Un utilizator Facebook sugerează într-o postare că soldații români ar fi amplasat mine de război la granița dintre România și Ucraina.
„Din programul MAPN – nu intrăm în război – soldații români au început să mineze zona de graniță cu Ucraina”. Utilizatorul nu oferă nicio dovadă factuală pentru afirmația sa.
Pentru a vedea dacă informațiile distribuite de utilizatorul Facebook sunt reale, am contactat Biroul de presă din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN).
„Ținem să precizăm că informația distribuită prin postarea la care faceți referire este FALSĂ și se încadrează, în mod evident, în tiparul campaniilor de dezinformare susținute, în ultima vreme, având rolul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice.
Menționăm că Ministerul Apărării Naționale a semnalat numeroase cazuri de dezinformare și manipulare asemănătoare, prin intermediul platformei „INFORADAR – Detectorul dezinformării”, pe care o puteți accesa la linkul: https://inforadar.mapn.ro/ și prin campanii de comunicare desfășurate în mod constant”, arată răspunsul primit din partea MApN.
Postarea se încadrează într-un amplu val de dezinformare pe tema războiului dintre Rusia și Ucraina prin care se încearcă legitimarea actului de agresiune dintre cele două state.
Această postare a fost făcută la câteva zile după ce a fost făcut anunțul referitor la acceptarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.
Concomitent cu acest eveniment, pe rețelele sociale au apărut mai multe informații potrivit cărora, aderarea țării noastre la Schengen ar ascunde cedarea spațiului aerian și a conducerii Armatei Române către NATO. Factual.ro a publicat deja un articol care arată că este vorba de un val de dezinformare.
Portalul de știri al MApN a arătat că acest lucru nu s-a întâmplat, iar reprezentanții Biroului de presă al ministerului au transmis pentru Factual.ro că „menționăm că Ministerul Apărării Naționale a semnalat numeroase cazuri de dezinformare și manipulare asemănătoare, prin intermediul platformei „INFORADAR – Detectorul dezinformării”, pe care o puteți accesa la linkul: https://inforadar.mapn.ro/ și prin campanii de comunicare desfășurate în mod constant”.
Unul dintre aspectele războiului hibrid dintre cele două state este „dezinformarea”. Multe dintre articolele Factual.ro tratează această temă. Spre exemplu, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut într-una dintre întâlnirile cu omologul său ucrainean că Rusia nu ar fi atacat Ucraina. Factual.ro a explicat într-un articol că aceste declarații sunt false. Mai multe articole pe această temă pot fi accesate aici, aici sau aici.
Ținând cont de aceste informații, afirmațiile utilizatorului Facebook sunt False. Militarii români nu au amplasat mine la granița dintre România și Ucraina.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.