În contextul dezinformărilor legate de fondurile USAID și fondurilor americane acordate Ucrainei, un utilizator Facebook susține că ar exista o „falsă biserică ucraineană”, care ar fi fost finanțată de USAID și CIA pentru a „prigoni credincioșii vechi ai Bisericii Ortodoxe arondate Moscovei”.
În videoclipul atașat postării apare Robert Amsterdam, un avocat care reprezintă Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei). Acesta susține că administrația fostului președinte ucrainean Petro Poroshenko a înființat o biserică cu „complicitatea activă a guvernului SUA”, care ar distruge libertatea religioasă din Ucraina și care ar forța o altă biserică să dispară.
El mai spune că enoriașii bisericii „reale” (adică cea arondată Moscovei) ar fi bătuți de către „poliția secretă” a Ucrainei, iar totul s-ar întâmpla cu ajutorul guvernului american, al CIA și USAID.
Pasajul în care vorbește Robert Amsterdam a fost preluat dintr-un interviu cu Tucker Carlson, fost jurnalist Fox News și unul dintre cei mai notorii susținători ai teoriilor propagandistice pro-Putin. Videoclipul a fost publicat pe YouTube pe 20 februarie. Redăm o parte dintre afirmațiile sale:
„Aceasta e practic un fel de operațiune CIA, dacă vreți, pentru a înființa o biserică care să fie complet liberă de ce ei considerau influența periculoasă a lui Putin. Deci avem Departamentul de Stat, încălcând deschis Constituția, distrugând libertatea religioasă într-o țară străină, făcând lucruri ilegale conform Constituției noastre. Totul în numele activităților anti-Putin și pentru că sunt foarte puternic împotriva actualei administrații ruse, am insistat să călătoresc la Kiev cu o echipă de avocați pentru interviu. Am avut privilegiul să ne întâlnim cu Sfântul Sinod, să ne întâlnim cu înalți membri ai bisericii, să intervievăm preoți și avocați, pentru a accepta pe deplin mandatul de a lupta pentru o biserică care era forțată să dispară. (…) această altă biserică, care, apropo, a furat o mie cinci sute din bisericile noastre (clădirile)… și mai rău ne bat preoții, i-au bătut pe enoriașii noștri și am totul filmat”.
Istoria bisericii ortodoxe ucrainene este una extrem de complicată și marcată de eforturi intense ale ucrainenilor de a obține independență religioasă, în contextul interferenței constante a Rusiei.
În prezent, în Ucraina, lumea ortodoxă e împărțită în două: o biserică ce are legături strânse cu Rusia (UOC) și o biserică „locală” (OCU), care aparține exclusiv ucrainenilor.
Așa cum se arată pe site-ul Bisericii Ortodoxe Ucrainene locale, timp de câteva secole, Biserica Ortodoxă a Ucrainei Patriarhia Moscovei a fost singura ramură recunoscută a creștinismului ortodox din această țară.
Încă din secolul XVI, mitropoliții de la Kiev care aveau origine ucraineană au devenit treptat executori ai ordinelor Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, care urmărea să uniformizeze viața bisericească după modelele rusești.
Până în 1917, sistemul sinodal a dus la o birocratizare a vieții bisericești, la rusificarea completă a activităților liturgice, educaționale și editoriale și la pierderea tradițiilor și obiceiurilor ucrainene.
În secolele 19-20, politica bisericească a guvernului imperial rus a vizat deznaționalizarea Bisericii Ucrainene, prin numirea mitropoliților ruși.
În istoria recentă, după căderea URSS, mulți ucraineni au cerut autonomie spirituală față de Moscova, dar conflictele interne dintre structurile bisericești independente au întârziat acest proces.
Într-un material semnat de analistul Mamuka Komakhia și publicat în 2018 de Fundația Georgiană pentru Studii Strategice și Internaționale, acesta vorbește despre lupta pentru independența bisericii din Ucraina.
La acel moment existau trei biserici ortodoxe în Ucraina:
– Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană,
– Biserica Ortodoxă Ucraineană Patriarhia Kievului
– Biserica Ortodoxă Ucraineană (sub Patriarhia Moscovei)
Cea din urmă menționată se află sub influența Bisericii Ortodoxe din Rusia, care era considerată și singura biserică canonică. Potrivit sursei citate, prima diviziune instituțională între ortodocși a fost cauzată de restaurarea Bisericii Ortodoxe Autocefale Ucrainene în anii 90.
În aceeași perioadă, Exarhatul Ucrainean (structură administrativă religioasă) a primit independență și un nivel înalt de autonomie în chestiunile administrative, printr-o decizie a Bisericii Ortodoxe Ruse care a intenționat să răspundă la cerințele de la nivel local.
Chiar dacă au primit acest statut, ucrainenii care își doreau crearea unei biserici independente au continuat să facă acțiuni pentru separarea lor completă de Biserica Ortodoxă Ucraineană Patriarhia Moscovei și au creat cea de-a treia biserică – Biserica Ortodoxă Ucraineane Patriarhia Kievului.
Autocefalia, adică independența completă față de influența rusească, a fost primită în adevăratul sens al cuvântului abia la începutul anului 2019 (vezi aici statutul bisericii independente).
Atunci, cele două biserici independente ucrainene (biserica autocefală și cea cu Patriarhia Kievului) s-au unit, prin acordul Patriarhului Constantinopolului, Bartolomeu, împreună cu o parte din biserica aflată sub influența rușilor, creându-se astfel Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), recunoscută ca entitate religioasă separată de Moscova .
Din cauza numelui similar, aceasta poate să fie confundată ușor cu biserica aflată în continuare sub influența Patriarhiei Moscovei. Biserica ucraineană independentă, care se află în subordinea directă a Constantinopolului din 2019, este cunoscută în prezent ca OCU, iar cea care ține de biserica din Rusia ca UOC.
În ciuda afirmațiilor făcute de unii internauți, în 2019, Patriarhia Ecumenică din Constantinopol a transmis că recunoaște și proclamă biserica ucraineană OCU ca „fiică spirituală” și recomandă tuturor bisericilor din lume să o recunoască. De la acordarea autocefaliei, mai multe biserici din lume au început să recunoască OCU ca o biserică legitimă.
Patriarhul Bartolomeu a semnat tomosul (document oficial) în 5 ianuarie 2019 și a spus că poporul ucrainean „a așteptat acestă zi binecuvântată de șapte secole”. În 9 ianuarie, documentul a fost semnat de toți membrii Sinodului Patriarhiei Constantinopolului și astfel a fost finalizat procesul de obținere a independenței a bisericii ucrainene față de Biserica din Rusia (vezi aici și aici).
Pe site-ul Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului există o secțiune și despre biserica ucraineană, OCU, descrisă că „biserică autocefală”.
Totuși, este de reținut faptul că ucrainenii nu au încercat pentru prima dată în perioada 2018-2019 obținerea tomosului de autocefalie. O altă încercare a avut loc în urmă cu un deceniu, în 2008, dar au fost împiedicați de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Rusie, Alexia al II-lea.
Unirea bisericilor ucrainene în OCU nu a fost un moment de bucurie pentru Rusia.
Unul dintre reprezentanții bisericii ruse, Hilarion Alfeyev, a acuzat Constantinopolul că avansează o despărțire a ortodoxiei ucrainene (aici și aici), cu toate că ortodoxia în Ucraina era deja divizată, iar crearea OCU a reprezentat, de fapt, unirea mai multor comunități religioase.
Propaganda de la Kremlin a început să atribuie această mișcare rivalilor lor geopolitici de la acea vreme, Statele Unite.
Mai mulți oficiali ruși au acuzat legături între SUA și înființarea OCU. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a văzut acordarea autocefaliei ca o „încercare de a crea o schismă în Ortodoxia mondială” și a condamnat „provocările” care ar fi fost orchestrate de Patriarhul Bartolomeu cu „sprijinul direct și deschis” al Washingtonului.
Președintele Vladimir Putin a spus, în decembrie 2018, că Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, pe lângă că ar fi fost presat de SUA, ar fi vrut doar să aducă Ucraina în „supunere” și să facă bani prin acordarea autocefaliei. El a insinuat că America ar fi fost implicată în crearea bisericii OCU, pentru că, în acea perioadă, „secretarul de stat a sunat la Kiev despre această chestiune”, fapt care ar fi „absolut inacceptabil”.
Patriarhia Ecumenică din Constantinopol a răspuns la aceste acuzații, pe care le-a declarat nefondate:
„Acuzațiile sau informațiile venite din partea oricărei persoane care susține că Patriarhia Ecumenică, pentru a acorda Tomosul de Autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina, ar fi căutat și primit, sau ar fi solicitat, orice formă de compensație, financiară sau de altă natură, fie din partea unor persoane politice sau bisericești, sunt absolut false, nefondante și calomnioase. În același timp, astfel de acuzații sunt și extrem de ofensive pentru Biserica Mamă a Constantinopolului, din care alte nouă Biserici locale, inclusiv Moscova, au primit Autocefalie, prin procese analogice și similare”.
Dr. Nicholas Denysenko, teolog ortodox, profesor universitar și diacon hirotonit al Bisericii Ortodoxe din America, a punctat într-un articol că declarațiile publice atât ale oficialilor americani, cât și a celor ruși, legate de crearea OCU nu dovedesc cine sunt „arhitecții autocefaliei ucrainene”, dar că istoria ne arată că milioane de clerici și credincioși ucraineni au luptat pentru crearea unei noi biserici, împreună cu președintele Poroshenko și Patriarhul Bartolomeu. El a subliniat și că aceste declarații „ne amintesc că America și Rusia vor încerca să învârtească situația bisericii pentru a-și atinge propriile obiective geopolitice strategice”.
De asemenea, platforma EU vs DiSiNFO, un proiect al Uniunii Europene, a transmis că există afirmații recente pro-Kremlin care portretizează Ucraina și USAID ca dușmani ai Bisericii Ortodoxe, pe care le categorizează drept „teorii ale conspirației”.
Afirmațiile care leagă crearea OCU de finanțări USAID sau americane și de distrugerea ortodoxiei în Ucraina sunt speculative și nu sunt însoțite de dovezi.
Înainte de scandalul USAID, nu se regăsesc informații despre posibile legături ale agenției americane cu biserica ucraineană, însă vedem că în 2025 au apărut două articole pe acest subiect, publicate de spzh.eu aici și raskolam.net.
Cele două site-uri acuză că în 2019 beneficiarii unor granturi USAID îl amenințau pe președintele nou ales Zelensky cu o „lovitură de stat” sau o „revoluție” dacă sprijină UOC (Patriarhial Moscovei) și nu OCU.
În realitate, reprezentanții societății civile au redactat o declarație comună cu privire la primul pas politic al Președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelensky.
Activiștii au prezentat o listă de „linii roșii”, despre care spun că dacă ar fi depășite pot duce inevitabil la instabilitate politică în Ucraina și deteriorarea relațiilor internaționale.
Aceste „linii roșii” au fost împărțite în mai multe categorii: probleme de securitate, politică externă, probleme economice, identitate națională (limbă, educație și cultură), politică media și informațională și funcționarea guvernamentală.
La partea de identitate națională, activiștii au nu trebuie implementate: „acțiuni menite să submineze sau să discrediteze Biserica Ortodoxă din Ucraina (referire la OCU – n.red) sau să sprijine Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina”.
La final, activiștii au transmis: „Prin dialog constructiv și critici prompte la adresa guvernului, am căutat întotdeauna să întărim vocea Ucrainei în lume și am muncit din greu pentru a obține sprijinul partenerilor noștri internaționali. Dacă Președintele trece aceste linii roșii, va indica că nu dorește o schimbare democratică reală și nu dorește să stabilească un guvern mai onest și mai responsabil, deși a promis că va face acest lucru în perioada electorală.”
Prin declarația comună nu se înțelege că ONG-urile vor da o „lovitură de stat” dacă Zelensky nu le ascultă, ci că societatea civilă îl îndeamnă pe noul președinte ales să protejeze identitatea națională și suveranitatea Ucrainei, în fața amenințărilor rusești.
Acuzațiile pe care le face Robert Amsterdam legat de SBU (serviciul de securitate din Ucraina) și persecutarea enoriașilor bisericii UOC sunt strâns legate de propaganda rusească ce a început odată cu războiul și de perchezițiile făcute de SBU la organizațiile bisericești care sprijineau rușii în conflictul din Ucraina.
Așa cum arăta și mythdetector într-un articol, în toamna anului 2022, SBU a început perchezițiile în sute de biserici UOC din mai multe regiuni ale țării. SBU a anunțat în decembrie 2022 că în timpul perchezițiilor au fost găsite depozite cu literatură pro-Kremlin, simboluri naziste, texte de rugăciuni pentru Patriarhul Kirill al Moscovei și materiale care arătau susținere pentru invadatorii ruși și războiul împotriva Ucrainei.
Totodată, SBU a descoperit broșuri care promovau „pacea cu poporul rus” și „soldații ruși”, precum și bani ascunși din Belarus.
Cel mai important, în timpul cercetărilor au fost identificate persoane care aveau legături cu cetățeni ruși și care comunicau cu inamicii folosind mesageri anonimi. SBU a confiscat materialele și le-a examinat pentru a întreprinde acțiuni legale și a aduce persoanele responsabile în fața justiției.
Au existat și încă există numeroase cazuri (câteva exemple aici, aici, aici, aici sau aici) în care reprezentanții bisericilor aflate sub Patriarhia Moscovei au promovat propagandă pro-Rusia sau au aprobat acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei.
A existat un astfel de caz inclusiv în februarie 2025, când un diacon al UOC și un medic spionau militarii ucraineni, pentru a colecta date despre aceștia și rutele lor, pe care ulterior să le transmită inamicilor. Diaconul le cerea enoriașilor informații, pe ascuns.
Un moment important în acest context a avut loc pe 1 decembrie 2022, când președintele Volodymyr Zelensky a semnat un decret legat de activitățile organizațiilor religioase din Ucraina și sancționarea celor care au legături cu Rusia.
Ulterior, propaganda Kremlin s-a răspândit, iar presa rusească a numit acțiunile SBU „persecuții” sau „represiuni împotriva Bisericii Ortodoxe Canonice”, care ar duce la distrugerea identității ortodoxe a ucrainenilor.
Mythdetector arată că Tucker Carlson, cel care l-a intervievat acum și pe Robert Amsterdam, răspândea propaganda rusă încă din 2022. De atunci a susținut că Zelensky ar lupta împotriva ortodoxiei și a opiniilor alternative în țară.
Afirmațiile sunt false. Biserica Ortodoxă din Ucraina care a devenit independentă în urmă cu șase ani. Nu este o biserică falsă așa cum susține Robert Amsterdam sau postarea de pe Facebook. Deși oficial a fost creată prin unirea a două biserici în 2019, OCU a existat în alte forme și până la această dată. Este cunoscut faptul că sute de ani Biserica din Rusia influența și controla bisericile ucrainene. Cei care au înființat biserica OCU nu au fost americanii, ci credincioșii ucraineni și clericii, cu sprijinul fostului președinte Poroshenko și a patriarhului Constantinopolului
Totodată, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) nu a persecutat reprezentanții bisericilor, ci au realizat percheziții și i-au investigat pe cei care promovau propagandă pro-rusă și transmiteau informații inamicilor. Multe biserici s-au transferat de bună voie la OCU, în special după izbucnirea războiului, nu au fost furate.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT