Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România.
Baner

CONSULTĂ METODOLOGIA


Ce?

Primul site de fact-checking pe politicile și pe declarațiile publice din România. Factual.ro e întreținut voluntar de experți în politici publice, bună guvernare și comunicare. Vrem să propunem un sistem de discuție de tipul „fapte (demonstrabile), nu vorbe”.

De ce?

Ca să arătăm că există public avid de informație corectă, de substanță, în detrimentul zgomotului media. Știm că puterea de a schimba stă în mâna decidenților, însă bănuim că decidenții nu își vor schimba discursul până când publicul nu o va cere.

Cui ne adresăm?

Oricărui cetățean interesat de bunul mers al cetății, dar cu precădere celor la fel de nereprezentați politic ca și noi, afectați de calitatea slabă a dezbaterilor din spațiul public românesc. Celor ce vor să vadă țara guvernată mai puțin arbitrar, cu politicieni care nu se hazardează în declarații populiste, ci iau decizii informate și justificate.

Cum?

Factual.ro ia la puricat declarații din varii domenii ale politicienilor, si nu numai. În căutarea adevărului din spatele declarațiilor vom folosi expertiza cumulată a echipei: știm ce rapoarte să citim, știm care sunt sursele relevante și știm cum să le explicăm cât mai despleticit, pe înțelesul tuturor.

Cine suntem?

Un grup de ONG-iști, corporatiști, antreprenori și consultanți politici interesați de bună guvernare. Actualizare august 2014: proiectul e implementat de Asociația Funky Citizens, dar nu ar fi posibil fără expertiza contribuitorilor voluntari, buni profesioniști în domeniul lor.

Scurt istoric?

Suntem o mână de tineri interesați de bunul mers al României. Ne-am înființat mânați de energia pozitivă pe care am simțit-o direct în stradă cu ocazia protestelor din ultimii ani.

Cine ne finanțează?

Factual.ro a fost susținut de la infiintarea sa și până acum din contribuțiile voluntare ale echipei de autori. În perioada ianuarie – septembrie 2014, proiectul beneficiază de un grant în valoare de 2800 USD din partea Fundației Open Society Institute, prin Alumni Grants Programme. Am ales să folosim aceste fonduri pentru a realiza checkathon-ul și o campanie de comunicare dedicată proiectului (inclusiv branding).

Suntem în faza beta a proiectului – vă rugăm să ne trimiteți sugestiile voastre.