Un utilizator de Facebook susține într-o postare că o fetiță de cinci ani din SUA ar fi murit în urma vaccinului ROR. Descrierea postării este următoarea: „Fetiță de 5 ani MOARTĂ POST ROR Vă las link în primul comentariu, OPRIȚI-VĂ DIN A VĂ NENOROCI PE VIAȚĂ COPIII“.
Într-un comentariu, autorul postării face trimitere și la un text publicat pe Substack, promovând astfel ideea că vaccinul ROR ar provoca moartea.
Autoarea textului publicat pe Substack și menționat mai sus este Marcella Piper-Terry, o activistă anti-vaccinare, susținătoare a lui Robert Kennedy Jr, secretar pentru Sănătate al Departamentului de Stat al SUA și un cunoscut conspiraționist.
Articolul abordează subiectul morții lui Holly Stavola, care a murit în anul 2000, la vârsta de 5 ani, în urma vaccinării cu a cea de a doua doză de vaccin ROR.
În articol, autoarea include un paragraf în care mama lui Holly, Robin, povestește despre moartea fiicei sale, explicând că medicii au concluzionat că Holly a murit din cauza unei encefalopatii, care poate surveni ca reacție adversă la vaccinul ROR, creat de compania Merck.
Articolul include și un prospect al vaccinului (pagina 4), care menționează această afecțiune ca reacție adversă.
Tot aici, mama lui Holly menționează că vaccinul ROR este strâns legat cu incidența autismului în statul New Jersey (Factual a dezmințit această afirmație aici).
Moartea lui Holly Stavola a dus la adoptarea unei noi legi în statul New Jersey, privind modul în care sunt făcute vaccinările ROR. O lege asemănătoare a fost introdusă și în statul Washington.
Această nouă lege permite părinților să ceară realizarea un test în laborator pentru a vedea dacă copilul a dezvoltat sau nu imunitate împotriva rujeolei, oreionului sau a rubeolei, după prima doză de vaccin ROR.
În cazul în care testele de laborator arată că prima doză de vaccin a realizat imunizarea, atunci vaccinarea cu a doua doză ROR nu mai este necesară, stipulează legea.
O broșură a autorităților din New Jersey explică faptul că a doua doză de vaccin ROR este necesară pentru că între 2-5% dintre copii nu dezvoltă imunitate după prima doză.
Marcella Piper-Terry susține că autoritățile nu identifică copiii care nu au obținut imunizarea în urma primei doze, ci îi „supra-vaccinează” într-un mod inutil.
Motivul invocat de aceasta: companiile producătoare de vaccinuri se folosesc de acest aspect pentru a obține cât mai mult profit.
Important de menționat este că există puține informații din surse oficiale sau academice despre acest caz. În general, informațiile referitoare la moartea lui Holly se găsesc pe website-uri care promovează anti-vaccinarea.
Nu sunt cunoscute informații oficiale referitoare la starea de sănătate a fetiței înaintea administrării celei de a doua doze de vaccin ROR sau dacă aceasta avea alte probleme de sănătate.
Totuși, inclusiv Robert F. Kennedy a promovat vaccinarea cu ROR, într-un articol de opinie pentru Fox News.
Articolul secretarului sănătății din SUA vine în contextul în care statul Texas se confruntă cu o epidemie de rujeolă, autoritățile spunând că au fost înregistrate 159 de cazuri.
Tot autoritățile au declarat un deces în urma epidemiei, un copil de școală generală, care nu era vaccinat cu ROR.
Vaccinul ROR este un vaccin care protejează împotriva a trei boli: rubeolă, oreion și rujeolă. În general, vaccinul este administrat copiilor, dar este recomandat și ca adolescenții și adulții să fie la zi cu dozele de vaccinul ROR. (Factual a mai abordat subiectul vaccinului ROR aici)
Rujeola este o boală infecțioasă virală extrem de contagioasă, cauzată de virusul rujeolic. Se transmite prin picături de salivă și se manifestă prin febră, erupție cutanată, tuse, secreții nazale și ochi roșii. Poate duce la complicații grave, cum ar fi pneumonie sau encefalită.
Oreionul este o boală virală contagioasă, cauzată de virusul oreionului. Se caracterizează prin inflamarea glandelor parotide (care se află sub urechi), febră și dureri. Poate duce la complicații precum meningita sau sterilitatea la băieți.
Rubeola este o boală virală ușor contagioasă, cauzată de virusul rubeolic. Se manifestă prin febră, erupție cutanată și simptome asemănătoare unei răceli. Este deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate, deoarece poate duce la malformații congenitale la făt.
Conform Calendarului național de vaccinare, se recomandă administrarea vaccinului ROR în două doze, prima fiind administrată când copilul are 1 an, iar a doua fiind administrată când copilul are vârsta de 5 ani.
Conform CDC din Statele Unite, o doză de vaccin ROR are o rată de succes de 93% împotriva rujeolei, 78% împotriva oreionului și de 97% împotriva rubeolei. Două doze de vaccin, în schimb, au o rată de succes de 98% împotriva rujeolei și de 88% împotriva oreionului.
Vaccinul ROR este în general sigur, Societatea de Boli Infecțioase din SUA menționează că nu au fost depistate cazuri de moarte în urma vaccinării ROR la persoanele sănătoase.
Cazurile în s-au înregistrat morți în urma vaccinării ROR (ex. un caz din 2014 când 15 copii au murit în Siria în urma imunizării cu vaccinul ROR) arată că moartea nu este direct legată de vaccin, ci de alte aspecte externe (în acest caz, eroarea umană a doctorilor).
La finalul lui 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în acel moment înregistrându-se aproape 24.000 de cazuri la nivel național, în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 septembrie 2024, conform unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Dintre aceste cazuri, 21 persoane au decedat în urma rujeolei, arată tot raportul INSP.
În declarația ministerului s-a menționat faptul că acoperirea vaccinală în rândul copiilor se află într-un trend descrescător de mai bine de 10 ani. De altfel, raportul INSP arată cum 19.443 de persoane infectate cu rujeolă, din totalul de 23.972, nu erau vaccinate cu nicio doză de vaccin ROR.
Pentru limitarea răspândirii cazurilor de rujeolă, Ministerul Sănătății a dat un ordin care prevede, printre altele, vaccinarea cu o doză suplimentară de vaccin ROR pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 și 11 luni, recuperarea de urgență a vaccinări ROR pentru copii cu vârste cuprinse între 1-4 ani nevaccinați, dar și pentru copii cu vârste între 5 și 14 ani nevaccinați sau care nu au schema de vaccinare completă.
Măsurile ordinului au fost valabile până în luna august 2024, când Ministerul a declarat încetarea epidemiei de rujeolă la nivel național.
În urma campaniei, INSP a declarat faptul că au fost utilizate 244.622 de doze de vaccin ROR, 38.540 de doze fiind utilizate pentru copii cu vârste între 9 și 11 luni.
Informația distribuită de utilizatorul Facebook este lipsită de context – deși nu există multe informații oficiale referitoare la moartea lui Holly Stavola, este cert faptul că vaccinul ROR este unul sigur, existând multe studii care atestă acest aspect.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT