Două focare de pestă ovină au fost descoperite la începutul lui martie 2024 în Arad și Bihor. Astfel că, autoritățile au decis oprirea temporară a exporturilor de ovine vii, o procedură obișnuită în astfel de cazuri.
Măsura a fost transformată într-un discurs antieuropean conspiraționist o parte din utilizatorii Meta.
Unele postări (exemplu aici) susțin chiar că oile nu se mai pot vinde nici în țără, că rămânem fără miei de Paște și că pesta ovină e o boală inventată.
Despre ce restricție e vorba
Pe 14 martie 2025, Comisia Europeană a publicat hotărârea privind aplicarea de măsuri de urgență provizorii asupra României, din cauza infecțiilor cu pesta micilor rumegătoare. În această hotărâre se cere stabilirea de zone de protecție și zone de supraveghere, pentru a preveni răspândirea infecțiilor.
Se interzice transportul animalelor vii din zonele de protecție și supraveghere în restul țării. Este de asemenea interzis transportul animalelor vii din România, în statele membre ale Uniunii Europene. Această decizie vine cu două motivații. În primul rând, unul dintre focarele noi este într-o zonă care nu a mai fost niciodată afectată de această boală. Al doilea motiv este incertitudinea din prezent privind posibila răspândire a bolii în alte zone ale țării.
Interdicția este temporară și expiră pe 8 iunie 2025, conform textului de lege 2025/525. Durata acestei măsuri respectă standardele internaționale stabilite de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OMSA), care prevăd astfel de perioade pentru gestionarea focarelor de boli.
Ce spun autoritățile
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat, pe 18 martie, un comunicat de presă în care aduce mai multe clarificări.
Din comunicat reiese că hotărârea Comisiei Europene se aplică doar pentru export în țările UE și România poate exporta în continuare ovine în afara acestora. Exportul nu a fost blocat în totalitate.
Conform comunicatului ANSVSA, exportul către țările din afara UE continuă fără restricții: „Majoritatea exporturilor României sunt direcționate către statele arabe precum Iordania, Arabia Saudită, Maroc, Algeria și Emiratele Arabe Unite etc, iar aceste livrări se desfășoară în continuare, conform cerințelor specifice fiecărei țări de destinație”, arată comunicatul.
A doua clarificare este că România poate exporta în continuare carcase și carne de ovine și caprine în UE. Singura restricție vizează transportul animalelor vii către alte state membre UE, și aceasta doar pentru o anumită perioadă.
Cum se procedeaza pentru cazurile de pestă și de ce?
Conform unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea de Medicină Veterinară din Cluj, pesta micilor rumegătoare este o boală infecțioasă și foarte contagioasă, care se manifestă prin tulburări neurologice, leziuni pe gura și nările animalelor și tulburări digestive și respiratorii. Fiind foarte contagioasă, boala evoluează sub formă de valuri epidemice. Mortalitatea ridicată a acestei boli este deja corelată cu pierderi economice pentru fermieri. În cazul în care animalele nu sunt izolate și sacrificate la timp, boala se răspândește rapid în ferma respectivă și la fermele din jur.
Deși cauzează simptome grave și morți rapide la animale, boala nu se transmite la om. Și ANSVSA are un manual pentru gestionarea acestei boli, unde se menționează că rata de mortalitate este de 50% în focarele medii și 100% în cele severe.
Prin hotărârile UE se interzice transportul animalelor din zonele de restricții stabilite pentru focarele de pestă în orice altă zonă (din țară sau alt stat UE). EU e mai luat astfel decizii în trecut, atât în ceea ce privește România, dar avem și exemplul Ungariei și Sloveniei. Similară este și o hotărâre recentă în privința Bulgariei. Ultima decizie asupra României este într-adevăr mai severă, iar Comisia Europeană motivează acest lucru prin focarul descoperit într-o zonă fără antecedente. Practic, nu se știe dacă animalele dintr-o zonă nedeclarată ca fiind focar sunt în totalitate sănătoase.
Contrar afirmațiilor că această interdicție ar fi fost impusă „fără fundament epidemiologic”, măsurile au o bază clară: focarul a fost confirmat inițial în urmă cu cinci luni, apoi declarat stins, dar ulterior a reapărut, ceea ce a făcut autoritățile europene să ia măsuri de precauție, astfel încât animalele vii exportate din România să nu infesteze și alte ferme europene, conform legislației europene în vigoare.
Măsuri suplimentare
Pe 24 martie 2025, guvernul a emis un comunicat care menționează că România va solicita Comisiei Europene să lase animalele din fermele fără focare de pestă să fie transportate către abatoare pentru sacrificare, pentru a permite vânzarea lor și a evita falimentul. Decizia actuală nu spune nimic despre transportul către abatoare, fie ele în proximitate sau în restul țării. În același comunicat se precizează și că 85% din exportul de oi și capre vii, dar și în carcasă al României se face către țări din afara Uniunii Europene.
Concluzie
În concluzie, postarea inițială este lipsită de context. Comisia Europeană a impus într-adevăr restricții privind transportul de animale vii către statele membre, din cauza focarelor de pestă, însă România poate să exporte în continuare carne și alte produse procesate în UE, iar animalele vii pot fi vândute în afara spațiului comunitar. Decizia de restricție este mai dură decât altele precedente, dar asta se datorează posibilității foarte mare de infecție și moarte a animalelor, din cauza pestei micilor rumegătoare. În ceea ce privește românii, ei nu vor rămâne fără miel de sărbători, întrucât decizia comisiei afectează doar exportul către UE. În afara județelor Arad și Bihor, care au zone de restricții, comerțul de animale vii și produse din carne pe piața internă este liber.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT