Dezinformări rețele sociale
Data postării: 28.02.2025
www.factual.ro
CONTEXT LIPSĂ | Refugiații din Ucraina continuă să primească bani de la statul român

Un utilizator meta a încărcat un clip în care vorbește despre decizia administrației Trump de a interzice accesul imigranților pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. 

 

Acesta critică, în acest context, deciziile guvernamentale românești legate de sprijinul financiar acordat refugiaților ucraineni, un discurs de factură pro-rusă pe care Factual.ro l-a mai verificat anterior. 

 

Utilizatorul mai menționează că, în timp ce România este adâncită în datorii și are dificultăți financiare, se continuă acordarea de sume forfetare de 750 de lei pe lună pentru o persoană din Ucraina, 2.000 de lei pentru o familie, în paralel cu ajutoarele mai mici oferite pensionarilor sau familiilor românilor. 

 

Serviciul de Imigrare al Statelor Unite a anunţat oficial suspendarea programului său de acceptare a refugiaţilor ucraineni. Această decizie vine în urma unui decret executiv semnat anterior de Donald Trump.

 

Păi ce facem, bă, ciolacule, că noi în continuare dăm bani. Cuantumul sumei forfetare este de 750 de lei pe lună pentru o singură persoană. Păi dăm 750 de lei pe lună unui pensionar, mă ia să vezi cum trăieşte omulla, ea plăteşte, tu mă grădinita la fiecare copil 450 de lei pe lună cum plătim noi.

 

După care 2.000 de lei pe lună pentru o familie. Păi dă-mă, şi nu, 2000 de lei pe lună pentru familie, mă că şi noi avem cheltuieli, respectiv 500 de lei pe lună pentru persoană singură şi 1500 de lei pentru o familie.

 

Ce s-a întâmplat în SUA

 

După învestirea în funcție, noul președinte ale SUA a adoptat o serie de ordine executive printre care și unul referitor la situația migrației în America. Ordinul proclamă o invazie la granița sudică a SUA, determinând suspendarea intrării persoanelor implicate în această invazie. În cadrul acestui ordin, președintele declară că statul federal nu a îndeplinit obligațiile constituționale de protejare a statelor împotriva invaziilor și că măsurile de securitate ale imigrației nu mai sunt eficiente datorită fluxului masiv de imigranți ilegali. Se suspendă astfel intrarea acestor persoane până la încheierea invaziei.

 

Clipul adaugă o captură de ecran cu știrea de pe The New York Times care anunță efectele acestei decizii asupra imigranților ce pleacă din Ucraina în urma războiului. În contradicție cu discursul clipului postat pe meta, articolul prezintă probleme unei asemenea decizii asupra dreptului umanitar. Decizia lui Donald Trump de a suspenda imigrarea temporar, invocând o “invazie” la graniță, are un impact semnificativ asupra drepturilor umanitare. Organizațiile de profil avertizează că aceasta poate duce la restricționarea accesului la azil pentru cei care fug de persecuții sau conflicte, încălcând astfel angajamentele internaționale ale SUA. Măsura ar putea agrava și mai mult condițiile celor care au nevoie de protecție umanitară.

 

Care este situația ajutoarelor umanitare oferite refugiaților din Ucraina

 

Redacția Factual a mai abordat acest subiect, în mai multe circumstanțe (exemple aici și aici).

 

În 25 septembrie 2024, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a redus sumele acordate refugiaților deja găzduiți în țară: 500 lei pe lună pentru o persoană singură și 1.500 lei pe lună pentru o familie. 

 

Definiția „familiei” conform OUG 96/2024 include soții și copiii minori sau majori care continuă studiile până la vârsta de 26 de ani. În schimb, ucrainenii care sosesc acum beneficiază de sume forfetare pentru cazare, de 750 lei pe lună pentru o persoană singură și 2.000 lei pentru o familie, pe o perioadă de maxim 3 luni consecutive.

 

Însă atât hotărârea de guvern cât și ordonanța reprezintă punerea în aplicarea a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului European, care prevede că „toate eforturile statelor membre de a respecta obligațiile care decurg din prezenta decizie vor fi sprijinite financiar din fondurile Uniunii”. Decizia a fost extinsă până pe 4 martie 2025 printr-o altă decizie de la nivelul UE.

Postarea utilizatorului are lipsă de context în ceea ce privește mecanismele de finanțare pentru refugiații ucraineni în România. Conform legislației, ajutoarele financiare provin din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de urgență, însă aceste sume sunt acoperite de fonduri europene și reprezintă un efort financiar comun între statele membre și UE.