cu calculatorul o muncă vătămătoare sau periculoasă. Însă presa a relatat numeroase cazuri în care acest spor se acordă şi după intrarea în vigoare a acestei legi. De exemplu, în 2018, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bacău declara că toţi angajaţii instituţiei primesc spor de calculator, iar în 2019 aproape toţi angajaţii unei primării din Gorj beneficiau de acelaşi spor. Sporul de calculator se mai acorda chiar şi anul trecut, chiar dacă uneori sub denumirea de spor de ecran.

De altfel, conform ultimului raport de activitate publicat de Curtea de Conturi, cele mai mari prejudicii constatate au fost aduse bugetelor unităților administrativ-teritoriale (63% din total), în principal, prin stabilirea eronată a drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor, premiilor și a altor drepturi acordate.

Concluzie

Afirmaţia lui Marcel Ciolacu este falsă. Există şi în prezent instituţii care acordă spor de calculator.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.