În 16 februarie 2025, pagina „I love you Cluj” a postat pe Facebook un link însoțit de următoarea descriere:
„Revoluție spațială: Motorul rusesc cu plasmă ar putea duce oamenii pe Marte în doar 30 de zile!”
Link-ul ne trimite la un articol al website-ului asociat paginii de Facebook, prezentând o inovație a corporației rusești de stat Rosatom: „motorul cu plasmă folosește un accelerator magnetic pentru a propulsa particule ionizate la viteze uluitoare de până la 100 km/s (62 mile/secundă)”. Acest motor ar permite limitarea duratei unei călătorii către planeta Marte la 30 zile. La momentul actual, durata călătoriei către Marte pentru navele spațiale care au ca scop aterizarea pe Marte (nu doar survolarea) variază de la 5 luni la 11 luni.
Materialul mai oferă următoarele informații:
-combustibilul folosit ar fi hidrogenul,
-viteza ar fi de 20 de ori mai mare decât cea a rachetelor convenționale,
-durată de funcționare de 2400 ore, suficient pentru un zbor dus-întors,
-motorul a fost testat într-un mediu similar spațiului la institutul Troitsk.
Puțin context și câteva clarificări
Rosatom este o corporație rusească de stat responsabilă cu folosirea energiei nucleare în scopuri civile sau pentru crearea de arme. Compania este liderul național în generarea de energie.
Institutul Troitsk se ocupă cu cercetarea termonucleară, lucrând pentru Rosatom și pentru Ministerul de Apărare și cel de Educație și Știință din Rusia.
În aceeași context, trebuie menționat că Elon Musk dorește dezafectarea Stației Spațiale Internaționale, considerând-o prea puțin utilă. Conform miliardarului american, eforturile ar trebui concentrate spre călătoria către Marte. Din perspectiva experților însă, Stația Spațială Internațională are un rol important în cercetarea științifică, dezvoltarea noilor tehnologii și cultivarea relațiilor diplomatice.
Prototipul rusesc
Revenind însă la motorul rusesc, o sursă arată de fapt că doar prototipul a fost creat, nefiind încă testat într-un mediu similar spațiului. Alte două surse (aici și aici) spun că prototipul nu este făcut pentru lansarea în atmosferă și că Rosatom are 2030 ca țintă pentru crearea unui prototip gata de lansare.
Claudiu Tănăselia, doctor în fizică, cercetător științific și autor al site-ului parsec.ro, a adăugat că prototipul creat de ruși ar avea nevoie de un reactor nuclear atașat, iar „lansarea în spațiu a unui reactor nuclear nu este deloc simplu de realizat și nici ieftin”.
În același timp, Rusia/URSS a proiectat mai multe nave spațiale cu scopul de a ajunge pe Marte, unele au survolat/au ajuns pe Marte, fără a-și îndeplini însă toate obiectivele. Aici se regăsește o listă cu toate navele spațiale lansate către Marte. Claudiu Tănăselia a menționat și că ultima dată când URSS/Rusia a reușit să trimită o misiune interplanetară (dincolo de Lună) a fost în 1986.
Concluzie
Textul postării este de tip clickbait pentru că materialul la care face trimitere nu oferă suficient context. Rusia lucrează la un prototip pentru o călătorie mai scurtă către Marte, însă trebuie luat în considerare că prototipul nu a fost testat pentru călătoria în spațiu și, mai mult decât atât, Rusia nu a mai reușit să trimită misiuni dincolo de Lună din 1986.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT