Dezinformări rețele sociale
Data postării: 12.03.2025
www.factual.ro
FALS | Publicații independente care ar fi fost finanțate de guvernul SUA

Într-o postare virală, tradusă în întregime din engleză, un utilizator Facebook afirmă că mai multe publicații internaționale independente ar fi fost finanțate de guvernul SUA. 

 

Toate informațiile oficiale despre aceste presupuse finanțări sunt publicate pe website-ul guvernamental usaspending.gov. Să luăm pe rând publicațiile vizate de postare.

 

  1.  The New York Times 

 

Utilizatorul Facebook susține că The New York Times „a primit 50 de milioane de dolari de la diverse surse guvernamentale, inclusiv o sumă uluitoare de 26,9 milioane de dolari de la Health and Human Services”.

 

Speculația cum că The New York Times ar fi primit 26,9 milioane de dolari de la Departamentul de Sănătate și Servicii Umane al SUA a fost distribuită și de Elon Musk pe X. 

 

Sursa acestei speculații ar fi website-ul www.usaspending.gov. O căutare după keywordul „New York Times”, în perioada 2008-2025, într-adevăr, conduce la faptul că Departamentul de Sănătate și Servicii Umane a plătit 26,9 milioane de dolari, însă nu către The New York Times, ci către mai mulți destinatari al căror nume conține „New York”. 

 

După o astfel de căutare, destinatarii care au primit cei mai mulți bani sunt Universitatea din New York, Universitatea Columbia din New York și Fundația de Cercetare a Universității din New York (vezi capturile foto).

În realitate, căutând după destinatarul „The New York Times”, aflăm că guvernul SUA a dat publicației, în ultimii 17 ani, 3,07 milioane de dolari, nicidecum 50 de milioane, cum susține postarea. 

 

Această cifră este obținută adunând sumele a 187 de tranzacții (care pot fi gasite aici). Am citit descrierea fiecărei tranzacții și este vorba de abonamente la The New York Times (online sau fizic), livrări de ziare sau plăți pentru promovarea unor anunțuri oficiale (de exemplu, referitoare la inundații) sau pentru angajări în sectorul public (în cea mai mare parte personal medical).

 

The New York Times a răspuns acestor acuzații și printr-o postare pe X, clarificând că publicația nu a primit niciodată granturi guvernamentale și că inclusiv în primul mandat al lui Trump guvernul plătea pentru diferite abonamente. Publicația susține că aceste sume reprezintă mai puțin de 1/1000 din câștigul anual.

  • Politico

 

Conform postării, Politico ar fi primit „34,3 milioane de dolari de la diverse agenții guvernamentale după ce au diseminat informațiile false despre laptopul din campania Biden.”

 

Datele publicate pe website-ul USA Spending arată că Politico a primit de la statul american 34,3 milioane de dolari, însă din 2008 până în prezent, nu doar după finalul anului 2020, așa cum sugerează postarea. 

 

Această sumă s-a acumulat din 640 de tranzacții. Am verificat tranzacțiile de peste 80.000 de dolari (115 tranzacții) și absolut toate au fost făcute pentru abonamente la diverse platforme Politico, în primul rând Politico Pro și E&E, ambele adresate factorilor de decizie, cercetătorilor și mediului de afaceri. 

 

Într-o notă către cititori, Politico a răspuns acestor acuzații, susținând că nu a primit finanțare de la stat niciodată și că plățile pentru servicii precum Politico Pro reprezintă tranzacții, și nu finanțări. 

  • The Associated Press

 

Postarea susține că The Associated Press ar fi primit „19,5 milioane de dolari în contracte guvernamentale și 619.968 de dolari în granturi de la Departamentul de Stat, cu vârfuri de finanțare în anii electorali 2020 și 2024.”

 

În perioada 2008-2025, The Associated Press a primit de la guvern 37,4 milioane de dolari. Conform descrierilor tranzacțiilor de pe USA Spending, guvernul a plătit pentru abonamente la serviciile publicației, dar și pentru folosirea de materiale ale publicației (enhanced multimedia content usage agreement).

 

Conform USA Spending, publicația a primit cei mai mulți bani în 2019 și 2020 (5,9 și, respectiv, 6,4 milioane de dolari). În 2024, suma este de 1,9 milioane de dolari, cea mai mică din 2016 (vezi captura foto). 

Cât despre granturi, în perioada 2019-2022, The Associated Press a primit patru granturi, de la Ambasadele SUA în Suva (Fiji) și Canberra, în total însumând 467.000 de dolari. Prin aceste granturi, locuitorii mai multor insule din Oceanul Pacific au avut acces gratuit la articolele publicației.

 

Purtătoarea de cuvânt a publicației, Lauren Easton, a declarat„guvernul SUA este un client vechi al The Associated Press – și în administrații democrate, și republicane. […] Este comun ca guvernele să aibă contracte cu organizațiile de presă pentru conținutul acestora.”

 

  1. Reuters 

 

Postarea susține că Reuters a primit „9 milioane de dolari de la Departamentul Apărării pentru „Apărare activă prin inginerie socială și înșelăciune socială la scară largă” și 220.000 de dolari de la Departamentul de Stat, doar anul trecut”.

 

În 2018, sub prima administrație Trump, Departamentul Apărării a încheiat un contract de 9 milioane de dolari, însă nu cu publicația Reuters, ci cu compania Thomson Reuters Special Services. Conform The Washington Post și Reuters, acestea sunt diviziuni ale aceleiași companii, însă sunt entități legale diferite, administrate de persoane diferite.

 

Detaliile acestui contract sunt publice, iar proiectul pentru care s-a încheiat contractul („Apărare activă împotriva ingineriei sociale”) este promovat și explicat inclusiv pe website-ul Departamentului Apărării. 

 

Conform datelor publice, contractul s-a întins pe patru ani și a avut ca scop securitatea cibernetică (de exemplu, apărarea împotriva manipulării oamenilor cu scopul de a obține informații sensibile, cum ar fi date bancare sau informații de securitate militară). Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Departamentului Apărării, Chelsea Dietlin a declarat pentru CNN că „acest contract a fost atribuit către Thomson Reuters Special Services în urma unei competiții și că rolul companiei a fost de evaluator al mecanismelor de apărare aflate în dezvoltare”.

  • BBC

 

Potrivit postării, „postul TV al Guvernului Britanic (n.r. BBC) fură 3,3 milioane de dolari de la contribuabilii americani și a primit 20 de milioane de dolari de la Bill Gates.

 

În perioada 2009-2025, guvernul SUA a efectuat plăți către BBC Media Action, prin contracte și granturi, în valoare de peste 19 milioane de dolari, însă BBC Media Action este o organizație internațională de caritate, legal și financiar independentă de trustul media BBC. 

 

De exemplu, unul dintre granturile primite de BBC Media Action, în valoare de 1,1 milioane de dolari, a avut ca scop dezvoltarea unui post de radio care să vină în ajutor persoanelor din Nepal afectate de cutremure. Detaliile despre acest proiect, inclusiv despre finanțare, sunt transparente și există pe site-ul organizației.

 

BBC Studios America, canal de televiziune care difuzează în SUA filme și seriale, a mai primit, în perioada 2008-2009, patru contracte în valoare de 138.208 dolari. 

 

Fundația Gates a donat, de-a lungul timpului, mai mult de 20 de milioane de dolari pentru BBC Media Action, pentru programe de educație în Asia și Africa. Nici în acest caz granturile nu au fost date organizației media BBC. 

 

Mai multe afirmații similare au luat amploare odată ce Donald Trump și Elon Musk le-au distribuit pe X (vezi, de exemplu aici, aici sau aici).

 

Concluzie

 

Postarea analizată promovează informații false. Cifrele date sunt fie sunt greșite, fie interpretate superficial și părtinitor, de cele mai multe ori nefiind vorba de finanțări, ci de tranzacții (uneori către entități legale diferite de publicația în sine).