Oamenii ar fi controlați în secret de elite, prin emiterea unor anumite frecvențe ultrasonice și prin fusurile orare diferite de la o zonă la alta, susține o dezinformare virală care circulă pe rețelele de socializare.
Operațiunea Spectrum este prezentată ca un proiect secret care folosea frecvențe ultrasonice și electromagnetice pentru a influența subtil gândurile, emoțiile și acțiunile oamenilor fără ca aceștia să fie conștienți. Frecvențele ar putea provoca anxietate, calm sau conformitate, iar emițătoare montate pe lămpi stradale, camere de trafic sau turnuri de telefonie mobilă ar putea influența stările de spirit ale unor întregi cartiere, dispersând mulțimile sau calmându-le fără a folosi forța. De asemenea, se afirmă că fusurile orare au fost create ca parte a unui experiment global secret pentru manipulare psihologică, nu doar pentru comoditate. Acestea ar fi concepute pentru a menține regiuni separate mental, controlând starea emoțională și productivitatea oamenilor prin disonanța cauzată de orele diferite.
În realitate, Operațiunea Spectrum, așa cum este descrisă în Publicația de doctrină a Forțelor Aeriene (AFDP) 3-85 privind Operațiunile în Spectrul Electromagnetic (EMSO), se referă la operațiuni militare menite să controleze și să utilizeze spectrul electromagnetic (EMS) pentru diverse obiective de război. Prin intermediul acestei operațiuni, forțele armate pot desfășura atacuri electromagnetice pentru a perturba comunicațiile și sistemele inamicilor, protejându-și în același timp propriile sisteme de astfel de atacuri. Controlul asupra EMS oferă avantajul de a acționa fără interferențe și de a reduce capacitățile adversarilor, asigurând astfel superioritatea pe câmpul de luptă. Aceste operațiuni sunt esențiale pentru a menține superioritatea EMS, permițând forțelor militare să desfășoare acțiuni cu interferențe minime, în timp ce împiedică adversarii să atingă același nivel de capacitate.
Rolul Operațiunii Spectrum este de a controla și folosi spectrul electromagnetic pentru a asigura un avantaj militar. Prin perturbarea comunicațiilor și sistemelor inamicului și protejarea propriilor sisteme, forțele armate pot reduce capacitățile adversarilor și acționa eficient pe câmpul de luptă.
Studiile despre frecvențele electromagnetice și sănătatea umană
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat mai multe rapoarte și evaluări asupra efectelor câmpurilor electromagnetice asupra sănătății.
În raportul „Electromagnetic fields and public health: mobile phones“, OMS concluzionează că, pentru nivelurile emise de telefoanele mobile și alte dispozitive wireless, nu există dovezi concludente care să susțină faptul că frecvențele electromagnetice ar afecta comportamentul sau emoțiile umane.
„Rapoartele științifice au sugerat că expunerea la câmpurile electromagnetice emise de aceste dispozitive ar putea avea efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi cancerul, fertilitatea redusă, pierderea memoriei și modificări adverse în comportamentul și dezvoltarea copiilor. Cu toate acestea, nivelul real de risc pentru sănătate nu este cunoscut, deși pentru anumite tipuri de CEM, la niveluri întâlnite în comunitate, acesta poate fi foarte scăzut sau inexistent.” (pag. 5)
Comisia Internațională pentru Protecția împotriva Radiațiilor Non-Ionizante este o organizație internațională care evaluează efectele radiațiilor non-ionizante, inclusiv ale frecvențelor electromagnetice.
Raportul lor „Guidelines for Limiting Exposure to Electromagnetic Fields“ subliniază că efectele biologice ale frecvențelor electromagnetice, în special cele neionizante, sunt limitate în principal la încălzirea țesuturilor (pag. 6) și nu au capacitatea de a modifica direct emoțiile sau comportamentul „Studiile experimentale dublu-orb nu au reușit în mod constant să identifice o relație între expunerea la CEM la radiofrecvență și astfel de simptome în Populația IEI-EMF, precum și în eșantioanele populației sănătoase” (pag. 38).
Studiile despre emoții, precum „A Multi-Componential Approach to Emotion Recognition and the Effect of Personality”, arată că emoțiile sunt rezultatul interacțiunii a cinci componente fundamentale: evaluare cognitivă, motivație, fiziologie, expresie și sentiment subiectiv. Acestea sunt generate de evaluarea semnificației unui eveniment personal, care declanșează reacții fizice și comportamentale, integrate în experiența conștientă a sentimentului.
Aceste surse demonstrează că afirmațiile despre controlul mental prin frecvențe ultrasonice sau electromagnetice nu au susținere științifică. Ele pot afecta sănătatea doar în circumstanțe extreme (niveluri industriale), dar la niveluri obișnuite nu există dovezi că aceste frecvențe pot controla emoțiile sau comportamentul uman.
Studiile despre fusurile orare
Istoria fusurilor orare este bine documentată și s-a bazat pe necesitatea standardizării timpului pentru a coordona transportul feroviar și comunicațiile internaționale. Un punct cheie în această evoluție a fost conferința de la Washington din 1884, cunoscută sub numele de Conferința Meridională Internațională, în cadrul căreia s-a stabilit meridianul de Greenwich ca punct de referință pentru fusurile orare și timpul universal coordonat (UTC).
Fusurile orare au fost implementate la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru a face față problemelor legate de coordonarea orarului trenurilor și transportului internațional. Odată cu dezvoltarea căilor ferate, mai ales în America de Nord, fiecare regiune folosea un timp local diferit, ceea ce crea confuzie și probleme în planificarea călătoriilor.
Afirmația că fusurile orare influențează emoțiile și creează „distanță psihologică” între oameni nu are suport științific. Studiile psihologice asupra percepției timpului arată că adaptarea la fusuri orare diferite este un proces normal și fiziologic, în principal legat de ceasul intern al corpului (ritmul circadian) și nu afectează în mod semnificativ relațiile sau stările emoționale între oameni. Conform unui studiu publicat de Andrew Herxheimer în BMJ Clin Evid, jetlag-ul este un sindrom cauzat de perturbarea „ceasului corporal” și afectează majoritatea călătorilor aerieni care traversează cinci sau mai multe fusuri orare.
Fusurile orare au fost create pentru a facilita coordonarea globală, în special în transport și comunicații, și nu există dovezi istorice sau psihologice care să susțină ideea că acestea au fost concepute pentru a manipula emoțiile sau comportamentul oamenilor. În schimb, studiile arată că adaptarea la fusuri orare este un proces fiziologic temporar, iar efectele psihologice ale acestora sunt limitate și de scurtă durată.
Astfel, postarea promovează un concept care nu este susținut de dovezi științifice referitoare la utilizarea frecvențelor ultrasonice și electromagnetice sau la crearea fusurilor orare printr-un experiment global secret destinat manipulării psihologice.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT