O nouă dezinformare a apărut pe Facebook, dar și pe diferite site-uri precum Active News, Gazeta Brașovului, Puterea sau Corect News, printre altele. Aceste texte și postări discută despre cum Ministerul Transportului ar dori să privatizeze Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ), instituție cu rol de gestionare și supraveghere a navigației pe sectorul românesc al Dunării și pe căile navigabile interioare.
O întâlnire în acest sens ar fi avut loc la sediul Ministerului, susțin promotorii dezinformării.
Așa-zisa privatizare, spun persoanele care promovează această idee, ar duce la pierderea controlului României asupra Gurilor Dunării, administrarea navigației la Bara Sulina, pe Canalul Sulina și pe Brațul Sf Gheorghe, respectiv Brațul Chilia, pe Dunărea Maritimă și pe Dunărea Fluvială, până la Baziaș.
Într-o postare a unui utilizator Facebook, acesta spune că în anul 2024, AFDJ ar fi avut pierderi, după ce s-ar fi făcut presiuni ca Ministerul Transporturilor să dispună scăderea cu 50% a tarifelor de navigație practicate de AFDJ.
Într-un comunicat de presă din 24 februarie, AFDJ a dezmințit afirmațiile apărute în mediul online.
Conform instituției, pe 19 februarie conducerea AFDJ a fost chemată la Secretariatul General al Guvernului, la Guvern (așadar, nu la sediul Ministerului Transporturilor), pentru ședința referitoare la analiza reorganizării tuturor Regiilor Autonome, în vederea îndeplinirii jaloanelor de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
AFDJ menționează faptul că „Nu s-a pus în discuție nicio secundă privatizarea Regiei”.
În schimb, în cadrul ședinței s-a discutat despre o posibilă separare a serviciilor comerciale de cele de autoritate administrativă de șenal, apărări de maluri, semnalizare, etc., dar și despre dar și despre o posibilă schimbare a formei de organizare din regie autonomă, în S.A. sau S.R.L.
De altfel, tot în timpul ședinței, AFDJ a venit cu argumente împotriva unei astfel de decizii, argumente susținute și de reprezentanții Ministerului Transporturilor.
Printre argumente, AFDJ spune că datorită faptului că regia a fost înființată în baza Convenției de la Belgrad (acord internațional care reglementează utilizarea și navigarea Dunării) în 1954, astfel o decizie de restructurare a instituției ar trebui să fie discutată și cu semnatarii convenției.
AFDJ mai argumentează faptul că instituția nu are activitate de tip de concurențial în economia de piață din România, și nici activitate generatoare de profit.
Activitatea comercială a regiei se încadrează în categoria de monopol reglementat, cu regim de importanță internațională strategică.
Referitor la posibilele pierderi ale AFDJ, în același comunicat instituția spune că „Regia înregistrează cheltuieli în limita realizării veniturilor conform bugetelor de venituri și cheltuieli aprobate”. În finalul comunicatului este menționat faptul că regia nu are nici pierderi, nici întârzieri de plată sau datorii către bugetele locale, de stat sau furnizori în ultimii ani, aspect ce poate fi observat consultând bugetele de venituri și cheltuieli ale instituției (2024, 2023, 2022 și 2021)
AFDJ nu va fi privatizat – ședința despre care se discută în articolele și postările de pe Facebook au avut ca subiect o posibilă restructurare a instituției, aceasta rămânând în continuare una publică.
Mai mult, AFDJ spune că o posibilă restructurare nu este posibilă, din mai multe motive, iar Ministerul Transporturilor a susținut AFDJ în argumentele sale din timpul ședinței.
Informația conform căreia România va pierde controlul asupra Gurilor Dunării este una falsă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT