Elena Lasconi (Președinte USR, primar Câmpulung Muscel)
„(...) cuplurile de același sex care nu sunt recunoscute de lege prin parteneriat civil pot să înfieze copii în România, legal. Pentru că nimeni, atunci când se cercetează, când vine asistența socială să cerceteze [...] poți să faci asta, pentru că nu te întreabă asistență socială dacă ești sau nu. [...] Dacă vrei sa fentezi legea, se poate, legal”.
Trunchiat
Barometru Factual
Social
Data verificării: 13.11.2024
www.factual.ro

Context

Elena Lasconi, președinta și candidata USR la alegerile prezidențiale, a spus următoarele, în cadrul unei dezbateri organizate de Antena 3 CNN (min. 1:53:10):

În momentul de față, cuplurile de același sex care nu sunt recunoscute de lege prin parteneriat civil pot să înfieze copii în România, legal. Pentru că nimeni, atunci când se cercetează, când vine asistența socială să cerceteze […] poți să faci asta, pentru că nu te întreabă asistență socială dacă ești sau nu. […] Dacă vrei sa fentezi legea, se poate, legal”.



Ce verificăm?

Legislația adopției din România și procedurile și protocoalele direcției de asistență socială cu privire la adopție.

Verificare

Președinta USR a declarat că există o metodă pentru cuplurile de același sex să adopte legal copii în România. Această declarație este lipsită de context – este adevărat că legea din România nu discriminează în funcție de sex. Oricine poate depune o cerere de adopție și poate intra într-un proces de analiză din partea autorităților competente. Sunt eligibili pentru a adopta:

  • persoanele singure
  • cuplurile, cu condiția să fie soț și soție

Conform capitolului 2 Art. 6 Alin. 1 din legea nr. 273/2004 privind adopția: 

Două persoane nu pot adopta împreună, nici simultan și nici succesiv, cu excepția cazului în care sunt soț și soție”. 

Cu alte cuvinte, persoanele homosexuale pot adopta doar în calitate ipotetică de părinte singur sau dacă relația lor a fost recunoscută oficial în alt stat (România nu a legalizat căsătoria între cuplurile de același sex, însă a fost obligată de CEDO să recunoască legalizările oficiate în alte state).


Caz concret

 

În urmă cu trei ani, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați, Vișinel Bălan, a publicat pe Facebook anunțul potrivit căruia o persoană gay din România ar fi adoptat un copil. 

Ulterior, reprezentanții DGASPC au explicat că persoana respectivă se încadra în toate normele legislative.

În acest caz este vorba de o persoană singură atestată ca persoană aptă să adopte. Acestui domn i s-a eliberat atestatul de persoană aptă să adopte, în luna octombrie 2021.

La eliberarea acestui atestat, așa cum prevede legislația, s-au luat în considerare garanțiile materiale, cele morale, precum și starea de sănătate a persoanei, atât din punct de vedere fizic cât și psihologic. O persoană care vrea să adopte nu poate fi discriminată pe criterii de etnie, orientare sexuală, sex sau religie. Deci, persoana a trecut doar de prima etapă a adopției, adică atestarea. Atestatul se eliberează pe o perioadă de cinci ani, cu reevaluare anuală. Potrivit legilsației, o persoană singură poate adopta un copil”, a declarat, pentru Gândul, Alina Chiorean, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.

Până în acest moment, este singurul caz cunoscut, public, în România.


Supoziții false

 

Elena Lasconi a mai declarat și că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, instituție responsabilă cu evaluarea adoptatorului, nu verifică starea de sănătate, socială și psihologică a candidaților, astfel permițând persoanelor cu o altă orientare sexuală să adopte.

Conform legii 273/2004 (capitolul 3 art 18), direcția sau organismele acreditate sunt obligate să ofere avize familiilor adoptatoare după o serie de întâlniri și evaluări psihologice.

Odată cu evaluarea prevăzută la alin. (1), vor fi analizate și caracteristicile psihologice, sociale și medicale ale celorlalți membri ai familiei sau altor persoane care locuiesc împreună cu solicitantul, precum și opinia acestora cu privire la adopție”.

În final, decizia este luată de un judecător, care consultă atât dosarul depus de familia/persoana care dorește să adopte, cât și dosarul întocmit de Direcție, ce conține rezultatele anchetelor sociale și avizele necesare.

Concluzie

Declarația Elenei Lasconi este trunchiată. În teorie, persoanele homosexuale pot adopta copii în România, pentru că legea nu distinge în funcție de orientarea sexuală, profilul unei persoane care dorește să adopte. Procesul de verificare a persoanelor care vor să adopte este, însă, obligatoriu, prin lege.

*Foto: Facebook / Elena Lasconi

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.