Scăderea cursului valutar după aflarea rezultatelor din turul 1 al alegerilor ar fi fost creată artificial, de băncile americane, se susține într-o nouă dezinformare virală pe rețelele de socializare (exemple aici, aici și aici).
„Un grafic pe care îl găsiți pe tradingview.com din data de noiembrie. Adică pariurile puse de marile bănci americane JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Bank of America în valoare de, dintr-o anumită sursă, 350 miliarde de dolari, din altă sursă de 500 miliarde dolari, puse pe cursul RON/EURO noiembrie 2024. Pe România s-a pus un pariu în valoare de – iau o medie – de 400 miliarde de dolari. Un short, adică eu cumpăr această pereche de ochelari cu un preț și sper ca, la răscumpărarea ei după vânzarea pe piață, s-o cumpăr cu un preț mai mic! Cum devalizez o monedă națională?”, susține utilizatorul Facebook.
Ce este trandingview?
Platforma tradingview.com nu oferă servicii de pariuri financiare. Funcționează ca o platformă de analiză tehnică și idei de investiții, unde se pot vizualiza diverse tipuri de cotații de țară. În funcție de indicatorii economici stabiliți, se pot urmări bursele de valori, valutele naționale, obligațiunile guvernamentale etc.
Însă platforma tradingview.com nu indexează „pariurile” pe indicatori economici, la care se referă această dezinformare. Pariurile financiare sau predicții legate de evenimente politice, precum alegerile prezidențiale din România, sunt efectuate în mod obișnuit prin case de pariuri specializate sau brokeri care permit tranzacționarea de contracte financiare, nu pe TradingView.
Pe această platformă, dacă selectăm „România”, putem găsi informații despre valoarea și fluctuația Produsului Intern Brut (PIB), ratele inflației și șomajului, cereri de azil, cheltuieli militare etc.
Potrivit declarației din reels, „marile bănci americane JP Morgan Chase, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Bank of America” ar fi pus pariuri pe România. Însă acest lucru nu ar putea fi vizibil pe această platformă. O entitate, fizică sau juridică, poate „pune pariuri” prin intermediul unui broker, însă nu există un mecanism specific care să arate dacă un broker sau un investitor a plasat „pariuri” legate de creșterea economică a României sau pe alte aspecte legate, să zicem, de alegerile prezidențiale.
Persoana care face declarațiile în cadrul clipului face referire la termenul „short”. Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, „poziție short: dacă se vinde un contract futures, vânzătorul are o poziție short, acesta vânzând de fapt contracte futures pe care nu le deține, deoarece consideră că prețurile au o tendință descrescătoare și vinde în speranța că va obține profit cumpărându-le la un preț mai mic în viitor”.
Am contactat un expert în brokeraj pentru a înțelege mai bine mecanismul la care face referire utilizatorul Facebook. Acesta a declarat, pentru Factual.ro:
„Un pariu depus de un broker presupune o investiție într-un bun, cum ar fi acțiunile unei companii sau o monedă, în speranța că valoarea bunului crește sau va scădea, în funcție de tipul de pariu. Tranzacțiile short presupun ca, după procesul de vânzare al unui bun împrumutat, să se aștepte scăderea valorii lui pentru a putea fi răscumpărat la un preț mai mic. Diferența reprezintă câștigul. Strategia este riscantă pentru că, bunul fiind împrumutat, ar trebui răscumpărat neapărat, iar dacă prețul crește în loc să scadă, pierderile pot fi mari”.
Însă platforma TradingView nu are infrastructura necesară pentru a realiza tranzacții short selling sau orice alt tip de tranzacționare. După cum am explicat anterior, aceasta este o platformă destinată analizei tehnice și vizualizării datelor financiare.
De ce a căzut leul, după anularea alegerilor?
Referitor la fluctuațiile valutare, trebuie menționat că înaintea alegerilor Prezidențiale, în a doua jumătate a lunii noiembrie, cotația monedei naționale față de euro a fluctuat. Apoi a înregistrat o scădere bruscă, după deciziile Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor Prezidențiale.
Presa din domeniul economic a notat că, pentru a menține cursul RON/EUR, Banca Națională a României ar fi intervenit pentru ca valoarea euro să nu depășească 5 lei. Datele oficiale despre rezerva BNR pot fi accesate aici.
Însă aceste fluctuații sunt normale într-o țară cu un regim democratic. Atunci când au loc schimbări politice, investitorii sunt reținuți în a se lansa în investiții, așteptând dispariția acestui grad de incertitudine. O analiză despre acest subiect poate fi accesată aici.
Concluzie
Afirmațiile postate de utilizatorul Facebook sunt false. Platforma tradingview.com nu permite tranzacții bursiere sau de valori, astfel că băncile americane nu ar fi putut paria pe situația economică sau politică a României. Nu acesta este motivul pentru care cursul valutar a cunoscut fluctuații, în perioada alegerilor.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.