O postare făcută de un site de știri transmite că, printr-o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, medicii care au recomandat vaccinarea anti Covid-19 sunt responsabili în fața legii.
Postarea face trimitere la un articol în care sunt preluate informații de pe un site cunoscut pentru difuzarea de știri cu temă conspiraționistă și politici de extremă dreaptă.
Captură europereloaded.com
Aceleași informații au fost distribuite și de alți utilizatori Facebook. Unul a postat că decizia CJUE ar fi una „bombă” pentru medicii care au recomandat vaccinarea, iar altul că „vine scadența, și medicii atât cei vaccinatori cât și cei care făceau propagandă vaccinului în mass media și pe rețelele sociale, vor răspunde penal ( pușcărie) și civil ( plata de daune) față de vaccinații care s-au îmbolnăvit după vaccinare sau au murit”. Cel din urmă a fost senator și deputat.
Aceste două postări preiau un articol publicat pe două site-uri de știri (aici și aici).
Ambele publicații fac referire la o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europe, dată la sfârșitul lui ianuarie 2025, care se referă la demers juridic formulat de medicul Giovanni Frajese (vezi detalii și aici), care a contestat o ordonanță a Tribunalului Uniunii Europene din 27 iulie 2023 (cazul T‑786/22 – Frajese/Comisia).
El a cerut anularea deciziilor Comisiei Europene care au acordat autorizații de introducere pe piață pentru două vaccinuri COVID‑19 – Spikevax (cu substanța activă elasomeran) și Comirnaty (cu substanța activă tozinameran).
Potrivit lui Frajese, prin aceste decizii se creează o obligație indirectă pentru medicilor care au recomandat vaccinurile. Potrivit argumentației lui, în calitate de medic el ar trebui să evalueze siguranța și eficacitatea vaccinurilor înainte de administrare, ceea ce ar implica o responsabilitate directă și un interes legitim de a contesta aceste decizii.
Însă, instanțele au respins aceste opinii juridice motivând că:
– Deciziile în discuție au fost elaborate exclusiv pentru a reglementa acordarea autorizațiilor de punere pe piață și se adresează producătorilor (Moderna și BioNTech), stabilind condițiile de fabricare, control și monitorizare. Nu se impun nicio obligație medicilor în ceea ce privește verificarea siguranței sau eficacității vaccinurilor.
– Evaluarea siguranței și eficacității vaccinurilor este asigurată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). În consecință, orice control privind parametrii de siguranță rămâne de competența acestei instituții, nu a medicilor care administrează vaccinurile.
– În situația în care un medic ar avea dubii privind siguranța unui vaccin, acesta are libertatea de a nu-l recomanda sau administra. Responsabilitatea medicului este condiționată de circumstanțele specifice fiecărui tratament individual și nu se declanșează automat prin simpla disponibilitate a vaccinurilor pe piața Uniunii.
Deciziile instanțelor europene transmit exact opusul ideilor prezentate în cele două articole și în postarea Facebook. Deciziile contestate nu creează o obligație juridică suplimentară pentru medici, nu implică riscuri sau responsabilități directe pentru medicii care au recomandat vaccinurile. Din aceste motive, informațiile din postările menționate sunt false.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT