În urma protestului din 9 martie 2025, privind decizia Biroului Electoral Central de invalidare a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, mai mulți utilizatori Facebook au distribuit videoclipuri preluate de pe TikTok cu jandarmi care ar fi bătut protestatari la metrou (vezi 1, 2, 3, 4).
Videoclipurile în cauză sunt extrase dintr-un videoclip din octombrie 2020, din stația de metrou Ștefan cel Mare, în care jandarmii intervin în forță asupra unui grup de suporteri, în urma unei altercații între două grupuri de suporteri. Imaginile distribuite surprind, așadar, o intervenție mai veche a Jandarmeriei, și nu una venită în urma protestului din 9 martie 2025.
Biroul de presă al Jandarmeriei Române atrage atenția asupra mai multor informații false referitoare la protestul din 9 martie, între care și cea din videoclipurile analizate: „În ultimele ore, pe rețeaua TikTok circulă un videoclip care prezintă o intervenție a Jandarmeriei la metrou, fiind fals asociat cu evenimentele din seara trecută. Clipul prezintă imagini vechi, de la un eveniment sportiv, ce s-a desfășurat acum cinci ani”, precizează Jandarmeria Română în 10 martie 2025.
Alte videoclipuri distribuite pe Facebook susțin că la același protest ar fi existat polițiști în civil („sub acoperire”) echipați cu canistre de benzină (vezi 1, 2, 3, 4, 5). Și această informație a fost dezmințită de Jandarmeria Română, care transmite că videoclipul este de la un protest mai vechi, din Piața Victoriei. Jandarmeria Română mai precizează că acele canistre aparțineau unor „angajați ai unui post de televiziune, care se aflau la fața locului pentru a realiza o transmisiune live din Piața Victoriei. Aceștia au explicat că recipientele conțineau combustibil destinat generatoarelor autoutilitarelor postului de televiziune, aflate pe teren pentru a asigura transmisiunile”.
Postările analizate promovează informații false. Incidentele redate de videoclipuri nu au avut loc în contextul protestului din fața Biroului Electoral Central, așa cum susțin postările, ci este vorba despre momente mai vechi, fără legătură cu protestul din 9 martie 2025.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT