Un utilizator Facebook a postat un clip video în care se afirmă că, dacă în funcția de Președinte al României va fi ales Călin Georgescu, pensiile speciale vor fi tăiate și „toți cei care au jecmănit România” vor fi trași la răspundere.
„Pentru că dacă ajunge el președinte, taie pensiile speciale, trage la răspundere pe toți cei care au jecmănit România”, se afirmă în postare. (Min 0:16)
Clipul este postat în 28 noiembrie 2024, înainte de decizia de anulare a alegerilor prezidențiale.
Potrivit articolului 80 din Constituția României, rolul Președintelui României este de a fi garantul „independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării”. De asemenea, el trebuie să asigure respectarea Constituţiei și funcţionare a autorităţilor publice și să aibă rolul de mediator între puterile statului și societatea civilă.
„Pensiile speciale” intră și în atribuțiile Guvernului României. La sfârșitul lunii trecute, Ministerul Finanțelor Publice, instituție guvernamentală, a publicat pentru consultare publică „Planul bugetar-structural național pe termen mediu – 2025-2031”, în care este cuprins un capitol care tratează „Reforma pensiilor speciale”.
Condițiile prin care se vizează acest demers sunt specificate și în PNRR și includ:
Ultima modificare a Legii pensiilor speciale a avut loc în 2023 în virtutea unor recomandări ale judecătorilor Curții Constituționale a României.
Prevederile legislative promulgate și publicate în Monitorul Oficial spun că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona la 60 de ani.
Trebuie să aibă o vechime de cel puţin 25 de ani, realizată numai în aceste funcţii. Cei care se încadrează în aceste criterii beneficiază de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.
Pentru ca o lege să nu mai producă efecte, ea trebuie abrogată. Prevederile prin care se poate întâmpla acest lucru sunt cuprinse în Legea 24/2000 și presupune emiterea unor acte normative de către autoritatea emitentă, adică Parlamentul României.
Cu alte cuvinte, doar Parlamentul poate elimina pensiile speciale.
În clipul postat de utilizatorul Facebook se mai afirmă că președintele îi va trage la răspundere pe „toți cei care au jecmănit România”. Referința îi vizează pe cei acuzați de faptele de corupție.
Faptele care intră în această sferă sunt de competența Ministerului Public, care funcționează în virtutea Legii 304/2004.
În această instituție lucrează procurorii care sunt „autorizați să deţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea şi descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiuni”, potrivit legii menționate anterior.
Persoanele asupra cărora există suspiciuni de corupție și au fost anchetate de procurori sunt trimise în judecată pentru a răspunde potrivit legii dacă sunt găsite vinovate de săvârșirea unei infracțiuni.
Afirmațiile utilizatorului Facebook sunt False. Președintele României nu poate „tăia pensiile speciale” – doar Parlamentul poate face acest lucru – și nici nu îi poate trage la răspundere pe „toți cei care au jecmănit România”, presupunând că această sintagmă se referă la corupți – faptele penale nu sunt cercetate de și nici la comanda Președintelui României.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.