În 14 noiembrie, un utilizator de Facebook critică într-o postare rezultatele recente ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și victoria Maiei Sandu.
Acesta contestă transparența procesului electoral, acuzând o „dictatură mediatică”, o presupusă implicare abuzivă a Procuraturii și manipularea votului în diaspora pentru a facilita succesul candidatei Maia Sandu. De asemenea, susține că Rusia și-ar fi retras intenționat influența, într-o așa-zisă tranzacție regională și sugerează că viitorul Moldovei va implica costuri financiare mai mari pentru România.
„Despre „alegerile” din Moldova
Cu toate că târla propagandei clamează la unison victoria Maiei Sandu, eu zic să respirăm puțin și să vedem cum stă în realitate socoteala.
Așadar, auzim peste tot cum au băgat rușii bani, încercând să fraudeze alegerile. Doar că, dacă ne uităm de la firul ierbii, putem spune cu mâna pe inimă că am avut alegeri tipic europene, organizate după principii și metehne europene. Ce înseamnă asta? În primul rând „vorbitul pe o singură voce”. În Republica Moldova s-a instaurat o dictatură mediatică îngrozitoare. Orice voce care cântă după alte note decât cele oficiale e înăbușită rapid. Dacă l-au luat până și pe Iurie Roșca pentru ceea ce spune pe canalul lui, înțelegeți care-i atmosfera reală de acolo. Apoi avem, tot ca o caracteristică europeană, implicarea Porcuraturii în alegeri. Aveți idee câte descinderi cu mascați s-au făcut, câtor oameni li s-a pumnul în gură? Și, nu în ultimul rând, avem celebra tactică a europenilor, „votul diasporei”. În timp ce voturile de la Moscova – unde există o masivă diasporă moldovenească – au fost blocate, în țările UE buletinele de vot au fost suplimentate la numere absolut aberante. Și uite-așa a reușit Maia Sandu să facă rost de cele 200 000 de voturi de care avea nevoie. Vă sună cunoscut votul de la Paris pentru băsescu? Schema e aceeași.
Așadar, singura caracteristică relevantă a votului din Republica Moldova este „europenitatea” sa. Cu alte cuvinte s-a furat exact ca-n UE, deci e cu democrație. Ceea ce mă surprinde este însă neamestecul Rusiei. Ăia care spun că Rusia s-a amestecat, dar a fost blocată, sunt cel puțin copii. Păi dacă Rusia ar fi vrut să se implice, vă garantez că ar fi impus un moldovean care vorbește cu adevărat limba română, nu ca Maia Sandu care și-o traduce din limba maternă.
Nu vă luați după fentă! În realitate Rusia a tranzacționat Republica Moldova. Părerea mea este că a fost negociată într-un pachet regional. Ceea ce nu e tocmai grozav pentru noi, dat fiind faptul că României îi va reveni asigurarea „bunăstării europene” a Republicii Moldova. Deci vom cotiza mai mult și vom primi de la Centru mai puțin. În același timp, sunt ferm convins că după ce rușii vor sparge frontul pe linia Herson-Odesa, atât Transnistria cât și Găgăuzia vor ieși din componența Republicii Moldova. Iar Maia Sandu cred că știe asta.
În consecință, în Republica Moldova a câștigat alegerile Guvernoratul Străin, la fel ca și la noi. Nu e nicio surpriză. Contracandidatul Maiei Sandu a fost unul slab, ales pe mustață pentru a nu ieși. Chiar și așa însă, Maia Sandu nu a fost votată în țară, ceea ce un eșec. la fel cum cei din Republica Moldova, în majoritate absolută, au votat împotriva UE. Ceea ce va face ca întregul nou mandat al Maiei Sandu să fie unul provizoriu. Ea, probabil, e conștientă că în cazul în care sunt manifestații nu va veni „diaspora închipuită” care-a „votat-o” pentru a o apăra. Cu siguranță ea trebuie să se descurce cu ceea ce are în țară. Iar în țară, în afara instituțiilor de forță nu are absolut nimic. Asta-i realitatea. Așa că, lăsați-mă cu felicitările la adresa unei impostoare cocoțată la putere de Soros și serviciile de informații străine. Moldova a fost alocată taberei în care jaful se face cu legea în mână. Urmează să vedem care-a fost prețul plătit pentru această „victorie” scrie utilizatorul.
Conform rezultatelor anunțate de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din 2024.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a declarat valabile alegerile prezidențiale desfășurate în două tururi, pe 20 octombrie și 3 noiembrie 2024.
Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, a obținut 930.139 de voturi, depășindu-l astfel pe contracandidatul său Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.
Conform comunicatului oficial al Comisiei Electorale Centrale (CEC) a Republicii Moldova, pentru monitorizarea turului 2 al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie 2024, au fost acreditați 88 de observatori internaționali suplimentari: 81 de observatori din partea Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), șase observatori de la National Democratic Institute for International Affairs, Washington, sucursala Chișinău și un observator de la International Republican Institute Washington, Sucursala Chișinău.
Aceste informații oficiale demonstrează prezența unei misiuni semnificative de observatori internaționali pentru a asigura transparența și corectitudinea procesului electoral în Republica Moldova, contrazicând afirmațiile nefondate despre lipsa de supraveghere internațională a alegerilor.
Participarea diasporei la vot este un drept democratic recunoscut internațional. În cazul Republicii Moldova, votul din străinătate a fost organizat conform legislației în vigoare. Nu există dovezi credibile care să susțină acuzațiile de fraudă masivă în secțiile de votare din străinătate.
CEC a analizat sesizările primite privind presupusele acțiuni ilegale de transportare organizată a alegătorilor către secții de votare din străinătate. Comisia a constatat că neregulile invocate nu sunt de natură să influențeze rezultatul final al alegerilor, dar va transmite materialele Procuraturii Generale și Inspectoratului General al Poliției pentru investigații suplimentare.
A fost examinată o sesizare a Partidului Socialiștilor (PSRM) referitoare la presupuse încălcări ale legislației electorale de către prim-ministrul Dorin Recean. CEC a respins această sesizare ca neîntemeiată. O altă sesizare a PSRM privind lipsa seifurilor pentru păstrarea buletinelor de vot în unele secții din străinătate a fost declarată inadmisibilă.
CEC a luat act de alte două sesizări ale PSRM solicitând includerea constatărilor unor misiuni de observare în raportul final. Comisia a precizat că va menționa rapoartele misiunilor naționale în raportul său, iar recomandările vor fi examinate în perioada postelectorală.
CEC a subliniat că a examinat și soluționat toate sesizările depuse cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din 2024, concluzionând că neregulile raportate nu au influențat semnificativ rezultatul final al alegerilor.
Iurie Roșca a fost inclus în postarea analizată ca exemplu al unei presupuse „suprimări a libertății de exprimare” din Republica Moldova, în urma anchetelor și sancțiunilor aplicate lui și canalului său de comunicare.
Roșca este o figură politică controversată din Republica Moldova. A devenit un susținător declarat al Federației Ruse și al politicilor acesteia în spațiul ex-sovietic. În acest context, el a început să promoveze idei eurosceptice și să critice valorile occidentale. A fost asociat cu activități de propagandă pro-rusă, inclusiv în calitate de coordonator al agenției Sputnik Moldova, interzisă ulterior în Uniunea Europeană pentru diseminarea dezinformării și propagandei ruse.
Restricțiile impuse lui Iurie Roșca și Sputnik Moldova fac parte dintr-un cadru mai larg de măsuri împotriva dezinformării, mai ales în contextul eforturilor Republicii Moldova de a proteja procesul democratic de influențe externe nocive.
În urma analizei informațiilor oficiale și a rezultatelor oferite de Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, concluzia este că acuzațiile de fraudă și manipulare a alegerilor prezidențiale din 2024 sunt nefondate. Procesul electoral a fost monitorizat de observatori internaționali, care nu au semnalat încălcări, iar sesizările privind nereguli au fost examinate și soluționate sau în curs de analiză.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.