Dezinformări rețele sociale
Data postării: 12.03.2025
www.factual.ro
PARȚIAL FALS | Un colesterol mărit ar crește durata de viață

Un utilizator Facebook a creat o postare ca răspuns la comentariul „Am Vit. D 107 în sânge iar Colesterol 270. Mă simt minunat! Mulțumesc pt. postări ❤️”. 

În postare autoarea afirmă că nivelurile ridicate de colesterol ar conduce la o viață mai lungă și mai sănătoasă.„Din colesterol organismul fabrică vit D3, hormoni, coenzima Q10, cartilaj sănătos etc.”, zice autoarea postării. 

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță grasă esențială pentru organism, având un rol important în producerea hormonilor, a vitaminei D, al estrogenului și al testosteronului și a substanțelor digestive. Organismul sintetizează colesterolul necesar, dar acesta poate fi obținut și din alimente de origine animală, precum carnea, ouăle și lactatele.

Totuși, afirmația conform căreia colesterolul este responsabil pentru producerea Coenzima Q10 nu este adevărată. Cele două substanțe sunt produse separat, deși printr-o cale comună. Conform unui studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology, sinteza CoQ10 implică farnesil pirofosfat, un intermediar folosit și în sinteza colesterolului, dar nu există nicio indicație că colesterolul în sine produce CoQ10.

 

Tipuri de colesterol și rolul lor

Există trei tipuri principale de lipoproteine care transportă colesterolul prin sânge:

  • HDL (high-density lipoprotein) – cunoscut ca „colesterol bun”, contribuie la eliminarea colesterolului în exces, transportându-l la ficat pentru a fi procesat și eliminat.
  • LDL (low-density lipoprotein) – numit „colesterol rău”, deoarece nivelurile ridicate favorizează acumularea de plăci în artere, crescând riscul de boli cardiovasculare.
  • VLDL (very low-density lipoprotein) – transportă trigliceride și este, de asemenea, considerat dăunător pentru sănătate.

Nivelurile ridicate de colesterol LDL („colesterol rău”) sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, precum boala coronariană și accidentul vascular cerebral. Totodată, excesul de colesterol LDL poate duce la ateroscleroză, o afecțiune caracterizată prin acumularea de plăci de grăsime pe pereții arteriali, ceea ce îngustează vasele de sânge și crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. 

Potrivit recomandărilor medicale, valorile optime ale colesterolului sunt:

  • Colesterol total: Aproximativ 150 mg/dL
  • LDL („rău”): Aproximativ 100 mg/dL
  • HDL („bun”): Cel puțin 40 mg/dL la bărbați și 50 mg/dL la femei

Conform The Journal of American Science, 200 până la 239 mg/dl reprezintă un nivel de colesterol la limită pentru bolile de inimă, iar 240 mg/dl și mai mult indică un colesterol ridicat. O persoană cu acest nivel de 240 mg/dl sau mai mult are de peste două ori mai multe șanse să dezvolte boli de inimă decât cineva cu un colesterol sub 200 mg/dl.

Prin urmare, informația din postare cum că un nivel de colesterol de 270 mg/dl ar fi sănătos este falsă.

În plus, un nivel ridicat de colesterol poate determina corpul să exercite stres asupra cartilajului dintre oase, ceea ce poate duce la deteriorarea acestuia în loc să-l mențină sănătos, așa cum afirmă postarea în mod eronat. Aceste descoperiri sugerează că un nivel crescut de colesterol nu susține sănătatea cartilajului, ci dimpotrivă, poate contribui la degradarea lui.

Ce cauzează colesterolul ridicat

Factorii care contribuie la creșterea colesterolului includ:

  • Alimentația bogată în grăsimi saturate și trans (carne roșie, produse lactate integrale, alimente prăjite, produse de patiserie)
  • Lipsa activității fizice
  • Fumatul
  • Consumul excesiv de alcool
  • Factori genetici (hipercolesterolemia familială)

Organizații precum American Heart Association și Organizația Mondială a Sănătății recomandă menținerea unor niveluri optime ale colesterolului pentru a reduce riscul acestor afecțiuni, contrar afirmațiilor din postare.

 

Concluzie

Niveluri ridicate de colesterol nu duc la o viață mai sănătoasă, așa cum susține autoarea postării. Totuși, este adevărat că din colesterol organismul fabrică vitamina D3 și hormoni, dar nu și coenzima Q10. Totodată, colesterolul ridicat este dăunător cartilajului. Prin urmare, postarea conține informații parțial false.