În contextul evenimentelor armate din Ucraina și a tensiunilor politice, pe rețelele sociale au apărut tot mai multe dezinformări.
Multe au ca subiect două proiecte de lege inițiate de MApN.
Factual.ro a mai verificat dezinformări ce țin de cedarea armatei sau utilizarea muniției de către trupele NATO (aici și aici).
De data aceasta, mai mulți utilizatori au răspândit informația (aici și aici), că proiectul de lege nr.5/2025 (în prezent contestat la Curtea Constituțională) i-ar permite Armatei Române și Jandarmeriei să tragă în populație.
Într-una dintre postări apare Mihai- Bogdan Negoescu, deputat AUR, care citește expunerea de motive a proiectului de lege. Clipul a fost preluat și publicat pe un cont de TikTok, apoi postat pe Meta de un alt utilizator, fiind însoțit de următorul text:
„GUVERNUL A ADOPTAT O LEGE AZI 17.02.2025 CARE SĂ PERMITĂ JANDARMILOR SĂ ÎMPUȘTE POPULAȚIA CARE PROTESTEAZĂ ÎMPOTRIVA GUVERNULUI FRAȚILOR, SUNTEM EXACT CA ÎN ’89 CÂND CEAUȘESCU A ORDONAT SĂ SE TRAGĂ ÎN TIMIȘOARA/ ALERTĂ MAXIMĂ!!! DISTRIBUIȚI, VĂ ROG!!!”
Aceste informații au mai fost preluate de un alt cont, care susține că autoritățile s-ar pregăti de mișcări de contracarare cu ajutor militar extern în cazul în care populația, nemulțumită dacă CCR i-ar interzice lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale, ar organiza proteste.
„Pregătiri de contracarare a mișcărilor populare cu ajutor militar extern. Desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul României, PL-x 5 / 2025
Mie așa-mi sună acest demers pe repede înainte în contextul actual, miroase a ’89. (…) În același timp sunt în stare să ne bage în război cu Rusia, pentru a-și șterge urnele genocidului, jafului și înaltei lor trădări. Dacă interzic candidatura lui CG, mai mult ca sigur că în conjunctura actuală există o probabilitate majoră să se declanșeze ample mișcări populare. Nu-i văd bine, iar dacă fac greșeala să folosească forța militară și muniția contra mulțimilor dezlănțuite… (…) Din păcate calea revoluției de catifea (prin vot) nu a funcționat … Cred că e cazul ca trădătorii să-și pregătească elicopterele. Sper ca să nu se ajungă aici, dar un lucru e clar, guvernele totalitare nu pleacă singure de la putere. (…)”
Despre PL-x nr. 5/2025
Proiectul de lege nr. 5/2025, alături de Pl-x nr.6/2025, face parte dintr-un set de acte normative inițiate de MApN care le va permite structurilor militare naționale să folosească muniția și dispozitivele militare și să desfășoare pe timp de pace, împreună cu alte forțe aliate, operațiuni militare în România. Aceste misiuni și operațiuni s-ar desfășura doar dacă sunt semnale că forțe străine ar pune în pericol siguranța națională, conform articolului 2.
Proiectul de lege completează normele în vigoare cu un set de măsuri pe care autoritățile le pot lua ca să protejeze populația și ca să poată reacționa la potențiale amenințări militare externe, pe o perioadă limitată, fără să instituie starea de alertă, război sau urgență, susține InfoRadar, platforma oficială a Ministerului Apărării Naționale.
Ambele proiecte legislative (aici și aici) au fost adoptate de cele două camere ale Parlamentului la finalul lunii februarie. În 3 martie, partidele POT, SOS și AUR au contestat la CCR cele două acte, blocând procesul legislativ. Curtea Constituțională se va pronunța pe aceste sesizări în 27 martie.
Ce spune PL-x nr.5/2025 despre folosirea muniției
Articolul 6 din proiectul de lege atinge subiectul utilizării armelor, muniției și a altor dispozitive militare. De exemplu, prevede că pe durata operațiunilor militare desfășurate în România, Armata și alte structuri militare vor putea utiliza arme și dispozitive militare, dacă obiectivele misiunilor prevăd protejarea statului român și a cetățenilor, respectând normele de drept internaționale:
„Art. 6. – (l) Pe durata participării la misiuni și operații militare, pe teritoriul statului român, pentru îndeplinirea misiunilor încredințate, personalul forțelor armate române și străine poate face uz de armamentul, munițiile și dispozitivele militare din dotare, în conformitate cu legislația României și cu regulile de angajare autorizate”.
Legislația în vigoare îi permite în prezent Armatei Române doar să desfășoare exerciții de instruire cu contingente străine, care să îmbunătățească colaborarea între membrii NATO. Misiunile de instruire cu militari străini se desfășoară doar în poligoanele MApN, conform articolului 32 din legea 291/2007, unde militarii români pot folosi armele și dispozitivele fără să fie instituită una dintre stările excepționale.
Până acum, Armata Română nu a putut face nimic în cazul dronelor rusești care au pătruns ilegal pe teritoriul țării noastre, din lipsa unei legislații care să îi permită asta. Dacă vor fi adoptate cele două acte normative, structurile militare naționale și străine vor putea monitoriza, identifica și deturna dronele rusești fără pilot sau alte aeronave care intră în spațiul aerian în mod neautorizat și nu răspund la apelurile autorităților, cu aprobarea MApN sau printr-un transfer de autoritate între comandanți pe o perioadă limitată.
În ce contexte poate acționa Jandarmeria
Personalul militar al Jandarmeriei Române, împreună cu personalul din Poliția Română, ambele structuri în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, sunt cele două organe ale legii care se ocupă în timpul protestelor și adunărilor publice de supravegherea, menținerea ordinii publice și pot interveni doar atunci când situațiile degenerează, conform legii nr.60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.
Proiectele de lege menționează că aceste misiuni și operațiuni militare trebuie să se desfășoare pe teritoriul României, dar ca urmare a unor acțiuni militare externe sau suspiciuni care pun în pericol siguranța națională. Iar aceste acțiuni nu sunt același lucru cu protestele organizate de cetățeni (care nu pot fi considerate operațiuni militare).
Concluzie
Informația că o presupusă lege votată în Camera Deputaților le va permite jandarmilor să deschidă focul asupra cetățenilor în timpul protestelor este falsă.
Privite în ansamblu, proiectele legislative vor permite Armatei Române și aliaților aflați pe teritoriul României să protejeze populația în eventualitatea unor amenințări externe și nu se referă la protestele organizate de cetățeni români. Proiectele de lege sunt, în momentul efectuării acestei verificări, contestate la Curtea Constituțională.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT