Mai mulți utilizatori susțin într-o serie de dezinformări că se pregătesc măsuri pentru un posibil conflict militar. Fac referire la un document aparent oficial, atribuit Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Consiliului Județean Timiș, care menționează că „prețurile cartelelor pentru consum naționalizat” și necesitatea „întocmirii Proiectului bugetului pentru război.” Aceasta ar sugera că statul ia în calcul un sistem de raționalizare și alocare a resurselor în contextul unui conflict armat.
Guvernul României a răspuns deja la această dezinformare printr-un comunicat de presă în care clarifică situația. Documentul menționat reprezintă o solicitare periodică a Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Problemelor Speciale (ANRPS), fără nicio legătură cu posibila intrare a României într-un conflict. Conform Legii nr. 477/2003, o astfel de procedură are loc o dată la patru ani, fiind implementată și în 2021, 2017, 2013, 2009 și 2005. Măsurile actuale fac parte dintr-un proces obișnuit de planificare bugetară în domeniul apărării.
Principalele prevederi ale legii sunt:
– Planificarea și organizarea resurselor economice pentru a susține apărarea națională; „Răspunderea privind realizarea, exploatarea și întreținerea obiectivelor de pregătire a teritoriului pentru apărare revine ministerelor de resort, autorităților administrației publice centrale și locale, precum și operatorilor economici, în funcție de specificul acestor obiective.”
– Obligațiile autorităților publice, operatorilor economici și instituțiilor în asigurarea continuității activităților esențiale; „În caz de mobilizare sau de război, instituțiile publice și operatorii economici au obligația de a satisface cu prioritate comenzile de stat necesare apărării naționale, beneficiind în acest scop de prevederile sistemului de priorități și alocare a resurselor pentru apărare.”
– Crearea de rezerve materiale și financiare necesare în situații de urgență; „Finanțarea pregătirii economiei naționale și a teritoriului pentru apărare se face de la bugetul de stat.“
– Reglementarea colaborării între structurile statului și mediul privat pentru a sprijini efortul de apărare; „Administrația Națională constituie, gestionează și actualizează permanent baza de date referitoare la existența și funcționarea capacităților pentru apărare și la situația rezervelor de mobilizare pe care le administrează.“
– Protecția infrastructurilor critice și a populației în caz de conflict sau criză. „Răspunderea privind realizarea, exploatarea și întreținerea obiectivelor de pregătire a teritoriului pentru apărare revine ministerelor de resort, autorităților administrației publice centrale și locale, precum și operatorilor economici, în funcție de specificul acestor obiective.“
Documentul postat pe Meta nu denotă eventuale pregătiri de război. Acțiunea este una care are loc în mod regulat, o dată la patru ani. Ultima oară a avut loc în 2021.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT