Într-un reel postat pe pagina de Facebook 60m.ro în a doua jumătate a lunii octombrie 2024 și devenit viral, guvernul este acuzat că sabotează munca fermierilor români.
Deși în prezentarea paginii este menționat că redacția este „nesupusă nici unei subordonări”, reel-ul menționat are în colțul din dreapta sus sigla partidului AUR și o investigație din 2022 și una din 2024 arată că 60m.ro este un site folosit de AUR pentru propagandă. .
În clipul video se afirmă că guvernul ar fi interzis exporturile de porumb românesc, iar două nave cu porumb ar fi fost întoarse din Spania. Motivul ar fi că porumbul este contaminat cu aflatoxină, fermierii susținând însă că este doar un pretext.
Aflatoxinele sunt substanțe toxice produse de anumite ciuperci care se regăsesc pe porumb și diverse tipuri de nuci sau alune. Ciupercile în cauză se dezvoltă în climate calde și umide și pot afecta recoltele înainte de culegere, la culegere sau la depozitare. Consumul de alimente contaminate cu aflatoxină poate cauza cancer la ficat.
Conform Euronews și PRO TV, la finalul lunii octombrie 2024 Spania și Anglia au refuzat o cantitate mare de porumb românesc după ce testele efectuate au demonstrat că marfa este contaminată cu aflatoxină.
Așadar, nu este vorba de nicio intervenție a Guvernului României.
Mai mult, în urma solicitării unei reacții din partea Ministerului Agriculturii, răspunsul venit de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor arată că „la această dată (n.r. sfârșit de noiembrie 2024), nu există informații referitoare la prezența aflatoxinelor în porumb exportat din România către Spania și Anglia, care să facă obiectul notificărilor pe Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje sau Sistemul de Asistență Administrativă și Cooperare”.
Uniunea Europeană are, de asemenea, regulamente clare în privința stabilirii nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare. La pagina 5 este confirmat faptul că aflatoxinele sunt substanțe cancerigene, iar alt regulament UE prezintă modalitățile de prelevare de probe și analiză pentru verificarea conținutului de micotoxine (printre care și aflatoxinele) din produsele alimentare.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.