Dezinformări rețele sociale
Data postării: 23.12.2024
www.factual.ro
FALS | În anumite zone din Italia nu ai voie să ții încălzirea pornită

O postare virală pe Facebook (exemple aici, aici și aici) face referire la sistemul de încălzire din Italia, sugerând că le este interzis locuitorilor să pornească sistemele în afara orelor de program.

„Cum tot suntem în prag de iarnă, aveți habar că peste tot, fostele măsuri de „economisire” a energiei nu mai sunt acum dictate de conflictul din Ucraina, ci de așa-zisa „schimbare climatică”. Italia e împărțită în șase zone dintre care în două zone e interzis să-ți pornești echipamentul de încălzire pe timp de iarnă, indiferent cât de frig e afară. E interzis, înțelegeți? În niciuna dintre zone nu ai voie să ai în casă mai mult de 21 de grade pe timp de iarnă și, în fiecare zonă, cu excepția celei mai friguroase – zona F – nu ai voie să ții echipamentul de încălzire tot timpul în funcțiune. În zona E – care la noi ar fi echivalentul benzii cuprinse între Craiova și Arad – ai voie să ții centrala pornită doar maxim 11 ore pe zi! Înțelegeți nebunia? Pe banii tăi, NU AI VOIE! Halal democrație”.

Sistemele de încălzire în Italia sunt reglementate conform decretului prezidențial 74 din 16 aprilie 2013. Acesta a fost adoptat, așadar, cu mult înainte de războiul din Ucraina.

Decretul prevede, la articolul 4, paragraful 2 anumite zone cu restricții diferite în ceea ce privește utilizarea sistemelor centralizate de încălzire – și nu a celor private, individuale.

Decretul setează linii generale pentru primăriile localităților, care pot porni sistemele de încălzire, în funcție de zona geografică, la diferite date.

 

  • în zona A încălzirea se poate porni de la 1 decembrie până pe 15 martie și maxim 6 ore pe zi
  • în zona B între 1 decembrie și 31 martie și 8 ore pe zi
  • în zona C între 15 noiembrie și 31 martie și 10 ore pe zi
  • în zona D între 1 noiembrie și 15 aprilie și 12 ore pe zi
  • în zona E între 15 octombrie și 15 aprilie și 14 ore pe zi
  • în zona F nu există restricții

 

Aceste zone au fost delimitate în funcție de situația climatică din diferite regiuni ale țării. De exemplu, zona A este cea mai caldă a Italiei, sudul extrem și Sicilia, unde temperatura medie, în luna decembrie, în localitățile de coastă, este de 16 grade Celsius. Zona F, care este fără restricții, este zona montană, unde căldura poate fi pornită oricând.

În plus, decretul stabilește și că sistemele de încălzire pot funcționa și  în afara acestor perioade, dacă situația climatică face necesar acest lucru. Primăriile pot decide să pornească mai repede sau mai mult sistemele centralizate, dacă afară este mai frig decât de obicei.

La articolul 3 sunt menționate temperaturile indicate în timpul încălzirii pe timp de iarnă, acestea fiind de maxim 20° cu o toleranță de încă 2 pentru majoritatea clădirilor.

Și mai mult, conform articolului 5, administrațiile municipale pot modifica perioadele și orele de funcționare ale sistemelor de încălzire după nevoie, cu necesitatea de a informa cetățenii. Reglementările vizează strict echipamentele administrate centralizat. Cetățenii care dețin sisteme de încălzire individuale decid pe cont propriu în ce mod și în ce perioade vor să le folosească.


Concluzie

Postarea utilizatorului Meta este PARȚIAL FALSĂ.Regulile privind sistemele de încălzire din Italia au fost adoptate cu mult înainte de războiul din Ucraina și nu le impun nimic proprietarilor de sisteme individuale de încălzire, ci stabulesc un cadru general pentru sistemele centralizate, administrate de primării. Chiar și așa, administrațiile locale au libertatea de a decide pe cont propriu lărgirea perioadei de încălzire, tocmai în funcție de temperaturile perioadei și nu „indiferent cât de frig e afară”, așa cum susține autorul postării.

 

*Foto: Pixabay.com

SEO optimized by sem.ro SEO agency.