Pe Facebook au apărut mai multe postări (vezi aici, aici sau aici) prin care se încearcă manipularea utilizatorilor.
Spre exemplu, o pagină creată în 2023 a reușit să obțină 223.000 de like-uri și 247.000 de urmăritori plătind reclame pentru a promova postări cu conținut simplist și emoțional, care vizează nostalgie, tradiții, familie, animale de companie și viața rurală idilică.
Scopul acestui conținut este să fie ușor de consumat și să capteze atenția unei audiențe largi, fără să solicite efort intelectual. conectate la diverse site-uri unde sunt publicate mesaje cu conținut electoral, intenția finală fiind cea de a manipula utilizatorii rețelei sociale.
Pagina „Tradițional Românesc”, despre care Factual.ro a scris că postează fotografii cu conținut realizat prin intermediul Inteligenței Artificiale, a realizat o postare în care este prezentată o imagine a unei persoane care stă în natură lângă un pat de lemn masiv sculptat.
Imaginea este însoțită de următorul text: „Fratele meu a făcut acest pat din lemn sculptat, dar nimeni nu-i apreciază munca.”
Sursa Facebook
Aceeași fotografi a fost folosită de un cont din Polonia și de un altul din Ucraina. Însă, fotografia din postare este trucată. Pe fundalul pozei se poate observa că este zăpadă, dar picioarele din față ale patului fac parte din alt cadru, cu nisip.
Analizând imaginea cu InVid, un tool de identificare a imaginilor și clipurilor trucate, se poate observa că imaginea a fost editată.
Regiunile care diferă de restul imaginii sunt evidențiate cu alb puternic și provin din alte surse.
O cercetare științifică analizează vulnerabilitățile rețelelor sociale la manipulare, evidențiind modul în care actori rău intenționați pot amplifica dezinformarea în comunități țintă.
Potrivit cercetării, acest tip de pagini sunt folosite ca instrumente politice pentru a atrage un public vulnerabil, care poate fi transformat ulterior într-o masă de manevră electorală. În momente cheie, cum ar fi campaniile electorale, aceste pagini vor susține anumite partide sau politicieni, influențând percepțiile și deciziile utilizatorilor.
Pagina „Ești slăbiciunea mea” a realizat o postare în care sunt comparate două fotografii, una etichetată cu anul 1980, alta cu 2025. În prima fotografie este prezentat un cuplu de tineri care țin în mâini o conopidă uriașă. În cea de-a doua fotografie este prezentat un cuplu de persoane în vârstă care țin în mână aceeași conopidă uriașă.
Postarea, însoțită de textul „Unele promisiuni durează pentru totdeauna” sugerează că trecerea timpului nu alterează relațiile dintre oameni.
Și această imagine este trucată: în primul rând dimensiunea legumei arată că fotografia a fost editată, expresiile și postura celor două perechi sunt extrem de similare, fapt care indică o editare a fotografiei, iar forma și structura conopidei este identică în ambele fotografii, un alt fapt care indică editarea imaginii.
De asemenea, analizată cu tool-ul InVid, din perspectiva algoritmului JPEG Ghosts sunt relevate zone de editare, mai ales în zona conopidei și a mâinilor.
Pagina de Facebook „Natalia” a realizat o postare în care este prezentat un băiat îmbrăcat modest într-un decor sărăcăcios care are în față un tort. Imaginea a acumulat 6.800 de comentarii și 421 de distribuiri. Imaginea este însoțită de textul „Astăzi împlinesc 14 ani, din păcate nu am părinți, bunica mea care m-a crescut mi-a făcut acest tort”.
Potrivit tool-ului InVid și această poză are urme de editare: textura imaginii din zona tortului, în special unde sunt decorațiunile albastre și portocalele, par ușor neclare, ceea ce poate indica editarea sau o compresia puternică a imaginii.
Aceeași fotografie a fost postată în anul 2023 pe o rețea rusească de socializare, iar textul care însoțește imaginea este următorul: „Este ziua de naștere a băiatului vecinului nostru. El locuiește cu bunica lui, ea nu își permite să-i cumpere o prăjitură. Noi, vecinii, am făcut asta. Băiatul este mai fericit ca niciodată.”
Postările realizate de această pagină de Facebook fac trimitere la vremuri idilice, la credință, rețete de mâncare tradițională, etc, care au un conțin atractiv și superficial, scopul lor fiind captarea unei audiențe cât mai mari. Prin intermediul acestei pagini sunt plătite reclame prin care se urmărește obținerea unui număr cât mai mare de urmăritori.
Pe parcursul anului trecut pagina de Facebook Natalia a plătit 52 de reclame pentru a promova rugăciuni, poze cu căței, icoane, copii, rețete tradiționale, autobuze vechi, bani românești scoși din circulație, peisaje idilice de la țară, covoare tradiționale, actori români, etc.
Această pagină de Facebook a fost creată în iunie 2023, iar în momentul de față are peste jumătate de milion de urmăritori.
Această pagină este conectată la un site pe care sunt postate știri cu rețete tradiționale, rugăciuni și articole despre candidatul la alegerile prezidențiale Călin Georgescu.
Acest site este deținut de o persoană fizică, iar la datele de contact apare doar o adresă de mail.
Cu alte cuvinte, printre mesajele care fac trimitere la aceste teme idilice, sunt strecurate și mesaje politice care ajung la un număr impresionant de urmăritori. Practic, prin intermediul acestei pagini se face propagandă politică mascată.
O lucrare științifică trece în revistă avantajele și dezavantajele pe care rețelele sociale le pot avea asupra utilizatorilor:
În sprijinul acestor date mai pot fi consultate studii științifice care tratează tema dezinformării pe rețelele sociale aici sau aici.
Ținând cont de aceste informații se poate afirma că prin postările analizate se încearcă manipularea opiniei publice. Acest lucru se realizează prin intermediul unor fotografii trucate sau a unor informații de propagandă politică mascată.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULT