Un utilizator Facebook a postat un videoclip în care prezintă ingredientele de pe o pungă de sare. Indică ingredientul numit „antiaglomerant E536”, adică ferocianura de potasiu, conform Protecției Consumatorului.
Utilizatorul sugerează că aditivul alimentar ar fi nociv pentru oameni, comparându-l cu cianura de potasiu: „doar două silabe o mai despart de cianura de potasiu”.
Într-un articol publicat de site-ul Universității McGill din Montreal, dr. Joe Schwarcz, profesor de chimie, explică de ce este nevoie de ferocianura de potasiu în sare. În rezumat, compusul chimic împiedică sarea să se aglomereze atunci când mediul în care se află este prea umed:
„Prin adăugarea de ferocianuri, solubilitatea sării în apă scade, astfel încât sarea este mai puțin probabil să se dizolve în umiditatea care acoperă cristalele. Cu alte cuvinte, ferocianura reduce cantitatea de recristalizare”.
Profesorul arată că ferocianura de potasiu nu este toxică pentru organism. Spre deosebire de cianură, ferocianura are în compoziție un atom de fier (de unde și termenul de ferocianură). Acest atom ține legată structura chimică, astfel încât să nu se descompună în organism și să fie eliminată ca atare.
„(…) cianura din acest compus este strâns legată de un atom de fier, împiedicând eliberarea acesteia în organism. Și chiar dacă ar fi eliberat, ar fi irelevant, deoarece cantitatea este mult prea mică pentru a provoca vreun rău. Ca să nu mai vorbim de faptul că ferocianura în sine este remarcabil de netoxică”.
În schimb, cianura de potasiu este o sare cristalină a potasiului cu acidul cianhidric. Cianura este o substanță fatală pentru consumul uman, conform National Library of Health din Statele Unite (NIH).
Cianura este folosită în principal pentru placarea cu argint, călirea oțelului, extracția aurului și argintului, fumigația (pomi fructiferi, nave, vagoane de cale ferată și depozite) și alte procese industriale, conform Agenției Europene a Chimicalelor. În mod evident, nu este folosită în industria alimentară.
Cu alte cuvinte, ferocianura este un compus total diferit față de cianură, deși o are în compoziție.
Ca la orice compus chimic, însă, toxicitatea ține de dozaj.
Conform Protecției Consumatorului, ferocianura de potasiu – sau antiaglomerant E536 – este un aditiv alimentar folosit în producția de sare, substituenți de sare sau condimente, într-o cantitate de maxim 20mg/kg, separat sau în combinație cu ferocianuri de sodiu (E535) sau calciu (E538).
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 25mg/kg. Nu s-au semnalat efecte secundare și nu au fost menționate contraindicații pentru consumul acestui produs. Aceeași doză zilnică este recomandată și pentru ferocianurile de calciu sau sodiu.
Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), utilizarea ferocianurilor de calciu și potasiu a fost autorizată de Comisia Europeană în 2008, în timp ce folosirea ferocianurii de sodiu a fost autorizată cu 3 ani mai devreme, în 2005.
În 2018, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a făcut o reevaluare a celor trei tipuri de ferocianuri, concluzia studiului fiind că nu reprezintă niciun pericol dacă nu sunt consumate în exces.
De asemenea, în 2023, un studiu realizat tot de EFSA a arătat că folosirea ferocianurilor de sodiu, calciu și potasiu este sigură și pentru nutriția animalelor, atât timp cât se respectă doza zilnică admisă.
În concluzie, afirmațiile utilizatorului Facebook sunt false: ferocianura de potasiu, sodiu sau calciu nu prezintă niciun risc pentru consumul uman, atât timp cât se respectă doza zilnică admisă. Există o mare diferență între ferocianura de potasiu și cianura de potasiu.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.