Într-un clip postat pe Facebook, un bărbat a filmat zăpada depusă în urma ninsorilor recente din România și a menționat cum încălzirea globală nu este de fapt reală, ci o „minciună de-a globaliștilor”.
„Mai spun globaliștii că s-a încălzit planeta. Asta este încălzire globală? Să ningă în aprilie în halul acesta? Nu s-a încălzit nicio planetă, este o minciună de-a globaliștilor. Este iarnă adevărată în aprilie”, spune acesta.
Începând cu 5 aprilie, temperaturile au scăzut brusc în cea mai mare parte a țării, iar în unele regiuni a nins abundent, un fenomen neobișnuit pentru această perioadă a anului, dar nu nemaiîntâlnit.
Potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie pentru următoarele două săptămâni, vremea se va menține deosebit de rece până pe 11 aprilie, urmând apoi o încălzire treptată în majoritatea zonelor țării.
Pe lângă România, sunt afectate și alte țări din regiune ca Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia sau Turcia. Fenomenul nu este izolat: mase de aer rece similare au ajuns și în estul Statelor Unite, unde se înregistrează condiții meteo neobișnuit de severe pentru acest moment al primăverii.
Astfel de anomalii apar, de obicei, atunci când diverși factori atmosferici perturbă vortexul polar, o masă de aer extrem de rece care înconjoară ambii poli ai planetei. În astfel de situații, aerul arctic este împins spre sud, unde provoacă scăderi bruște de temperatură și apariția precipitațiilor, inclusiv sub formă de ninsoare.
Conform relatărilor din presă, astfel de fenomene meteo atipice au mai avut loc în anii precedenți atât în Europa (vezi aici sau aici), cât și în America de Nord (vezi aici), Asia (vezi aici) sau Australia (vezi aici).
Factual.ro a demonstrat și în trecut (aici sau aici) de ce astfel de fenomene meteo izolate nu contrazic existența încălzirii globale. Ba chiar, în unele cazuri, o susțin. Majoritatea covârșitoare a cercetătorilor din domeniul climei sunt de acord că activitatea umană este principala cauză a încălzirii globale.
Măsurătorile făcute în ultimele două secole arată că în anul 2024 temperatura medie globală a fost cu aproximativ 1,47°C mai ridicată decât media perioadei preindustriale (anii 1850-1900). Mai mult, ultimii 10 ani au fost cei mai călduroși din istoria măsurătorilor meteorologice.
Fără acțiuni de a reduce impactul climatic generat de activitățile umane, temperatura medie a planetei ar putea crește cu încă 3°C până la sfârșitul acestui secol, lucru care ar fi devastator pentru miliarde de oameni. Asta în condițiile în care valurile de căldură ucid deja anual aproape 500.000 de oameni la nivel global, potrivit ONU.
Răcirea bruscă din România din ultimele zile este rezultatul unui fenomen meteorologic atipic pentru această perioadă, care afectează o mare parte din Europa de Sud-Est. Astfel de episoade nu contrazic existența încălzirii globale ci dimpotrivă, ele pot fi influențate de schimbările climatice în curs. Încălzirea globală rămâne un fenomen major, cu efecte reale asupra vieții fiecăruia dintre noi. Afirmația că încălzirea globală „este o minciună globalistă” este falsă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT