Un utilizator Facebook a scris pe Facebook că Elveția ar fi devenit prima țară din lume care a interzis mamografiile.
„Elveția a devenit prima țară din lume care a interzis mamografia – o decizie care dezvăluie ceea ce ar putea fi cea mai mare înșelătorie medicală comisă vreodată asupra femeilor. De zeci de ani, mamografia a fost comercializată ca o procedură de salvare a vieții, dar noi dovezi dezvăluie adevărul șocant: este o practică dăunătoare, condusă de profit, plină de inexactități, traume inutile și consecințe devastatoare pentru sănătatea femeilor” scrie utilizatorul.
Postarea insinuează faptul că mamografiile ar fi dăunătoare și că răspândesc tumori.
O mamografie este o examinare, cu raze X, a sânului. Această procedură permite detectarea cancerelor de sân, a tumorilor și a chisturilor, înainte ca acestea să poată fi detectate prin palpare. Mamografiile se fac la femeile cu vârsta de peste 40 de ani, sau în cazul în care femeia are simptome fizice, motive genetice sau mutații.
În ceea ce privește rezultatele fals pozitive, Codul European Împotriva Cancerului al Agenției Naționale de Cercetare a Cancerului arată că acestea apar atunci când medicii radiologi depistează o anomalie, deși aceasta nu înseamnă prezența cancerului. Aceste rezultate sunt, ulterior, urmate de teste suplimentare, cum ar fi ecografii sau biopsii, pentru a stabili dacă anomalia este sau nu cancer.
Potrivit aceleiași surse, pe o perioadă de 20 de ani, aproximativ una din 5 femei, care participă în mod regulat la screening, va primi un rezultat fals pozitiv.
Despre supra diagnosticare, tot Codul European Împotriva Cancerului spune că aceasta reprezintă depistarea, la un screening, un cancer de sân, depistare care nu ar fi fost posibilă dacă pacienta nu s-ar fi prezentat la o astfel de procedură.
Un studiu publicat de către University of Toronto dovedește că mamografiile salvează vieți, prin faptul că acestea detectează cancerele mici de sân, înainte ca acestea să evolueze și să se răspândească în întreg corpul, prin metastaze. Acestea din urmă sunt motivul pentru care cancerul devine mortal. Un alt beneficiu, pe care îl aduce detectarea din timp a cancerului, este că permite folosirea unor metode mai puțin toxice și mai blânde, precum și folosirea unor doze mai mici de medicamente, care au mai puține efecte adverse decât chimioterapia.
Nu există nicio informație conform căreia Elveția ar interzice mamografiile. Singurele informații pe acest subiect sunt din anul 2014, când Consiliul Medical Elvețian a propus oprirea examinărilor periodice prin mamografii. Consiliul nu interzice mamografiile, ci propune stoparea programelor care prevăd screening-ul ca profilaxie, motivând costurile acestora. Între timp, acest consiliu a fost desființat, potrivit Veridica.
Mai mult, acest subiect, cum că mamografiile sunt interzise în Elveția, a fost tratat și de AFP Fact Check, USA Today și Politifact.
Factual.ro a mai scris, în trecut, despre mamografii, unde am concluzionat că nu există nicio legătură între cancer și mamografie, acesta fiind doar un mit.
Elveția NU a interzis mamografiile. Mai mult, nu există nicio legătură între cancer și mamografii, iar riscurile efectuării unei astfel de proceduri sunt mult mai mici în comparație cu beneficiile.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.