Sorin-Titus Muncaciu (AUR)
„100 milioane a luat acest medicament (n.r. ivermectină) în ultimii 25 ani. Acest medicament a fost făcut pentru medicina umană. Este un medicament foarte puternic pentru parazitoze și care are niște reacții adverse foarte limitate.”
Trunchiat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 24.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Antena 3, min 1:40:19

Context

Pe 7 aprilie 2021, invitat la emisiunea „Sinteza zilei”, deputatul AUR Sorin Muncaciu a acuzat autoritățile de instaurarea unei dictaturi medicale și de faptul că nu iau în considerare soluții alternative (precum ivermectina) pentru tratarea pacienților cu Covid-19. În plus, deputatul a făcut următoarele afirmații:

„100 milioane au luat acest medicament (n.r. ivermectină) în ultimii 25 ani. Acest medicament a fost făcut pentru medicina umană. Este un medicament foarte puternic pentru parazitoze și care are niște reacții adverse foarte limitate.”

Ce verificăm?

Cât de folosită a fost ivermectina de oameni în ultimii 25 ani și dacă e un tratament pentru Covid 19.

Verificare

Pe 15 ianuarie 2021, Agence France Press- Fact Check a publicat un articol prin care demonstrează clar, cu probe, că ivermectina nu este un tratament demonstrat științific pentru tratarea pacienților infectați cu Sars CoV2. 

Ivermectina a fost identificată la finalul anilor 1970 și a fost prima oară aprobată pentru uz veterinar în 1981, pentru tratarea bolilor infecțioase. Pentru uz uman, acest medicament a fost prima oară folosit pentru tratarea oncocercozei, boală cauzată de un vierme parazitar, care a fost endemică la începutul anilor 1970 în 34 țări (dintre care 27 în Africa). Studiile clinice de Faza 4 au avut loc între anii 1987 și 1989 și ivermectina a început să fie folosită pentru tratarea oncocercozei din anii 1990.

În SUA, ivermectina este administrată oamenilor ca tratament pentru viermi parazitari și este folosită și ca tratament dermatologic pentru paraziți externi (precum păduchii). În plus, mai este folosită și pentru tratarea scabiei în țări precum Franța, Australia, Japonia, Țările de Jos, Noua Zeelandă sau Germania. Un raport al Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală din 2015 arată că mai mult de 1 miliard de doze de ivermectină au fost distribuite în ultimii 30 ani în Africa și America Latină pentru a trata filarioza limfatică, boală care duce la oncocercoză sau la elephantiasis tropica.

Când este folosită pentru paraziți intestinali, ivermectina prezintă următoarele reacții adverse:

  •       Oboseală, lipsă de energie
  •       Dureri de stomac
  •       Lipsa poftei de mâncare
  •       Greață, vărsături, diaree
  •       Amețeli
  •       Mâncărimi

Dacă este administrat extern (pentru infecții ale pielii sau ale ochilor), are următoarele reacții adverse:

  •       Dureri de încheieturi
  •       Ganglioni inflamați
  •       Mâncărimi
  •       Erupții cutanate
  •       Febră
  •       Probleme de vedere

Ivermectina nu este recomandată persoanelor care au astm, convulsii, HIV sau probleme cu ficatul.

Concluzie

Afirmațiile deputatului AUR sunt trunchiate. Ivermectina a fost creată inițial pentru uz veterinar, dar peste 1 miliard de doze au fost folosite până în 2015 pentru tratarea paraziților intestinali la oameni. Medicamentul are reacții adverse ușoare, dar nu a fost demonstrat științific ca tratament pentru Covid 19.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.