Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„Studiile specialiștilor ne spun că mobilitatea este factorul prin care se răspândește cel mai mult virusul. Prima dintre măsurile pe care le-au luat cam toate țările din Uniunea Europeană a fost aceea de a reduce orele pentru a fi în spațiu public, pentru a merge la magazin”
Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 09.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook, min 21:09

Context

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă din data de 05.04.2021:

„Studiile specialiștilor ne spun că mobilitatea este factorul prin care se răspândește cel mai mult virusul. Prima dintre măsurile pe care le-au luat cam toate țările din Uniunea Europeană a fost aceea de a reduce orele pentru a fi în spațiu public, pentru a merge la magazin”.

Ce verificăm?

Dacă mobilitatea influențează răspândirea virusului SARS-CoV-2 și dacă există țări în Uniunea Europeană care au luat măsuri de restricție a circulației în spațiul public și reducerea orarului magazinelor.

Verificare

Un studiu publicat în martie 2021 arată cum o mobilitate mai mare a indivizilor a dus la un număr mai mare de infecții cu virusul SARS-CoV-2:

Graficul arată procentul de agenți de infectare, pentru fiecare scenariu de reducere a mobilității, un procent de 0% însemnând fără restricții, în timp ce 90% reducere a mobilității înseamnă lockdown total.

Alt studiu publicat în noiembrie 2020 demonstrează că distanțarea socială și măsurile de limitare a mobilității și a călătoriilor sunt printre cele mai eficiente intervenții non farmaceutice în prevenirea răspândirii virusului. Intervențiile non-farmaceutice sunt principalul mijloc de limitare a răspândirii unei pandemii, atunci când nu există vaccinuri disponibile și nici medicamentația specifică, așa cum menționează Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite. Impactul intervențiilor non-farmaceutice, demonstrează un studiu din 2020, depinde de momentul, pe curba evoluției pandemiei, când au fost luate și de durata pentru care au fost menținute.  

Graficul de mai sus ordonează măsurile non-farmaceutice cele mai eficiente în prevenirea răspândirii virusului.

Anne Rimoin, profesor de epidemiologie la University of California, afirmă:

„Sperăm că (n.r. restricțiile de mobilitate) vor descuraja și reduce mobilitatea în zonele cu cele mai mari rate de infectare, unde există și obiceiul de a sta afară până noaptea târziu. Raționamentul din spatele acestei decizii se bazează pe faptul că cei care stau afară după 10p.m., pentru alte motive decât cumpărături sau alte activități esențiale, pot fi în baruri, în restaurante sau la evenimente, locuri în care crește probabilitatea ca ei să fie mai puțin atenți și să nu poarte mască sau să nu păstreze distanța”.

Brian Labus, asistent universitar la School of Public Health din cadrul University of Nevada, consideră, de asemenea, că restricțiile de circulație sunt eficiente:

„Ele ne ajută să ne continuăm activitățile normale (mersul la muncă sau la școală, cumpărăturile, vizitele la medic etc.) și, în același timp, ne ajută să reducem interacțiunile nenecesare dintre oameni”.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a prezentat, în septembrie 2020, rezultatele unei investigații privind expunerea la virus în comunitate: cei care au fost la restaurante, baruri, cafenele au fost mai predispuși la infecție, mai ales dacă spațiul nu a fost bine ventilat.

Conform bbc.com, în Franța există restricții de circulație între orele 19 și 6, în Spania între orele 23 și 6, în Țările de Jos între 22 și 4:30, iar în Grecia, oamenii nu pot ieși din case după ora 21.În Austria, nu se circulă între orele 20 și 6, iar Viena, Austria Inferioară și Burgenland sunt în lockdown, toate magazinele neesențiale fiind închise. În Italia, situația se prezintă astfel: cele mai multe regiuni se află în „zona portocalie”, unde restricțiile de circulație sunt în vigoare între 22 și 5, restaurantele și barurile sunt închise, iar mallurile sunt închise în weekend (magazinele alimentare, farmaciile, chioșcurile de presă etc din cadrul mallurilor rămân însă deschise). În „zona roșie”, se închid și saloanele și frizeriile și circulația este permisă doar pentru muncă, studiu sau vizite la medic. În Belgia, între miezul nopții și 5, se poate circula doar pentru muncă și urgențe medicale. Germania are restricții de circulație diferite în funcție de land, lockdownul de noapte începând fie de la ora 21, fie de la ora 22, și terminându-se la 5. Există câteva landuri unde cetățenii trebuie să își facă programare sau să aibă un test negativ înainte de a merge la cumpărături. 

Concluzie

Afirmațiile lui Florin Cîțu sunt adevărate. Există studii care arată că restricționarea circulației duce la o scădere a numărului de infectări. În acest sens, mai multe țări din UE au limitat circulația pe timpul nopții, model urmat recent și de România. De asemenea, în câteva țări din UE, în funcție de incidență, magazinele neesențiale sunt închise total sau doar în weekend.

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.