Dezinformări rețele sociale
Data postării: 11.02.2025
www.factual.ro
FALS I Judecătorii CCR ar fi anchetați penal la Haga

Un utilizator Facebook a postat un clip video în care se afirmă că judecătorii Curții Constituționale a României sunt anchetați penal la Curtea Penală Internațională de la Haga.  

S-a pornit deja ancheta penală declanşată de către domnul Călin Georgescu la Haga. Am depus proceduri în numele domnului Georgescu încă din 14-15 decembrie. Pot să vă asigur doar că sunt proceduri foarte serioase. Nu te acoperă nici statutul de judecător, nici statutul de procuror, te acoperă doar propriile fapte. Dacă vor avea explicaţii, şi eu mă aştept ca parte din judecători să mărturisească în ce condiţii a emis acea hotărâre”.

 

Declarația a fost făcută de avocata Maria Vasii în cadrul emisiunii „Statul Paralel” din 27 ianuarie 2025, 20:58.

 

Contextul în care avocata Maria Vasii a făcut această declarație

 

Postarea se referă la modalitatea în care Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale care au avut loc în noiembrie-decembrie anul trecut. În urma acestei decizii, Călin Georgescu, candidatul din primul tur care a obținut cele mai multe voturi, a contestat verdictul la Înalta Curte de Casație și Justiție. Însă judecătorii din România i-au respins (vezi detalii aici și aici) demersul. Ulterior, Georgescu a înaintat un demers juridic și la CEDO, dar și această instanță i-a respins cauza

 

Răspunsul Curții de la Haga, pentru Factual

 

Pentru a verifica declarațiile avocatei Vasii am formulat o cerere de comunicare a informațiilor publice către Curtea Penală internațională, iar instanța a transmis următorul răspuns:

În răspuns se arată că primul pas după primirea unei plângeri este evaluarea situației din reclamației. Dacă faptele descrise în plângere se încadrează în competențele instanței, atunci se trece la stadiul următor, adică la contactarea petenților.

 

În lipsa unei poziții publice a avocatei Maria Vasii am contactat un alt specialist.

 

Pentru a lămuri această situație, i-am cerut avocatului Adrian Ristea să lămurească efectul pe care l-ar putea avea o plângere penală la această instanță internațională împotriva judecătorilor CCR.

 

Referitor la declarațiile apărute în spațiul public referitoare la o eventuală plângere penală îndreptată împotriva judecătorilor de la Curtea Constituțională a României, care ar fi fost depusă la Curtea Penală Internațională de la Haga, aceasta este inadmisibilă. Competența CPI privește patru infracțiuni clar determinate, iar în cazul României, al CCR sau al judecătorilor CCR nu există elementele constitutive pentru niciuna dintre ele. 

 

Definițiile genocidului, a crimelor împotriva umanității, a crimelor de război sau a agresiunii armate nu sunt aplicabile în cazul dezbaterilor sau a deciziilor luate de către CCR. Astfel, indiferent cum ar fi fost formulată această plângere, ea nu are un conținut care să poată fi luat în considerare de CPI. Neintrând în atribuțiile Curții sau ale Procurorului CPI, orice aspecte ar fi cuprinse în această ipotetică plângere, ele nu pot fi analizate la nivelul CPI”, a explicat avocatul.

 

Curtea Penală Internațională nu îi poate ancheta pe judecătorii CCR

 

În cadrul Curții Penale Internațională, care are sediul în Haga, sunt anchetate cazuri de crime împotriva umanității. Competența acestei instanțe vizează patru infracțiuni: 

  1. Genocidul – intenția specifică de a distruge total sau parțial un grup național, etnic, rasial sau religios prin uciderea membrilor săi.
  2. Crime împotriva umanității – crima, violul, închisoarea, disparițiile forțate, înrobirea – în special a femeilor și a copiilor, sclavia sexuală, tortura, apartheidul și deportarea.
  3. Crimele de război – încălcări grave ale convențiilor de la Geneva în contextul conflictelor armate (folosirea copiilor soldați; uciderea sau torturarea unor persoane precum civili sau prizonieri de război; direcționarea intenționată a atacurilor împotriva spitalelor, monumentelor istorice sau clădirilor dedicate religiei, educației, artei, științei sau scopurilor caritabile).
  4. Crima de agresiune – utilizarea forței armate de către un stat împotriva suveranității, integrității sau independenței altui stat.

 

Pentru a putea obține mai multe informații despre plângerea la care se referă avocata Maria Vasii am contactat-o telefonic și prin mesaje scrise, însă până la publicarea acestui articol nu a răspuns solicitărilor.

 

Ținând cont de aceste informații, se poate afirma că postarea este falsă. Judecătorii din cadrul Curții Constituționale a României nu pot fi anchetați de Curtea Penală Internațională de la Haga, pentru decizia dată referitoare la anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut.