În urma convorbirii telefonice dintre Vladimir Putin și Donald Trump, din 18 martie 2025, unele surse (vezi aici și aici) au început să propage ideea falsă că liderul de la Kremlin ar fi fost de acord cu un armistițiu sau că ar fi ordonat încetarea focului. Ambele ipoteze sunt false.
Este de menționat și că armistițiu de pace este o formulă care nu există – poate fi vorba fie de un acord de pace, ceea ce ar însemna încetarea completă a focului, fie de un armistițiu, care presupusă o încetare temporară a focului, cu anumite condiții.
Pe 18 martie 2025, a avut loc o convorbire telefonică oficială între președintele rus Vladimir Putin și președintele american Donald Trump. Conținutul acestei discuții a fost reflectat în două comunicate oficiale distincte, emise de Kremlin și Casa Albă.
Conform comunicatului Kremlinului, Vladimir Putin a răspuns „favorabil” propunerii lui Donald Trump ca părțile să se abțină reciproc de la lovituri asupra infrastructurii energetice pentru o perioadă de 30 de zile. Comunicatul menționează că Putin „a dat imediat ordinul relevant trupelor ruse”. Cu alte cuvinte, liderul de la Kremlin a fost de acord să nu mai distrugă centralele energetice din Ucraina, care alimentează și milioane de civili.
În octombrie 2022, ministerul Energiei din Ucraina a anunțat că 30% din capacitatea sa energetică era nefuncțională, în urma atacurilor rusești. Atacurile au continuat și în 2023 și în 2024, semn că Rusia și-a făcut o strategie din a ataca centralele de energie electrică ale Ucrainei, fapt care a lăsat în frig și în întuneric milioane de civili, de la începutul războiului și până acum.
Comunicatul Casei Albe confirmă că liderii au discutat despre „necesitatea păcii și a unui armistițiu în războiul din Ucraina” și că „mișcarea către pace va începe cu un armistițiu energetic și de infrastructură”, precum și cu „negocieri tehnice privind implementarea unui armistițiu maritim în Marea Neagră.”
Niciunul dintre comunicate nu confirmă încetarea focului sau încheierea unui armistițiu de pace, chiar și temporar, așa cum sugerează postările de pe Facebook.
Acordul (care deja a fost încălcat de Rusia) se referă strict la abținerea de la loviturile asupra infrastructurii energetice pentru o perioadă de 30 de zile, nu la o încetare completă a ostilităților. Comunicatul Casei Albe menționează că negocierile pentru implementarea unui armistițiu maritim în Marea Neagră și eventual pentru o încetare completă a focului „vor începe imediat în Orientul Mijlociu.”
Mai multe publicații (aici, aici și aici) au relatat că la scurt timp după încheierea convorbirii dintre Putin și Trump, Kievul și alte orașe din Ucraina au fost din nou atacate de forțele ruse. Kremlinul și-a încălcat chiar acordul din discuția cu Donald Trump și a atacat o centrală ucraineană, în zona Slovyansk, lăsând peste 100.000 de oameni fără căldură și energie electrică.
Bombardamentele cu drone și rachete asupra clădirilor rezidențiale continuă în întreaga țară, iar linia frontului din est rămâne o zonă activă de conflict.
Informațiile care circulă pe rețelele sociale despre un armistițiu general de 30 de zile între Rusia și Ucraina sunt false. Acordul discutat se referă doar la infrastructura energetică, nu la o încetare completă a ostilităților, iar acesta a fost deja încălcat de Kremlin.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT