Dezinformări rețele sociale
Data postării: 26.07.2022
www.factual.ro
Teoria Conspirației | Gazele cu efect de seră nu au legătură cu încălzirea globală. De vină ar fi doar Soarele

Un utilizator de Facebook a postat un videoclip cu un mesaj care potrivit căruia încălzirea globală este o invenție a guvernelor și că, în realitate, de vină pentru schimbările climatice ar fi Soarele.

Videoclipul, care a adunat 362.000 de vizualizări și 14.000 de share-uri și re-share-uri, reprezintă un montaj cu o persoană care nu este prezentată și imagini generice cu Soarele, Sistemul Solar, galaxii și animații cu mișcarea de rotație a Pământului. Montajul ara ca sursă un clip de pe youtube, de aproximativ șapte minute, și este distribuit cu mesajul “Despre încălzirea globală pe înțelesul pinguinilor”.

Ce are cea mai mare influență asupra climei noastre? Deci chestia aia mică și verde de acolo, acel punct, este Pământul nostru în raport cu Soarele. Și credeți ca furnicile de pe acel fir de praf ar putea avea influență asupra încălzirii globale? Nu! E vorba de Soare. Acesta este un test de IQ. Dacă ești prea prost sa înțelegi acest lucru, în schimb ești complet spălat pe creier de către guvernele care cred ca încălzirea globală este cauzată de mașina ta, de grătarul tău, de faptul ca respiri prea mult și de pârțurile de vacă ești prea prost pentru aceasta discuție. O să ajungeți ca dinozaurii dispăruți și ar trebui fiindcă sunteți prea proști pentru a supraviețui”, este conținutul mesajului dublat în limba română.

Videoclipul se încheie cu un carton care promovează un forum online internațional dedicat unei așa-numită „crize globale”:  „100 de limbi de interpretare simultană/SUNTEM OAMENI/VREM SĂ TRĂIM/ 7 mai 2022/creativesociety.com”

Potrivit ultimului raport al Națiunilor Unite, întocmit de o echipă interdisciplinară specializată în schimbări climatice, s-a constatat „o încălzire fără precedent în mai bine de 2000 de ani”.

Conform ultimului raport IPCC(n.r.- Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice din cadrul ONU) publicat în 2021, «este fără echivoc faptul că activitatea umană a dus încălzirea atmosferei, oceanul și uscatului». Figura de mai jos care prezintă evoluția temperaturii (media anuală) globale la suprafața Pământului observată (linia albă) dar și simulată folosind modele numerice. În aceste modele este considerată atât influența naturală cât și cea antropică (linia portocalie) sau doar influența naturală adică activitatea solară și vulcanică (linia albastră). Dacă vom considera să includem în modele numerice doar activitatea solară și cea vulcanică nu putem explica temperaturile observate în prezent la nivel global. Acest argument este susținut de datele prezentate în cea de-a doua figură care prezintă, pe componente, contribuțiile la încălzirea globală între 2010-2019 față de 1850-1900. Putem remarca că influența antropică(n.r. – cauzată de om) totală la creșterea temperaturi este de aproximativ 1 grad Celsius iar cea asociată cu activitatea solară și vulcanică este aproape de zero. Astfel contribuția antropică este mult mai mare decât cea asociată variațiilor în activitatea solară”, explică cercetătorul științific Bogdan Antonescu.

Cât privește evenimentul on-line promovat la finalul videoclipului, acesta a fostsubiectul unui articol pe blogurile BBC.

Cum s-au simțit păcăliți oamenii de știință de nivel înalt de un grup care neagă schimbările climatice” este titlul articolului publicat pe 26 aprilie care face referire la o serie de chestiuni care ar fi fost scoase din context.

Printre acestea se numără faptul că majoritatea covârșitoare a oamenilor de știință sunt de acord că gazele cu efect de seră, care captează căldura Soarelui, provoacă o creștere a temperaturii globale. Însă, în cadrul conferinței, Creative Society ar fi pretins, fără nicio dovadă credibilă, o conspirație și condamnă ceea ce numește „frauda cu CO2”.

Grupul conduce o rețea de peste 200 de conturi – cu sute de mii de urmăritori – pe toate platformele importante de social media.

 

Sursa: IPCC Summary for Policymakers from Climate Change 2021/Credit: Bogdan Antonescu

În concluzie, Soarele nu este responsabil pentru încălzirea observată în ultimele decenii. Modificări ale orbitei Pământului în jurul Soarelui au fost asociate cu apariția și dispariția erelor glaciale. Încălzirea observată în ultimele decenii este prea rapidă pentru a fi asociată cu schimbări în orbita Pământului și prea mare pentru a fi produsă de activitatea solară. În plus,(1) Măsurătorile satelitare realizate în ultimii 40 nu au pus în evidență schimbări semnificative ale energiei solare care ajunge în regiunea superioară a atmosferei. (2) Dacă Soarele ar fi responsabil pentru încălzirea observată în prezent atunci această încălzire ar fi trebuit să fie observată pentru toate straturile atmosferei. Dar ceea ce observăm este o încălzire a straturile relativ joase (troposfera) și o răcirea a celor relativ superioare (stratosfera)“, mai spunecercetătorul științific Bogdan Antonescu.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.