Pagina de Facebook Traditional Romanesc a încărcat o postare cu descrierea „Prima creație a fiicei mele și dacă i-ai putea încuraja puțin ar fi foarte fericită.”. A strâns sute de reacții.
Am încărcat fotografia într-un soft de detectare a imaginilor realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Astfel, am descoperit că imaginea a fost generată de AI.
Folosind Google Lens, am căutat și alte locuri în care a fost distribuită imaginea de mai sus. Deși nu am găsit aceeași imagine, am descoperit câteva fotografii similare, ce reprezintă o fetiță cu haine identice, aceeași coafură și aceiași cocori. Aceste fotografii apar pe o pagină Facebook din Italia și una din Ungaria. Postările au fost încărcate pe 23, respectiv 27 decembrie, 2024.
Am introdus și aceste fotografii într-un soft de detectare AI, unde am obținut același rezultat. Și aceste fotografii au fost generate de inteligența artificială.
Factual.ro a mai realizat verificări pe imagini realizate cu AI, articole ce pot fi citite aici, aici, aici, aici, aici și aici.
Concluzie
Fetița din imagine și creația sa nu există în realitate, fotografia fiind realizată cu ajutorul inteligenței artificiale.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT