O persoană care ține un discurs legat de motivele demonstrațiilor de stradă care au avut loc în 1990 în București este prezentată drept politicianul Călin Georgescu. Postarea a fost preluată pe mai multe conturi care îl susțineau pe fostul candidat la prezidențiale (exemple aici, aici și aici).
„În anii 90, Călin Georgescu! Este la fel în 2025? Vă mai întrebați de unde a apărut? România”, este textul care însoțește postarea.
Potrivit CV-ului, în 1990 Călin Georgescu avea 28 de ani și era inginer la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătățiri Funciare, sucursala Făgăraș, unde lucra de patru ani. În același an s-a mutat la Departamentul de Eroziune al Solului din cadrul Institutului, însă a stat doar câteva luni, pentru că în anul următor era angajat la Biroul Senatorial pentru Mediu, unde se ocupa de planificarea și pregătirea de evenimente.
Diferite anchete din presa națională au dezvăluit că politicianul era fidel regimului, în acea perioadă și n-ar fi avut niciun motiv să iasă la proteste. Mai multe detalii despre activitatea lui Călin Georgescu la începutul anilor 90 pot fi accesate aici și aici.
În imaginile postate de utilizatorul Facebook este regizorul Sorin Drăgoi. De altfel, la scurt timp după ce au apărut aceste imagini, persoane apropiate regizorului au atras atenția că în imagini nu este Georgescu. Reacțiile lor pot fi văzut aici și aici.
L-am contactat pe Sorin Drăgoi, pentru a vedea contextul în care au apărut imaginile respective, iar el a răspuns cu următorul mail, pentru Factual.ro:
„Duminică, 28 ianuarie 1990, data unei mari demonstrații în Piața Victoriei în fața guvernului. Demonstrația absolut pașnică organizată în principal de cele 3 partide istorice, organizațiile studențești asigurând un cadru civilizat de desfășurare a mitingului.
A fost o zi superbă în capitală, o zi cu soare și cer albastru (…) O delegație a partidelor a intrat la guvern pentru a înmâna o petiție guvernului FSN (care tocmai își anunțase candidatura la alegeri sub forma unei organizații FSN și nu sub forma unui partid). În petiție se cerea ca Frontul, dacă participă la alegeri, să nu fie singurul organizator al acestora, ci să încorporeze și membrii din celelalte partide în comitetele organizatoare.
La TVR au fost arătate numai câteva imagini, fără sunet, a delegației conduse de dl. Corneliu Coposu înmânând o foaie tovarășului Ion Iliescu care începea să gesticuleze agitat: în comentariul sonor se spunea că delegația ar cere demisia lui Iliescu și a Frontului, ceea ce nu era adevărat. Deci, restul țării era ținut complet dezinformat de ceea ce se întâmpla în Capitală.
Cum s-a lăsat întunericul, au apărut camioane cu bătăuși înarmați cu ciomege și lanțuri, cu pancarte, circa 200-300 de manifestanți violenți care au ocupat spațiul verde din fața balconului guvernului. Demonstranții pașnici de peste zi, care din circa 80.000 rămăseseră seara cam jumătate, s-au retras în mijlocul pieții.
În balconul guvernului au apărut câțiva din membrii guvernului și agitatori FSN-iști, de tipul Dan Iosif, și o echipă a televiziunii care a filmat cum erau aclamați de grupul de pseudo-susținători care ocupase primele rânduri, doar aceștia fiind luminați de o lampă mobilă a televiziunii.
În acest timp, 40.000 de oameni protestau dinspre piață, fără a putea fi văzuți de nimeni din țară. Înregistrarea vocilor noastre, după câte îmi amintesc, a fost făcută de un fost coleg de Institut, care lucra pentru televiziune, dar a făcut imaginile pe cont propriu și nu au fost, bineînțeles, date vreodată pe post. De unde a apărut materialul acum nu am nici cea mai mică idee.
Personal, am realizat a doua zi, pe 29 ianuarie 1990, un documentar, singurul dealtfel, despre contra demonstrația organizată de FSN cu muncitori aduși de la fabricile bucureștene în sprijinul lor.
În același mod a fost deturnată mai târziu și mișcarea noastră studențească din Piața Universității. E foarte de trist să constați că și după 35 de ani nu s-a schimbat mai nimic, nici în modul de a deturna o manifestație din partea guvernanților și nici în modul de percepție a publicului larg. Dimpotrivă, metodele de dezinformare mediatică au devenit din ce în ce mai agresive, mai penetrante, mai acaparante, mai efective… ajungându-se la aberația amestecului Uniunii Europene în alegerile naționale a țărilor membre și nu numai.
Procesul pare ca o repetiție generală a unui nou model și nivel de control al alegerilor care este probat în țara noastră pentru a fi ulterior extrapolat și în alte țări. Toate cele bune”, a scris regizorul Drăgoi.
În textul transmis, el se referă la prima Mineriadă, care a avut la sfârșitul lunii ianuarie 1990. În decembrie 1989, dictatorul Nicolae Ceaușescu fusese ucis în urma unui proces sumar. Conducerea țării a fost preluată de Frontul Salvării Naționale condus de fostul nomenclaturist comunist Ion Iliescu care a și devenit președinte României.
Postările care susțin că în imaginile de la protestele studențești se află Călin Georgescu sunt false. În imagini este regizorul Sorin Drăgoi, și nu politicianul Călin Georgescu.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT