Mai multe dezinformări despre structurile și activitatea Jandarmeriei Române și ale armatei au apărut, în urma protestelor din ultima perioadă.
Cel mai recent, pe Facebook a circulat o serie de postări în care apar presupuse informații despre prezența unor soldați francezi deghizați în uniformele jandarmilor. Utilizatorii susțin că militarii ar fi fost chemați să intervină și chiar să apeleze la violență pentru a menține ordinea în rândul mulțimii strânse la protestele din fața Biroului Electoral Central și de la clădirea Parlamentului (aici, aici și aici).
Protestatarii s-au strâns în 9, 10 și 11 martie, pentru a-și striga nemulțumirea cu privire la decizia BEC și apoi a Curții Constituționale a României de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile din mai.
În primul clip, publicat inițial de un jurnalist pe TikTok și care a fost preluat de un cont de Facebook care nu îi aparține acestuia, bărbatul relatează despre prezența jandarmilor la protestul din 11 martie de lângă clădirea Parlamentului. Videoclipul este însoțit de textul „Soldați francezi deghizați în jandarmi”, iar în secțiunea de comentarii am observat că utilizatorii au acuzat că structurile de apărare naționale au organizat operațiuni de opresare și instaurare a unei așa-zise dictaturi, cu ajutorul forțelor străine.
Într-o altă postare, un utilizator a publicat un screenshot dintr-un clip de TikTok și susține că forțele de ordine din cadrul organizației Eurogendfor, printre care se numără și Jandarmeria Română și cea franceză, s-ar fi aflat la proteste.
Aceste informații au fost imediat clarificate de un al doilea clip postat de jurnalistul aflat la protest. În filmări apar angajații din brigada specială de intervenție „Vlad Țepeș” a Jandarmeriei, BSIJ, o structură specializată cu statut militar subordonată MAI.
Jandarmii sunt cadre militare în subordinea Ministerului Afacerilor Interne și funcția lor este reglementată prin legea nr. 550/2004 în completare cu legea nr. 80/1995. Conform legii privind statutul cadrelor militare, orice persoană care deține o funcție militară în cadrul Jandarmeriei Române trebuie obligatoriu să fie cetățean român și să aibă domiciliul în țară.
Chiar și în legea cetățeniei române, la articolul 1 alin. (2), scrie în mod explicit că „Cetățenii români sunt egali în fața legii; numai ei vor fi admiși în funcțiile publice civile și militare”.
Și nu în ultimul rând, doar personalul Jandarmeriei Române, împreună cu personalul din Poliția Română, ambele structuri în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, se ocupă de supravegherea și menținerea ordinii publice în timpul protestelor și adunărilor publice și pot interveni doar atunci când situațiile degenerează, așa cum prevede legea nr.60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.
Jandarmeria a negat și a clasificat aceste presupuse informații ca fiind dezinformări, într-o serie de postări (aici, aici și aici) pe pagina de Facebook a instituției:
Așadar, postările care conțin informația că la protestele din ultima perioadă persoanele care purtau uniforma de jandarm erau, de fapt, militari francezi deghizați este falsă. Legile românești interzic persoanelor care nu dețin cetățenia română să poată exercita funcții în instituțiile de menținere a ordinii publice cu caracter militar și au stabilit că doar structurile în subordinea MAI pot interveni la proteste pentru a asigura desfășurarea pașnică a evenimentelor.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT