Un utilizator Facebook a postat o fotografie cu mai multe sonde de petrol. Imaginea este însoțită de următorul text: „România, țara care a avut prima sondă de petrol din lume, dar și prima rafinărie. Mai mult, a fost prima țară care a exportat benzină…”.
Postarea face trimitere la un site unde este publicat un articol din 2021. Site-ul este administrat din Canada și conține articole scrise în limba română, cu teme diverse (nutriție, puncte turistice din România, sfaturi de grădinărit etc).
Informația conform căreia în România a fost construită prima sondă de petrol din lume apare în cartea „O istorie a petrolului românesc”, semnată de istoricul Gheorghe Buzatu și publicată la sfârșitul regimului comunism.
Potrivit unui raport întocmit de Comisia Internațională pentru studierea Holocaustului în România, Buzatu a fost, pe de o parte, unul din susținătorii regimului de extremă dreapta condus de Ion Antonescu, apoi a fost comunist, iar după Revoluția din 1989 a devenit senator din partea Partidului România Mare.
„Paternitatea” asupra primei sonde de petrol din lume este disputată între mai multe țări.
Mai multe surse internaționale arată că România nu a fost prima țară din lume în care a fost construită o sondă de extragere a petrolului. De altfel, țara noastră nu se numără printre statele cu cele mai mari rezerve.
Primul puț de extracție al petrolului, realizat prin mijloace rudimentare, a fost săpat în zona orașului Baku din Azerbaijan, în anul 1848.
În 1889, în Myanmar (Burma) au fost exploatate în mod industrial primele puțuri de petrol.
Tot la mijlocul secolului al XIX-a, în 1853 au fost săpate primele puțuri de petrol din Polonia, în zona Krosno.
Potrivit site-ul World Record Academy, în 1857, a fost pusă în funcțiune prima sondă comercială de petrol din România în zona localității Moinești, județul Bacău.
În 1859 a fost săpat primul puț în Statele Unite ale Americii. Informații despre prima sondă de petrol construită în Azerbaidjan pot fi accesate și aici.
Printre primele rafinării de petrol din lume se numără cea construită în 1854 în Polonia, când s-a rafinat kerosen, iar în 1856, a fost pusă în funcțiune rafinăria de la Ploiești. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, rafinăria a fost bombardată de forțele aliate în efortul de a perturba producția de petrol a Axei. Ulterior a fost reconstruită și funcționează și în prezent.
Site-ul unde au fost inițial publicate fotografiile are texte cu conținut general, dar sunt inserate și articole despre Călin Georgescu, care este prezentat drept „director executiv al Instituției ONU”, despre proiecte legislative depuse de reprezentanți ai extremei drepte din România sau în care este evocată perioada comunistă ca fiind una dintre cele mai prolifice prin care a trecut țara noastră.
Ținând cont de aceste date se poate spune că postarea este lipsită de context. Este adevărat că în România a avut loc un pionierat în exploatarea petrolieră. În perioada respectivă, mai multe sonde de petrol au început să apară în lume, iar titlul de „prima” este disputat între mai multe țări.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT