Ce?

Primul site de fact-checking pe politicile și pe declarațiile publice din România. Factual.ro e întreținut voluntar de experți în politici publice, bună guvernare și comunicare. Vrem să propunem un sistem de discuție de tipul „fapte (demonstrabile), nu vorbe”.

De ce?

Ca să arătăm că există public avid de informație corectă, de substanță, în detrimentul zgomotului media. Știm că puterea de a schimba stă în mâna decidenților, însă bănuim că decidenții nu își vor schimba discursul până când publicul nu o va cere.

Cui ne adresăm?

Oricărui cetățean interesat de bunul mers al cetății, dar cu precădere celor la fel de nereprezentați politic ca și noi, afectați de calitatea slabă a dezbaterilor din spațiul public românesc. Celor ce vor să vadă țara guvernată mai puțin arbitrar, cu politicieni care nu se hazardează în declarații populiste, ci iau decizii informate și justificate.

Cum?

Factual.ro ia la puricat declarații din varii domenii ale politicienilor, si nu numai. În căutarea adevărului din spatele declarațiilor vom folosi expertiza cumulată a echipei: știm ce rapoarte să citim, știm care sunt sursele relevante și știm cum să le explicăm cât mai despleticit, pe înțelesul tuturor. Din iulie 2022,  Factual este third-party fact-checker în programul de fact-checking derulat de Meta și verifică postările cu conținut posibil înșelător de pe Facebook și Instagram.

Cine suntem?

Proiectul a fost fondat în 2013 și lansat formal în mai 2014 de un grup entuziasat de ONG-iști, corporatiști, antreprenori și consultanți politici interesați de bună guvernare. Din august 2014, proiectul e implementat de Asociația Funky Citizens, dar nu ar fi posibil fără contribuția voluntară a experților Factual, care dedică lunar din timpul lor proiectului de fact-checking. Membrii echipei Factual nu deţin funcţii politice sau publice care le-ar putea influenţa munca de verificare. Redacția Factual nu va include persoane care dețin funcții importante sau plătite în cadrul unui partid politic, al Guvernului, a unei companii publice aflate sub control politic.Iată formula actuală de lucru:

Echipa internă (redacție):
(citește câte un scurt bio al fiecărui membru aici)

 1. Ana Poenariu – redactor, editor și coordonator proiect
 2. Adela Mohanu – redactor, editor
 3. Radu Dumitrescu – monitorizare
 4. Horațiu Bontea – redactor
 5. Maria Voinea – redactor
 6. Silviu Morcan – redactor
 7. Dana Coțovanu – redactor
 8. Diana Maria Nădejde – redactor
 9. Răzvan Robu – redactor
 10. Alexandra Muscalu – redactor
 11. Diana Nădejde – redactor
 12. Carmen Lucuț – redactor
 13. Adelina Răchită – redactor
 14. Marina Iulia Temle – redactor
 15. Constantin-Gheorghe Moldovan – redactor
 16. Cătălina Ifrim – redactor
 17. Ionuț Lepa – redactor
 18. Ioana Târziu – redactor
 19. Alexandra Perju – redactor
 20. Diana Sipos – redactor
 21. Ion Mateș – comunicare
 22. Ana Dragomir – comunicare

Experți Factual:

 1. Atilla Biro – justiție
 2. Radu Burnete – economie, mediu de afaceri
 3. Iulia Drăjneanu – administrație publică
 4. Valentina Dimulescu – fonduri europene, politici publice
 5. Mihai Marc – relații internaționale, afaceri europene
 6. Corina Murafa – energie
 7. Dani Sandu – sociologie, statistică
 8. Ciprian Stănescu – afaceri europene, relații internaționale
 9. Codru Vrabie – administrație publică, justiție
 10. Irina Zamfirescu – administrație publică locală

Mulțumiri speciale pentru Dan Achim, care ne ajută încă de la început cu administrarea server-ului precum și tuturor celor care au sprijinit proiectul într-o formă sau alta în toți acești ani.

Scurt istoric:

Suntem o mână de tineri interesați de bunul mers al României. Ne-am înființat mânați de energia pozitivă pe care am simțit-o direct în stradă cu ocazia protestelor din ultimii ani.

Cine ne finanțează?

În istoria de 10 ani a proiectului, organizația Funky Citizens, sub umbrela căreia se află, formal, proiectul Factual, a accesat mai multe finanțări nerambursabile, care sunt detaliate în această pagină. Factual a fost susținut și din contribuțiile cititorilor. Ne poți susține și tu printr-o contribuție lunară, recurentă, pe Patreon.

Independența este esențială pentru bunul mers al echipei Factual. Așa că, indiferent de natura finanțatorului, acesta nu își poate impune vreodată vreun fel de control editorial asupra proiectului. Finanțările nerambursabile (grant-urile) sunt accesate în urma unor competiții de proiecte transparente și fondurile sunt transferate asociației în baza unui contract de finanțare. Nu vom accepta niciodată vreun fel de condiționare contractuală de tipul „vă oferim acești bani, dar trebuie să (nu) scrieți despre un grup anume”.

Principalul finanțator al proiectului Factual este asociația Funky Citizens. Rapoartele anuale ale asociației pot fi vizualizate aici. Proiectul Factual a beneficiat de mai multe finanțări și granturi:

 1. În perioada ianuarie – septembrie 2014, proiectul beneficiază de un grant în valoare de 2.800 USD din partea Fundației Open Society Institute, prin Alumni Grants Programme. Am ales să folosim aceste fonduri pentru a realiza checkathon-ul și o campanie de comunicare dedicată proiectului (inclusiv branding).
 2. În perioada ianuarie – iulie 2015, proiectul a beneficiat de un grant în valoare de 15.000 EUR din partea Fondului de Inovare Civică.
 3. În vara anului 2016, proiectul a beneficiat de un grant de 8.000 USD din partea TechSoup Europe pentru dezvoltarea plugin-ului de Google Chrome.
 4. În perioada august 2016 – 21 februarie 2017, Funky Citizens a atras donații individuale (pe PayPal, direct în contul bancar sau pe Generosity.com) de la 322 de cetățeni, donații în valoare de totală de 24.830 EUR, dintre care circa 15.000 au fost donați exclusiv pentru proiectul Factual al asociației.
 5. Ambasada Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti a finanţat un proiect dedicat combaterii dezinformării în iunie 2020 cu o sumă de 20.500 EUR. Buletin de fake news este o emisiune săptămânală online, care, pe parcursul a 25 de episoade, a acoperit, printre altele, alegerile din acest an, însă mai multe ediţii au fost dedicate pandemiei. În cele şase luni, emisiunea a avut drept invitaţi experţi în domeniile vizate, pentru a informa cât mai bine publicul şi a-l instrui cum să combată ştirile false.
 6. În 2022, The Poynter Institute for Media a finanţat proiectul IFCN Climate Misinformation, în valoare de 95.000 USD.
 7. Factual este third-party fact-checking entity în programul de factchecking al META, din vara lui 2022.
 8. În 2023, European Media and Information Fund a finanțat proiectul „Boosting Fact-Checking Activities in Europe” derulat de Deutsche Press Agentur (DPA) în valoare de 69.986 euro. Proiectul pe o durată de 10 luni permite Factual și altor parteneri să creeze verificări într-un format vizual inedit numit Fact Graphics
 9. Din anul 2023, facem parte din hub-ul regional multidisciplinar BROD, dedicat identificării, analizei și combaterii dezinformărilor din România și Bulgaria. Funky Citizens participă la crearea de fact-checks pe teme de interes public pentru România, prin proiectul Factual.
  BROD este unul din cele 14 huburi naționale sau regionale ale European Digital Media Observatory (EDMO), observator independent creat în 2020 și finanțat de Uniunea Europeană.
 10. În 2024, EFCSN a acordat 20.700 EUR pentru un proiect pe 7 luni privind monitorizarea narațiunilor false din preajma alegerilor europarlamentare, în cadrul ELECTIONS 24 CHECK, finanțat de Google Ireland Limited.
 11. În iunie 2024, EFCSN a acordat 19.264,28 EUR pentru proiectul FactCRICIS: European Fact-Checking Response in Climate Crises Project, pe o perioadă de peste 18 luni
 12. În iulie 2024, Factual a primit un grant federal în valoare de $11.689 de la Ambasada SUA pentru un proiect de colaborare pe 8 luni privind implicarea comunității în combaterea dezinformării.

CONSULTĂ METODOLOGIA

Principii

 1. Nu suntem partizani. Suntem independenți, echidistanți și cinstiți.
 2. Suntem transparenți cu sursele și avem diverse standarde ce țin de ele.
 3. Suntem transparenți în ceea ce privește finanțarea și apartenența noastră organizațională.
 4. Avem o metodologie transparentă pe care o respectăm.
 5. Avem o politică de corecții onestă și transparentă.

Factual aderă la codurile de principii International Fact-Checking Network (IFCN) și European Fact-Checking Standards Network (EFCSN). Dacă aveți suspiciuni că activitatea noastră încalcă aceste principii, puteți face direct sesizări către IFCN, respectiv EFCSN.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.