Dezinformări rețele sociale
Data postării: 18.12.2024
www.factual.ro
FALS | Serialul care ar fi “prezis” inundațiile din Valencia

Mai multe postări (aici, aici  și aici) au apărut pe Facebook, în care se discută despre un serial spaniol de pe Netflix, prin intermediul căruia ar fi fost „prezise” inundațiile care au avut loc în zona Valenciei, Spania.

Mai exact, postările vorbesc în special de un episod din serial, intitulat „DANA”, același nume cu fenomenul meteorologic care a provocat calamitățile din Spania.

În acest episod, conform postărilor, este prezentată o furtună asemănătoare cu cea care a avut loc în sud-estul Spaniei, acțiunea având loc în Valencia, unul dintre orașele afectate de inundații.

 

Postările mai menționează faptul că evenimentele catastrofale la nivel mondial ar fi plănuite de o așa-zisă „elită mondială”, fără însă să aducă dovezi acestor afirmații.

 

Despre serialul care a „prezis” inundațiile

 

Serialul despre care se spune că ar fi „prezis” evenimentele din Spania se numește „Breathless” (Fără suflare – în limba română, Respira – în limba spaniolă), o dramă regizată de Carlos Montero  și este disponibil pe platforma de streaming Netflix.

 

Serialul a fost lansat anul acesta, pe data de 30 august, iar producția pentru serial a început în luna octombrie 2023, conform publicației Maldita.es, care a realizat o verificare referitor la același subiect.

 

Acțiunea serialului  are loc într-un spital din Valencia, urmărind modul de lucru al unui medic, dar și tensiunea, emoțiile sau poveștile de dragoste dintre medicii acelui spital.

 

Serialul are doar un sezon, format din 8 episoade. Ultimul episod, cu numele de „Picătura rece” sau „DANA”, are ca subiect modul în care medicii spitalului fac față crizei produse de consecințele unei furtuni provocate de fenomenul DANA, conform descrierii de pe platforma Netflix.

 

Important de menționat este faptul că este cunoscut faptul că regiunea Valencia, și în general regiunea de sud-est a Spaniei, nu este protejată așa cum ar trebui pentru astfel de fenomene.

 

Jose Maria Bodoque, expert în hidrologie, spune în The Conversation, că unul dintre motivele pentru care DANA a lovit atât de tare regiunea Valencia este „urbanizarea spațiilor fluviale ale canalelor și bulevardelor”.

 

Bodoque mai subliniază că aceste construcții haotice în aproprierea zonelor fluviale, dar și modul defectuos în care au acționat autoritățile, au contribuit  în trecut, la amplificarea altor calamități naturale provocate de inundații, precum inundațiile din Valencia din 1957 sau cele din Alicante, din 1982.

 

Climatologul Jorge Olcina spune, pentru versiunea în limba spaniolă a BBC, critică modul în care autoritățile spaniole au acționat în cazul managementului în cazul inundațiilor.

 

El spune că modul descentralizat în care funcționează administrația locală din Spania a avut un rol semnificativ la amploarea catastrofei.

 

Olcina mai menționează și modul în care alertele au fost transmise cetățenilor târziu sau cu informații contradictorii, și evacuarea târzie a cetățenilor din zonele cu risc ridicat, ca și exemple de răspuns defectuos al autorităților la inundații.

 

Așadar, întâmplările din ultimul episod al serialului menționat mai sus, sunt inspirate de evenimentele similare din trecut, și din modul în care autoritățile au acționat în trecut pentru a răspunde acestor calamități

 

Inundațiile din Spania

 

Recent, au avut loc, în sud-estul Spaniei (regiunea Valencia în special, dar și regiunile Castilla – La Mancha, Insulele Baleare și Andalusia) o serie de inundații puternice care au dus, în momentul redactării acestui articol, la moartea a 217 persoane, printre care și doi cetățeni români.

 

Ce este DANA, fenomenul care a provocat inundațiile din Spania

 

Aceste inundații au fost produse de un fenomen meteorologic tipic zonei sud și de est a Spaniei, dar și în unele zone din Franța, cu numele de picătura rece sau DANA (Depresiones Aisladas en Niveles Altos).

 

Conform Agenției Meteorologice de Stat din Spania, acest fenomen se formează atunci când o masă de aer cald se ciocnește cu o masă stagnantă de aer rece, la o altitudine de aproximativ 9.000 de metri.

 

Fenomenul are loc în special atunci când coliziunea dintre aerul cald și cel rece are loc deasupra Mării Mediterane, ale cărei ape sunt calde după sezonul de vară. În plus, el a fost denumit DANA încă dinainte de începerea producției serialului menționat.

 

Combinația mai sus menționată crează diferențe semnificative de temperatură în straturile atmosferei, astfel aerul cald se ridică ușor și devine saturat de vapori de apă.

 

Dacă acest contrast de temperatură este combinat cu umiditatea Mediteranei, rezultatul constă în ploi torențiale și furtuni puternice, care aduc precipitații foarte mari.

 

Jorge Olcina, directorul Laboratorului de Climatologie din cadrul Universității din Alicante, spune că deși vântul produs de DANA nu este la fel de periculos cu cel produs de un uragan,  cantitatea de precipitații a  unei furtuni DANA poate depăși cea a unui uragan obișnuit.

 

De asemenea, pagubele materiale și umane pot fi la fel de semnificative ca și în cazul unui uragan, mai spune Olcina.

 

Inundații provocate de fenomenul DANA au mai avut loc în Spania. Spre exemplu, în 1957, o furtună similară a dus la umflarea râului Turia, care traversează orașul Valencia.

 

Inundațiile care au avut loc ulterior au dus la moartea a 81 de persoane.

 

Un alt astfel de exemplu sunt inundațiile din regiunea Barcelona, ce au avut loc în anul 1962. În urma ploilor torențiale provocate de fenomenul DANA, râurile Llobregat și Besos s-au umflat, provocând inundații în mai multe sate și orașe din jurul Barcelonei.

 

Oficial, s-au înregistrat 617 persoane decedate în urma inundațiilor, dar se speculează că numărul de decese ar fi mai mare.

 

Deși astfel de evenimente au mai avut loc, schimbările climatice vor face ca fenomenul DANA să fie mult mai prezent decât în trecut, spune Antonio Ruiz de Elvira Serra, profesor de fizică la Universitatea din Alcala.

 

Acestea spune că, dacă acum 50 de ani, un fenomen precum DANA apărea odată la 3 sau 4 ani, de obicei în luna noiembrie, astăzi un astfel de fenomen poate apărea în fiecare an, pe tot parcursul anului.

 

Din cauza încălzirii globale, produsă de om, apa Mării Mediterane este caldă tot anul, trimițând constant  vapori de apă în atmosferă, favorizând din ce în ce mai mult formarea DANA.

 

Despre teoria „programării predicitve”

 

Teoria adusă în discuție în postările de pe Facebook menționate mai sus este una a conspirației, numită și „programare predictivă” (Predictive programming).

 

Conform Universității de Stat din Ohio,  programarea predictivă este o teorie conform căreia guvernul sau alte entități superioare folosesc filme sau cărți  ca instrument de control al minții în masă pentru a face populația să fie familiarizată cu evenimentele viitoare planificate.

 

Această teorie  a fost descrisă și propusă pentru prima dată de un așa-zis cercetător, pe nume Alan Watt, care definește programarea predictivă ca:

 

„Programarea predictivă este o formă subtilă de condiționare psihologică oferită de mass-media pentru a familiariza publicul cu schimbările societale planificate care urmează să fie implementate de liderii noștri. 

 

Dacă și când aceste schimbări vor fi aplicate, publicul va fi deja familiarizat cu ele și le va accepta ca progresii naturale, diminuând astfel posibila rezistență publică și agitație.”

 

Conceptul a fost apoi  popularizat de conspiraționiști precum Alex Jones și David Icke.

 

Cele mai notabile cazuri de „programare predictivă” sunt exemplele găsite în „The Simpsons”, „The Dark Night Rises” sau „The Hunger Games”. 

 

Dovezile privind existența unui astfel de fenomen  sunt inconsistente, și nu sunt considerate de comunitatea științifică ca fiind adevăruri.


 Concluzie


Afirmațiile utilizatorilor Facebook sunt false – fenomenul DANA era deja cunoscut publicului, în timpul producției, respectiv lansării serialului la care se face referire în postările acestora.

 

Inundații provocate de DANA au fost înregistrate încă din secolul trecut, cu pagube umane și materiale mari, iar incidența acestui fenomen va crește în următorii ani, din cauza schimbărilor climatice.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.